Vikingen als eerste ontdekkers van Amerika 0 760

vikings

Wanneer we denken aan de ontdekker van Amerika, denken we meteen aan Columbus. Maar wist je dat een ander volk Amerika eerst ontdekte, en lang voor Columbus? Wij vertellen je alles over de eerste nederzettingen in Amerika door… de Vikingen.

De eerste blik op Amerika

In 986 n.C. vertrok viking Bjarni Herjulfsson naar Groenland. Na een hevige storm raakte hij van koers, weg van Groenland. Toen de storm ging liggen en hij en zijn bemanning eindelijk land zagen, bleek de beschrijving niet overeen te komen met Groenland. Geschrokken door de ontdekking en zonder aan wal te gaan, verliet hij het nieuwe land en ondernam hij een nieuwe poging om naar Groenland te gaan.

vikings

De eerste nederzettingen van de Vikingen in Amerika

De Noorse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson, was de tweede zoon van Erik de Rode, ontdekker van Groenland. In de 10e eeuw werd hij aangesteld om opkomende het Christendom verder te verspreiden in Groenland. Onderweg trad hij toevallig in de voetsporen van zijn vader. Want ook hij week, net als zijn voorganger Herjulfsson, van koers af en herontdekte Amerika. Eriksson zette echter wel voet aan wal. Hij ontdekte een land met druiven, wat hij Vinland (Wijnland) noemde, en waar ze dan ook de eerste nederzettingen bouwden. De Vikingen gingen nooit dieper landinwaarts, vanwege de vijandige houding van de Indianen.

vikingboot

Waarom verlieten de Vikingen Noord-Amerika?

Verschillende verklaringen zijn naar voren gebracht voor het vertrek van de Vikingen uit Noord-Amerika. Misschien waren er te weinig van hen om een nederzetting te onderhouden. Of misschien werden ze verdreven door de Indianen. Een andere theorie is dat plotse klimaatverandering, ook wel gekend als de mini-ijstijd, de reden was dat van het vertrek van de Vikings.

Van sage naar Unesco Werelderfgoed

Archeologen hebben bewijzen gevonden die de sage over de Noorse expedities naar Amerika ondersteunen. In 1960 speurde de Noorse ontdekkingsreiziger Helge Ingstad de kusten van Labrador en Newfoundland af naar tekenen van een mogelijke nederzetting. Die vond hij op het noordelijkste puntje van Newfoundland bij L’Anse aux Meadows. Een internationaal team van archeologen groef artefacten van Viking-origine op die dateren van rond het jaar 1000 na Christus en de overblijfselen van het dorp maken nu deel uit van een UNESCO Werelderfgoedlijst.

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De geheime missie die toevallig leidde tot de ontdekking van de Titanic 0 644

Titanic

Toen Robert Ballard in 1985 het wrak van de Titanic vond, was dit wereldnieuws. Al tientallen jaren lag het beroemde schip op de bodem van de oceaan en waren er nog talloze vragen onbeantwoord. Het leek de perfecte uitkomst van een intense zoektocht, maar eigenlijk was Ballard naar iets heel anders op zoek…

Dekmantel van een geheime missie

Wat begon als een poging om de Titanic te vinden, werd uiteindelijk een dekmantel van een geheime militaire missie. Ballard wist welke technologie er nodig was om de Titanic te vinden en vroeg het leger om hulp. Die bleken echter wel geïnteresseerd in de technologie, maar met een ander doel. Voor hen was Ballard de sleutel tot het vinden van twee onderzeeërs: De U.S.S. Thresher en de U.S.S. Scorpion. Een uiterst geheime operatie.

Onderzeeër

Een bijzondere vondst

Ballard vond de militaire onderzeeërs en maakte de foto’s die nodig waren voor verder militair onderzoek. Tegen alle verwachtingen in vond hij echter ook waar hij zelf naar op zoek was: De RMS Titanic. Een legendarische vondst! Ballard verklaart dat hij tijdens de zoektocht naar de onderzeeërs beter inzicht kreeg in hoe schepen zinken: “dat wat het zwaarst is, zinkt het eerst”. Door die kennis in te zetten in zijn eigen zoektocht vond hij sneller dan verwacht ook de Titanic.

De legende van de Titanic

TitanicLegerleiders vreesden dat hun geheime operatie door de vondst van de Titanic openbaar zou worden. Op dat moment was de Koude Oorlog nog aan de gang en het bekendmaken van hun missie zou grote gevolgen kunnen hebben. De wereld was echter enkel gefascineerd door het lot van de Titanic en had geen interesse in het verhaal van de zoektocht an sich. Het gezonken schip kreeg, nu het gevonden was, veel meer meer betekenis. Dagboeken, kleding en foto’s gaven de opvarenden een gezicht en ieder een eigen verhaal.

Zoektocht naar gezonken schepen

Pas in 2008, lang nadat de Koude Oorlog voorbij was, publiceerde National Geographic een artikel over de werkelijke aanleiding van de zoektocht. Want hoewel Ballard altijd van plan was om de Titanic te vinden, zat het verhaal duidelijk toch wat anders in elkaar. De geheime missie werd openbaar en zal voor altijd verbonden blijven aan het vinden van de Titanic. En alle eer is voor Ballard, die sinds die tijd nog veel meer gezonken schepen heeft gezocht…en gevonden.

Waarom was Leonardo da Vinci zo’n bijzonder talent? 0 2183

Leonardo

Leonardo da Vinci is één van de grootste kunstenaars aller tijden. Architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder. Hoe kan het dat één persoon zoveel talent in zich had?

Bekende werken

Leonardo da Vinci, geboren op 15 april 1452 en gestorven op 2 mei 1519, was een ware Homo Universalis. De man die alles kon! Leonardo was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder tijdens de Italiaanse renaissance. Hij werd gezien als een ware genie door zijn veelzijdige vaardigheden. Ook heden ten dage worden we nog geconfronteerd met Leonardo da Vinci zijn grootste werken. Wat dacht je van de schets van de Vitruviusman, de tekening door Leonardo van de perfecte menselijke maten, of het beroemde schilderij Het Laatste Avondmaal met Jezus Christus en zijn apostelen? Het bekendste werk van Leonardo da Vinci moet haast wel de Mona Lisa zijn, die we nog steeds kunnen bezichtigen in het Louvre te Parijs.

Ongetwijfeld dat je wel eens van Leonardo da Vinci hebt gehoord of een van zijn vele wereldberoemde werken. Maar hoe kan het dat een persoon zoveel verschillende talenten kent. Wat maakt Leonardo nou zo’n genie?

Een man van veel talenten

Het geheim zit in zijn brede interesse in alles wat de wereld te bieden heeft en daarbuiten. Leonardo interesseerde zich niet alleen in schilderen, beeldhouwen of tekenen, maar in alle vormen van kunst. Zo maakte hij ook ontwerpen voor vliegmachines en deed hij onderzoek naar wetenschap en scheikunde. Zijn creativiteit komt voort uit het verbinden van al die zaken. Dus scheikundige formules konden hem weer inspiratie geven voor het berekenen van de ideale menselijke maten en vice versa. Leonardo was geïnteresseerd in alle mogelijke gebieden en beperkte zich niet door specialist te zijn op slechts een enkel gebied. Dat maakte hem zo’n brede alleskunner.

Altijd in de leer

Daarnaast, oefening baart kunst. Ook Leonardo da Vinci is geen geboren alleskunner. Hij schijnt altijd een notitieboek bij zich gehad te hebben om op ieder moment inspiratie op te kunnen doen en aantekeningen te kunnen maken die hij dan later weer gebruikte voor zijn werken. Hij stond met zijn ogen open in de wereld en dat maakte hem zo bijzonder. En dat kun jij ook zijn! Als we iets kunnen leren van Leonardo da Vinci dan is het wel om veel vragen te stellen en alles te willen weten. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt om je geniale ingevingen in op te kunnen schrijven. Wie weet komt het later weer van pas. En zo niet, dan gum je het gewoon uit. 

Kortom de grote tip van Leonardo: blijf altijd nieuwsgierig!