Waarom was Leonardo da Vinci zo’n bijzonder talent? 0 5452

Leonardo

Leonardo da Vinci is één van de grootste kunstenaars aller tijden. Architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder. Hoe kan het dat één persoon zoveel talent in zich had?

Bekende werken

Leonardo da Vinci, geboren op 15 april 1452 en gestorven op 2 mei 1519, was een ware Homo Universalis. De man die alles kon! Leonardo was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder tijdens de Italiaanse renaissance. Hij werd gezien als een ware genie door zijn veelzijdige vaardigheden. Ook heden ten dage worden we nog geconfronteerd met Leonardo da Vinci zijn grootste werken. Wat dacht je van de schets van de Vitruviusman, de tekening door Leonardo van de perfecte menselijke maten, of het beroemde schilderij Het Laatste Avondmaal met Jezus Christus en zijn apostelen? Het bekendste werk van Leonardo da Vinci moet haast wel de Mona Lisa zijn, die we nog steeds kunnen bezichtigen in het Louvre te Parijs.

Ongetwijfeld dat je wel eens van Leonardo da Vinci hebt gehoord of een van zijn vele wereldberoemde werken. Maar hoe kan het dat een persoon zoveel verschillende talenten kent. Wat maakt Leonardo nou zo’n genie?

Een man van veel talenten

Het geheim zit in zijn brede interesse in alles wat de wereld te bieden heeft en daarbuiten. Leonardo interesseerde zich niet alleen in schilderen, beeldhouwen of tekenen, maar in alle vormen van kunst. Zo maakte hij ook ontwerpen voor vliegmachines en deed hij onderzoek naar wetenschap en scheikunde. Zijn creativiteit komt voort uit het verbinden van al die zaken. Dus scheikundige formules konden hem weer inspiratie geven voor het berekenen van de ideale menselijke maten en vice versa. Leonardo was geïnteresseerd in alle mogelijke gebieden en beperkte zich niet door specialist te zijn op slechts een enkel gebied. Dat maakte hem zo’n brede alleskunner.

Altijd in de leer

Daarnaast, oefening baart kunst. Ook Leonardo da Vinci is geen geboren alleskunner. Hij schijnt altijd een notitieboek bij zich gehad te hebben om op ieder moment inspiratie op te kunnen doen en aantekeningen te kunnen maken die hij dan later weer gebruikte voor zijn werken. Hij stond met zijn ogen open in de wereld en dat maakte hem zo bijzonder. En dat kun jij ook zijn! Als we iets kunnen leren van Leonardo da Vinci dan is het wel om veel vragen te stellen en alles te willen weten. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt om je geniale ingevingen in op te kunnen schrijven. Wie weet komt het later weer van pas. En zo niet, dan gum je het gewoon uit. 

Kortom de grote tip van Leonardo: blijf altijd nieuwsgierig! 

Next Article
Geschiedenis, Kunst ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het enige schilderij dat Van Gogh zelf wist te verkopen 0 1757

Van Gogh

Vincent van Gogh had een turbulent leven. Hij struikelde veel tijdens zijn zoektocht naar zichzelf als persoon. Nu is hij wereldberoemd en wordt hij gezien als één van de bekendste schilders uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Vandaag zijn zijn schilderijen miljoenen waard, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoewel zijn werk pas populair werd na zijn dood, sloeg hij er wel in om één schilderij zelf te verkopen.

Van kunsthandelaar tot schilder 

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh in het Brabantse dorp Zundert geboren. Een goede student was Vincent niet, op zijn zestiende ging hij aan de slag als leerjongen bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Net zoals school, was ook fulltime werken niet voor hem weggelegd. Geïnspireerd door de kunst waar hij voortdurend door werd omgeven, moedigde zijn broer Theo hem aan om zelf te beginnen tekenen. 

Na verschillende schilderlessen kreeg Vincent de microbe te pakken en verfijnde hij doorheen de jaren zijn techniek en stijl. Hij reisde van Antwerpen naar Parijs, maar ruilde al het drukke stadsleven in voor de zon en de rust van Zuid-Frankrijk. Daar probeerde hij met een groep kunstenaars in Arles een atelier te starten. Samen met de huurder Paul Gauguin, een Franse schilder, werd  “Het Gele Huis’ hun thuisbasis. Een mentale crisis zorgde er voor dat Vincent tijdens een hallucinatie zijn eigen oor eraf sneed. Na zijn verblijf in het ziekenhuis van Arles, liet hij zich vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy, waar hij naar verluid zo’n 150 schilderijen maakte. 

De rode wijngaard

Eén van die 150 schilderijen is het schilderij ‘De rode wijngaard’. Dit is het enige schilderij dat Vincent in zijn leven heeft verkocht. Met deze olieverf op doek beelde Vincent de wijnoogst in het najaar van 1888 uit. Als Nederlander was dit Franse fenomeen nieuw. In zijn brieven kwam naar voren dat hij al had gefantaseerd over de druivenoogst, maar dit tafereel eindelijk zelf kon waarnemen. De rode wijngaard werd tijdens een expositie van ‘Les Vingt’ (‘De Twintig’) in 1890 samen met vijf andere schilderijen tentoongesteld. Het schilderij werd tijdens de tentoonstelling door de Belgische kunstenares Anna Boch voor 400 frank verkocht. De koper was geen vreemde van Vincent. Anna was namelijk de zus van Eugène Boch, een goede vriend van Vincent. Hoewel dit schilderij het enige is dat hij gedurende zijn leven zelf heeft verkocht, ruilde Vincent regelmatig zijn werk met andere kunstenaars voor voor eten of teken- en schildermaterialen. Met de verkoop van ‘De rode wijngaard’ werd de waardering voor Vincent en zijn werk in gang gezet. 

Mentale gezondheid

Helaas ging de mentale gezondheid van Vincent er niet op vooruit. De sombere toekomst van angst en financiële onzekerheid kon hij niet loslaten en op 27 juli 1890 beroofde hij zichzelf van het leven. De collectie van Vincent kwam in het bezit van zijn broer Theo. Na het overlijden van Theo schoven de schilderijen door naar zijn vrouw, die ze in bruikleen gaf aan musea wereldwijd. Uiteindelijk werd de verzameling ondergebracht onder de Vincent van Gogh Stichting. Tegenwoordig worden de schilderijen tentoongesteld in het Van Gogh Museum. 

De bekendste schilderijen van Vincent van Gogh

In de onrustige periode in Zuid-Frankrijk maakte Vincent zijn beroemdste schilderijen en tekeningen. Waaronder zelfportretten en een serie van het ‘Gele Huis’. Ook het schilderij ‘Zonnebloemen’ was in Arles geschilderd. 

Sterrennacht
Het bekendste schilderij van Vincent van Gogh is Sterrennacht en hangt op het moment in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Vincent schilderde De sterrennacht toen hij in juni 1889 in de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy zat. Hoewel het schilderij beeld geeft van de nacht schilderde Vincent het tijdens dag. Hij werd geobsedeerd van het idee om een nachtelijk landschap vanuit zijn geheugen te schilderen.

Korenveld met kraaien
Dit schilderij behoort tot één van de beroemdste kunstwerken van Vincent van Gogh. Dat dit het laatste schilderij is dat hij zou hebben geschilderd, is een mythe. Velen denken dat het doodlopende pad en de dreigende lucht met kraaien een symbool vormt voor zijn naderende levenseinde. Maar na dit schilderij maakte Vincent nog verschillende andere kunstwerken. 

Zelfportret met grijze vilthoed
Vincent heeft veel zelfportretten geschilderd, waarvan er maar liefst 35 bekend zijn. Op de zelfportretten beeldt hij zichzelf af met rood haar, groene ogen en een wat hoekig gezicht. Ook had hij vaak een geconcentreerde gezichtsuitdrukking. Toen hij in Parijs woonde had hij weinig geld en het vinden van modellen was moeilijk. Om die reden begon hij zichzelf te schilderen, zodat hij toch kon oefenen met het schilderen van mensen. Het portret van hem met de grijze vilthoed is een bekende. Hij schilderde dit zelfportret toen hij al bijna twee jaar in Parijs woonde en het is Vincent’s meest gedurfde Parijse kleurenexperiment. 

Vincent van Gogh is niet alleen beroemd om zijn schilderijen en andere kunstwerken, maar duidelijk ook om zijn turbulente leven en de invloed ervan op zijn werk. Zijn werken hebben een plekje naast kunstwerken van andere beroemde kunstenaars waaronder Leonardo da Vinci, Monet en Picasso.

Vincent van Gogh verrijkt samen met de andere grootmeesters in de kunst de Nederlandse cultuur. Wist jij trouwens dat er een periode was waarin hij één schilderij per dag schilderde?

Hier vind je de mooiste kunst 0 1373

Kunstwerken

In elk museum vind je kunst, maar niet alle kunst vind je in een museum. Er zijn tal andere plekken, waar je kunt genieten van kunst. Kunst is namelijk een verzameling van verschillende soorten creaties. Zo is een schilderij, een kunstwerk, maar ook een dans of theatershow behoort tot kunst. Maar, wat zijn bijvoorbeeld musea of andere plekken waar kunst verzameld wordt, waar je écht moet zijn geweest?

Upside down – Amsterdam

Dit nieuwe museum is echt een modern museum. Hier vind je te gekke decors en kamers die zijn ingericht om jouw perfecte Instagram foto te schieten. ‘Upside down’ staat natuurlijk centraal in dit museum. Zo lijkt het op elk decor of je zweeft of aan het plafond hangt. Een kiekje in de ballenbak of in jouw eigen privéjet? Niks is te gek bij dit museum. In de kamers van Upside down creëer jij jouw eigen kunstwerk! 

WONDR Experience – Amsterdam

Naast de Upside Down is er in Amsterdam nog een museum waar je de beste Instagram kiekjes kunt schieten, namelijk: WONDR Experience. Waar je in de Upside Down in een roze privéjet schittert, val je bij WONDR achterover in een ballenbak vol roze spekken. Dit soort musea zijn een uitkomst voor millennials en ook voor de allerkleinsten is het natuurlijk genieten. Naast het museum heeft WONDR ook een eigen roze strand. Hier kun je verder met het schieten van Instagram waardige foto’s, terwijl je van je cocktail geniet. Denk er wel om dat WONDR en Pink Beach twee verschillende plekken zijn, waardoor je voor beide vooraf moet reserveren

Moco Museum – Amsterdam

Heel toevallig zit het derde museum dat we willen belichten ook in Amsterdam. Bij Moco wordt hedendaagse kunst tentoongesteld aan een groot publiek. Je vindt er dan ook werk van moderne kunstenaars, zoals bijvoorbeeld van Banksy. Hij is bijvoorbeeld bekend van ‘Girl with Balloon’.  De kunstwerken die je in de Moco vindt zijn echte eye openers, wat je zelf eens moet ervaren. Wie weet zit er een expositie bij die jou aanspreekt. Je kunt ook kunstwerken van de artiesten kopen. Wil je liever een schilderij aan de muur? Zorg dan wel dat je op de juiste manier kiest. Een kunstwerk aan de muur is mooi, maar teveel er voor betalen dat wil natuurlijk niemand. 

Corpus museum – Oegstgeest 

Van Instagram musea en moderne kunst gaan we naar een ander uniek museum. In het Corpus in Oegstgeest, kun je namelijk door de mens wandelen. Dit museum is ingericht in het menselijk lichaam en is geschikt voor jong en oud, want iedereen kan hier iets van leren. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat er gebeurt met je oor als je muziek luistert of wat er gebeurt als je een splinter hebt. Een museum was nog nooit zo spannend, leerzaam en leuk. Wellicht snappen de kinderen na deze ervaring waarom gezond eten zo belangrijk is. Eindelijk worden die groenten in het vervolg een keer opgegeten. 

Museum van Illusies – Maastricht

Aan de ene kant lijkt dit museum een beetje op een van de Instagram waardige musea die we hierboven al besproken hadden. Zo heb je ook verschillende kamers en decors. Waar je in de ene ruimte “op z’n kop hangt” zie je in een andere ruimte jezelf in meervoud. In het museum vind je kaleidoscopen, stereogrammen, hologrammen en optische illusies. Een ding is zeker: na een bezoekje aan dit museum kraken je hersenen. Want hoe kunnen jullie allemaal iets anders zien? En hoe is het gemaakt? Dat is en blijft een vraag. En is het mooie van kunst ook niet dat iedereen het op zijn eigen manier waardeert?