Vikingen als eerste ontdekkers van Amerika 0 15434

vikings

Wanneer we denken aan de ontdekker van Amerika, denken we meteen aan Columbus. Maar wist je dat een ander volk Amerika eerst ontdekte, en lang voor Columbus? Wij vertellen je alles over de eerste nederzettingen in Amerika door… de Vikingen.

De eerste blik op Amerika

In 986 n.C. vertrok viking Bjarni Herjulfsson naar Groenland. Na een hevige storm raakte hij van koers, weg van Groenland. Toen de storm ging liggen en hij en zijn bemanning eindelijk land zagen, bleek de beschrijving niet overeen te komen met Groenland. Geschrokken door de ontdekking en zonder aan wal te gaan, verliet hij het nieuwe land en ondernam hij een nieuwe poging om naar Groenland te gaan.

vikings

De eerste nederzettingen van de Vikingen in Amerika

De Noorse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson, was de tweede zoon van Erik de Rode, ontdekker van Groenland. In de 10e eeuw werd hij aangesteld om opkomende het Christendom verder te verspreiden in Groenland. Onderweg trad hij toevallig in de voetsporen van zijn vader. Want ook hij week, net als zijn voorganger Herjulfsson, van koers af en herontdekte Amerika. Eriksson zette echter wel voet aan wal. Hij ontdekte een land met druiven, wat hij Vinland (Wijnland) noemde, en waar ze dan ook de eerste nederzettingen bouwden. De Vikingen gingen nooit dieper landinwaarts, vanwege de vijandige houding van de Indianen.

vikingboot

Waarom verlieten de Vikingen Noord-Amerika?

Verschillende verklaringen zijn naar voren gebracht voor het vertrek van de Vikingen uit Noord-Amerika. Misschien waren er te weinig van hen om een nederzetting te onderhouden. Of misschien werden ze verdreven door de Indianen. Een andere theorie is dat plotse klimaatverandering, ook wel gekend als de mini-ijstijd, de reden was dat van het vertrek van de Vikings.

Van sage naar Unesco Werelderfgoed

Archeologen hebben bewijzen gevonden die de sage over de Noorse expedities naar Amerika ondersteunen. In 1960 speurde de Noorse ontdekkingsreiziger Helge Ingstad de kusten van Labrador en Newfoundland af naar tekenen van een mogelijke nederzetting. Die vond hij op het noordelijkste puntje van Newfoundland bij L’Anse aux Meadows. Een internationaal team van archeologen groef artefacten van Viking-origine op die dateren van rond het jaar 1000 na Christus en de overblijfselen van het dorp maken nu deel uit van een UNESCO Werelderfgoedlijst.

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze tattoos zijn duizenden jaren oud 0 1648

Tattoo

Lang dacht men dat de Egyptenaren de eerste waren die begonnen met tatoeëren. Niets blijkt minder waar! Met de vondst van ijsmummie Ötzi, vond men ook tatoeages van 5300 jaar geleden. Niet in Egypte, maar in Europa. Maar hoe zijn die tatoeages destijds gemaakt? En wat betekenen ze? Wij zochten het voor je uit.

Een mummie: griezelig of bijzonder?

Het woord ‘mummie’ associëren we vaak met iets griezeligs. Toch is het niet meer dan een goed geconserveerd lichaam na overlijden. In het oude Egypte waren ze expert in het mummificatieproces, met balsem en doeken. Maar soms is het de natuur die, geheel zonder opzet, zorgt voor de conservering van een lichaam. Dat is ook het geval bij ijsmummies.

Wanneer een dier of mens na overlijden door ijs wordt omgeven, wordt het lichaam perfect geconserveerd. Het lichaam verandert dan in een ijsmummie en wordt soms pas duizenden jaren later gevonden. Als de mummie al die tijd goed luchtdicht met het ijs omsloten is gebleven, is hij vaak nog in bijzondere goede staat als hij wordt uitgegraven.

De vondst van Ötzi

Otzi

De oudste gevonden ijsmummie in Europa is Ötzi. Het is het lichaam van een man die zo’n 5300 jaar geleden leefde, in wat we nu de Kopertijd noemen. Wandelaars vonden hem aan de rand van een gletsjer in de Ötztaler Alpen. Sindsdien is hij meerdere malen uitgebreid onderzocht.

De oudste tattoos

De spullen die Ötzi bij zich had, leren ons over de Kopertijd en over zijn status en bezigheden. Maar de onderzoekers waren ook erg gefascineerd door de tatoeages die op ze op zijn lichaam vonden. Tatoeages gemaakt met roet, dat in een sneetje in de huid is gewreven. Een primitieve manier van tatoeëren, die past bij de tijd waarin Ötzi leefde.

Een bijzondere ontdekking

Bij zulke oude tatoeages ga je je natuurlijk afvragen waar ze voor dienden. Hebben ze te maken met een bepaalde stam of een leefgebied? Zijn het trofeeën voor overwinningen? Vertellen de tattoos een verhaal? Onderzoekers bogen zich over dit vraagstuk en kwamen tot een interessante ontdekking: De tatoeages van Ötzi zijn zeer waarschijnlijk gezet om pijn te bestrijden. Meer dan 50 van de tattoos zitten op plekken waar hij lichamelijk ongemak had, bijvoorbeeld door artrose. Het is dus goed mogelijk dat men 5300 jaar geleden pijn bestreed met inkervingen en roet. Bijzonder!

Tulpen als investering? 0 2764

Tulpen

Wereldwijd staat de tulp bekend als nationaal symbool voor Nederland. De kleurrijke bloemen zijn razend populair en de bloeiende bollenvelden trekken ieder jaar veel bezoekers. Toch is de tulp bij lange na niet zo populair als in de zeventiende eeuw. Investeerders rolden over elkaar heen om tulpen te bemachtigen en er ontstond een ware tulpenmanie onder handelaars.

Dwaze tulpenhandel in de Gouden Eeuw

Tussen 1634 en 1637 werd er volop gespeculeerd: Tulpenbollen waren gouden handel en hét product om nu in te investeren. Het duurde niet lang of de prijzen van de tulp schoten de pan uit. Tulpenbollen werden verkocht voor bedragen die hoger waren dan het salaris van een ervaren vakman. Zelfs in opties op tulpen die nog in de grond zaten werd gespeculeerd. Men droomde van snelle rijkdom.

Een grote economische bubbel

Wie het van een afstand bekeek zou gedacht kunnen hebben dat investeerders hun verstand hadden verloren. Nooit eerder in de wereldgeschiedenis beschreven economen zo’n speculatiegolf. De term ‘tulpenmanie’ zou hierdoor nog vaak gebruikt worden als metafoor voor een grote economische bubbel.

Bizarre prijzen

TulpenDe Hollandse tulp ging tijdens het hoogtepunt van de tulpenmanie voor bizar hoge prijzen over de toonbank. Terwijl er door handelaren nog steeds gespeculeerd werd, keerde het gewone volk zich tegen hen. Er werden pamfletten gemaakt waarin handelaars als zondaars werden aangesproken. Burgers zagen speculatie in die tijd als gokken en waarschuwden voor deze verdere handelspraktijken.

Een anonieme schrijver uit Hoorn schreef in zijn pamflet in 1936 dat de paars-witte papegaaitulp Viceroi  tulp op dat moment evenveel waard was als 4 karrenvrachten rogge, 8 vette varkens, 4 vette ossen, 12 dikke schapen, 2 vaten wijn, 2 karrenvrachten tarwe, 4 vaten bier, 1000 pond kaas, 2 tonnen boter, een zilveren kelk, een bed, een aantal kledingstukken én een schip om deze vracht in te vervoeren. Bizar!

De bubbel knapt

Het einde van de gekte kwam in zicht toen bleek dat veel floristen tulpen hadden verkocht die zij niet bezaten, aan kopers die daar helemaal geen geld voor hadden. De bel knapte en de tulpenhandel stortte in. Als typisch Nederlands product kwam de tulp de crash wel weer te boven, maar de tulpenmanie was voorgoed voorbij.