Waarom moet je op letten bij het bedrukken van kleding? 0 16

Kleding Bedrukken

Promotiekleding, bedrijfskleding, sportkleding, of gepersonaliseerde items voor evenementen: ze worden allemaal bedrukt. Kleding drukken is heel  populair. Maar om een duurzaam en professioneel resultaat te bereiken, zijn er een paar belangrijke technische en praktische overwegingen. We lijsten een aantal belangrijke punten voor je op als je overweegt om kleding te drukken of te laten bedrukken. 

De juiste druk op het juiste materiaal

Niet elk materiaal is geschikt voor elke druktechniek. De eigenschappen van de stof bepalen hoe goed de inkt zich zal hechten en hoe het resultaat eruitziet.

De belangrijkste materialen zijn:

  • Katoen: een van de meest gebruikte stoffen voor bedrukking, omdat het goed inkt opneemt. Geschikt voor veel druktechnieken zoals zeefdruk en direct-to-garment (DTG).
  • Polyester: vaak gebruikt in sport- en bedrijfskleding. Polyester is moeilijker te bedrukken vanwege de gladde structuur en vereist specifieke inkten, zoals sublimatie-inkt.
  • gemengde stoffen: Veel kledingstukken zijn een mix van katoen en polyester. Let op dat de gekozen druktechniek werkt op beide materialen, zodat de bedrukking er op termijn niet vaal uitziet of gaat barsten.

Kies een materiaal dat past bij de druktechniek en de toepassing van de kleding (bijvoorbeeld sportkleding of dagelijks gebruik).

Niet elke druktechniek is hetzelfde

Er zijn verschillende druktechnieken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Kies de techniek op basis van het gewenste resultaat, het materiaal en het aantal items.

  • Zeefdruk: ideaal voor grotere oplages en simpele ontwerpen met weinig kleuren. Het is duurzaam en de kleuren komen helder uit, maar de techniek is minder geschikt voor complexe ontwerpen met veel detail of kleurovergangen.
  • Direct-to-Garment (DTG): deze techniek print rechtstreeks op de stof met een inkjetprinter. Perfect voor complexe ontwerpen en kleine oplages. De inkt dringt diep door, wat zorgt voor een zacht resultaat. Deze techniek werkt uitstekend bij katoen.
  • Sublimatie: Speciaal voor polyester. De inkt gaat over van vaste naar gasvorm en hecht aan de vezels, wat zorgt voor een zeer duurzame en heldere bedrukking. Het werkt niet op katoen.
  • Transferdruk: Hierbij wordt een ontwerp eerst op een drager gedrukt en daarna met hitte overgebracht op de stof. Dit is handig voor kleine oplages, maar kan minder duurzaam zijn dan andere technieken.
  • Flex en flock: Hierbij wordt het ontwerp gesneden uit folie en met hitte op de stof geperst. Flex is glad, flock heeft een fluweelachtige textuur. Geschikt voor eenvoudige ontwerpen en kleine oplages.

Haarscherpe beelden

De kleuren die je op je scherm ziet, kunnen sterk verschillen van hoe ze er uiteindelijk op de stof uitzien. Dit komt door kleurprofielen en het verschil tussen RGB- en CMYK-kleuren. Zorg dat je ontwerp in CMYK is opgemaakt voor een goed eindresultaat.

Wil je een kwalitatief resultaat werk dan bij voorkeur met vectorbestanden voor je ontwerpen, zo blijven ze scherp bij het vergroten en verkleinen. Bij fotoprints zijn hoge-resolutie bestanden met een minimale resolutie van 300 dpi ook goed. Gebruik CMYK kleurprofielen voor het beste resultaat en luister naar een professionele drukker. 

Houd er rekening mee dat kleding krimpt

De duurzaamheid van de bedrukking is essentieel, zeker als het gaat om bedrijfskleding die regelmatig gewassen wordt. Sommige stoffen zoals katoen kunnen krimpen. Zorg ervoor dat de inkt die je gebruikt, bestand is tegen veelvuldig wassen. Let ook altijd op de wasvoorschriften en kleding met bedrukking binnenstebuiten wassen op maximaal 30 graden is altijd verstandig. Houd kleding met bedrukking ook uit de droger. 

Testen is altijd verstandig

Een sample laten maken kan voorkomen dat je later met een heleboel kleding zit die niet voldoet aan je verwachtingen. Laat altijd een proefdruk maken om de kleurweergave en het detailniveau te controleren. Zeker bij bedrijfskleding is het belangrijk dat de kleding comfortabel is om te dragen. Kies daarom een model dat goed zit en comfortabel is voor de drager.

Wat zegt de wet- en regelgeving? 

Bij bedrijfskleding, vooral in bepaalde sectoren zoals de bouw of gezondheidszorg, zijn er voorschriften rondom veiligheidsaspecten. Reflecterende materialen, specifieke kleuren, en brandwerende stoffen kunnen vereist zijn. Lees er de wetgeving op na en zorg dat je kleding in regel is. Vaak gaat het dan om reflecterende materialen die gebruikt moeten worden of kledij die brandwerend moet zijn. Vaak gaat het dan om specifieke druktechnieken die gebruikt moeten worden. Laat dit aan een professional over. 

Wil jij je kledij op een professionele manier laten bedrukken? Dan staan wij voor je klaar. We kunnen de technieken, weten wat te doen en zorgen voor een geweldig resultaat. Meer weten over het drukken van kleding en/of een offerte op maat? Geef ons een seintje. 

Previous ArticleNext Article
Overige ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *