Optische illusies die je aan de werkelijkheid doen twijfelen 0 3229

Optische ilusie

Nood aan wat afleiding? Neem dan eens een kijkje in de wondere wereld van optische illusies. Van graffiti en schilderijen tot de meest ingewikkelde designs, optische illusies zijn tekeningen of kunstwerken die onze ogen het ene zeggen, maar onze hersenen iets volledig anders.

De oneindige trap

optische illusie trap

Deze optische illusie is al een stuk ouder dan ons. Een van de bekendste versies is een tekening gemaakt door de bekende kunstenaar Escher. Op het eerste zicht zie je gewoon een soort gebouw met veel trappen, maar eenmaal je dichterbij kijkt, zie je eigenlijk niet echt goed waar de trappen tot leiden. En lopen ze nu naar beneden of naar boven? Misschien geraken we er nooit aan uit, wat we wel weten, is dat dit een echt staaltje ingenieusiteit is. 

Het gezicht

optische illusie Dali

Dit werk van Dali heeft al in tal van musea en galerijen gestaan, maar wat is het nu precies? Is het een soort hal met wat schilderijen, een rare zetel en gele gordijnen? Of is het het gezicht van een vrouw die Dali misschien kende? Onze ogen zien meteen het gezicht va de vrouw, maar het zijn onze hersenen die ons verder doen laten kijken.

De cirkels

optische illusie cirkel

Misschien wel nog specialer dan de schilderijen van Escher en Dali is deze afbeelding. Het is een grafische illustratie die vele mensen tweemaal doet kijken. Eerst zien we gewoon wat cirkels, maar na enkele seconden merken we al dat er iets mis is. De cirkels bewegen als je naar het midden kijkt! Gek! Geen zorgen, je bent niet gek aan het worden, onze hersenen laten ons door het patroon en kleuren denken dat de afbeelding beweegt. Toch gek wat dat brein van ons allemaal kan doen.

De vaas

optische illusie gezicht

Deze optische illusie gaat al enkele jaren mee. Het is een afbeelding waarbij je vaak de vraag ‘Wat zie jij?’ hoort. Dus, wat zie jij? Zie je een mooie witte vaas in het midden van de prent? Of zie je twee mensen die elkaar aanstaren? Er wordt weleens gezegd dat je een hoger IQ hebt als je de vaas ziet, en een hoger EQ als je de mensen ziet. Dat is natuurlijk nooit bewezen.

In de stad

optische illusie stad

Een optische illusie hoeft niet altijd over tekeningen, schilderijen of grafische afbeeldingen te gaan. Heel wat creatievelingen laten ook hun wildste gedachten los op straten, en hier op gebouwen. Van wilde watervallen midden in de straat, tot verfspatten op huizen, … Creatief, toch? 

Previous ArticleNext Article
Kunst ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *