Zelf je kruidentinctuur maken 0 4288

Tinctuur

Een tinctuur is een vloeistof met ingrediënten die in alcohol zijn opgelost. In de wereld van homeopatische medicijnen en natuurgeneeskunde kom je regelmatig kruidentinctuur tegen, al staat die benaming meestal niet zo op de verpakking. Veel druppels van bijvoorbeeld dr. A. Vogel vallen onder kruidentincturen. Maar wist je dat het heel eenvoudig is om zelf zo’n kruidentinctuur te maken?

Waar is kruidentinctuur goed voor?

Waar je een kruidentinctuur voor kunt gebruiken, hangt af van de plant die je gebruikt. Veel planten en kruiden hebben een geneeskrachtige werking en daar kun je door een tinctuur gebruik van maken. Zo werkt gember goed tegen artritis, is kurkuma pijnstillend en ontstekingsremmend, versterkt knoflook je immuunsysteem en heeft dille een gunstige invloed op je slaap. Kruiden zijn dus met recht echte krachtpatsers te noemen!

Mengsel op basis van alcohol

Bij het bereiden van een kruidentinctuur is, naast de plant, alcohol het belangrijkste ingrediënt. De alcohol zorgt er voor dat de belangrijkste stoffen uit de plant vrijkomen in de tinctuur. En daar gaat het natuurlijk om. Omdat je altijd een lage dosering gebruikt, merk je weinig van de alcohol. Bijkomend voordeel is dat je zelfgemaakte kruidentinctuur door de alcohol een houdbaarheid van ca. 2 jaar heeft. Daar kun je dus best even mee vooruit.

Kruidentinctuur zelf maken

kruiden mengen

Gebruik voor het maken van kruidentinctuur altijd verse, biologische kruiden. Hak de kruiden fijn of verpulver ze en doe ze in een pot. Voeg water en alcohol toe, sluit de pot goed af en zet ‘m weg op een donkere plek. Hier blijft het kruidenmengsel twee weken staan, al is het goed om de pot zo nu en dan even te schudden. Lang genoeg gewacht? Dan kun je het mengsel zeven en in een schone pot doen. De verweekte kruiden kun je met een wijnpers uitpersen of met een katoenen doek uitwringen.

Bewaaradvies: kruidentinctuur blijft het langst goed in een gekleurde glazen fles of pot die je op een donkere plek bewaart.

Recepten kruidentinctuur

Ga je voor het eerst met het maken van kruidentinctuur aan de slag? Zoek dan eerst kruiden uit waar je het meest baat bij denkt te hebben. Een aantal voorbeelden:

  • Mierikswortel: Tegen hoest en bronchitis
  • Knoflook: Verlaagt de bloeddruk, versterkt je immuunsysteem
  • Kruidnagel: Tegen tand- en kiespijn
  • Basilicum: Kalmerend en bevorderend voor de spijsvertering
  • Koriander: Vermindert pijnlijke menstruatiekrampen
  • Munt: Kalmerend voor de darmen
  • Rozemarijn: Goed voor spijsvertering, energieniveau en bloedsomloop
  • Tijm: Tegen keelpijn en ontstoken tandvlees
  • Rode zonnehoed: Verbetert je weerstand

Vervolgens ga je aan de slag zoals hierboven beschreven staat. Voor een basistinctuur gebruik je 250g gram verse kruiden. Die mix je met 325 ml water en 175 ml alcohol.

Verbeter je gezondheid

Eenmaal bezig, zul je merken dat het maken van kruidentinctuur niet alleen nuttig is, maar ook heel leuk. En hoe fijn is het dat je je gezondheid kunt verbeteren door gebruik te maken van de kruiden en planten in je eigen tuin!

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom muziek en een goede gezondheid hand in hand gaan  0 941

Muziek

Muziek hoor je bijna overal. Op de radio, door de speakers van de sportschool, in je favoriete restaurant of zelfs als je in de rij staat bij de kassa. Naast dat muziek luisteren natuurlijk erg leuk is, heeft het ook nog eens een helend effect op je lichaam. 

Muziek als een remedie voor stress

Muziek luisteren zorgt ervoor dat je je parasympathicus (het rempedaal van je lichaam) kunt activeren. Dit komt tot stand wanneer je ademhaling vertraagt en laat dit nu net het effect zijn van muziek. Wist je trouwens ook dat muziek je stresshormoon cortisol verlaagt? Hoewel cortisol heel wat voordelen heeft voor het lichaam, is teveel ervan ook niet goed. Een hoge cortisolwaarde kan leiden tot overgewicht, een verhoogde bloedsuiker en bloeddruk, verlies van spierkracht en meer. Een juiste balans en een dosis muziek kan dus voor wonderen zorgen.

De emotionele impact van muziek 

MuziekHet soort muziek dat je luistert, heeft invloed op de emotie(s) die je voelt. Wanneer je luistert naar je favoriete muziek, dan komt er dopamine vrij. Deze ‘genotstof’ heeft een positieve invloed op de hersenen. Het maakt je sterk en gelukkig, het verbetert je humeur en vermindert angstgevoelens. Dopamine zorgt ook voor blijdschap, plezier, een euforisch gevoel en een toenemende motivatie. Misschien krijg jij een boost van rustige muziek, maar wist je dat de gemiddelde voorkeur uitgaat naar muziek met 120 beats per minuut? 

Een mens is natuurlijk niet gemaakt om alleen te zijn en dat merken we ook in muziek. Het luisteren naar muziek, dansen of naar festivals gaan met vrienden, zorgt voor een gevoel van verbondenheid en samenhorigheid; wat dan weer je sociale banden en je gevoel voor empathie versterkt.  

Muziek is goed voor je hart en bloedvaten

Wist je dat er ook een link zit tussen een gezond hart en muziek luisteren? Het heeft een therapeutische werking op zowel het hart als de bloedvaten. Als je naar je lievelingsmuziek luistert, dan zet het weefsel aan de binnenkant van je bloedvaten (het zogeheten endothelium) met 26% uit. Hierdoor stroomt je bloed beter door je bloedvaten en krijgt het hart meer zuurstof. 

Muziek als pijnbestrijding

Endorfine is je lichaamseigen pijnstiller. Wist je dat terwijl je pijn hebt, je lichaam deze stof zelf aanmaakt wanneer je naar muziek luistert? Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het draaien van muziek in de operatiekamer ervoor zorgt dat er minder pijnstilling nodig is tijdens het herstel van de patiënten. En niet alleen patiënten hebben voordeel bij het luisteren van muziek, ook de chirurgen presteren dan beter. 

Alsof ontspannen met een leuk achtergrondmuziekje of meebrullen met je favoriete nummers tijdens het uitgaan niet leuk genoeg is, heeft muziek dus heel wat meer voordelen voor je lichaam en gezondheid. Wist jij dat muziek zo’n invloed heeft op jouw gezondheid?

Dit zijn de Griekse tradities én hun specialiteiten 0 3273

Griekenland

Over Spanjaarden, Fransen en Duitsers kunnen we een hoop vertellen. Je kent veel tradities en gewoontes, omdat het onze favoriete vakantielanden zijn. Nu Griekenland in opkomst is als vakantieoord is het belangrijk om ook kennis te maken met hun gewoontes en tradities. Wat is bijvoorbeeld typisch Grieks qua eten? En zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten met ons of andere Europeanen? In dit artikel zetten we op een rijtje wat jij moet weten over de Grieken, zo ben jij voorbereid om op vakantie te gaan naar een van deze bloedmooie eilanden.

Griekse gewoontes 

Het blauwe oog

Als je Griekenland ooit bezoekt zullen de witte huizen met blauwe kozijnen en deuren je ongetwijfeld opvallen. De reden hiervan is om het kwaad buiten de deuren te houden. Ook ‘het blauw oog’ beschermt jou tegen het kwaad. Dit oog hangt dan ook bij veel Grieken in huis of je ziet het hangen in restaurants. Koop je een Grieks souvenir? Grote kans dat dit blauwe oog daar in verwerkt is. 

Sirtaki

Als je van dansen houdt dan ben je in Griekenland op de juiste plek. De sirtaki is de nationale dans van de Grieken die overal wordt uitgevoerd. Je hoeft niet per se uit te gaan om deze dans bij te wonen. De sirtaki wordt namelijk ook vaak op pleinen uitgevoerd. Als je goed oplet, kun je de volgende keer mee swingen met de Grieken. 

Borden gooien

De Grieken staan uiteraard bekend om het gooien met borden na de maaltijd. Dit is inmiddels verboden in Griekenland. Dit komt omdat de rondvliegende scherven toch wel als gevaarlijk werden gezien. Tref je een restaurant waar het wel nog gebeurt? Dan hebben ze daar een vergunning voor. Hoewel het verboden is, blijft het natuurlijk wel een traditie. 

Pasen

Dit is het allerbelangrijkste feest in het jaar voor de Grieken. Het valt niet samen met ons Pasen en wordt ook heel anders gevierd. Er wordt met Pasen veertig dagen gevast, wat daarna wordt afgesloten met een groot feest. Tijdens het vasten is het verboden om vlees te eten. Als toerist hoef je je hier natuurlijk niet aan te houden. Niet iedereen doet ook mee aan dit vaste(n) ritueel. 

Wil je meer weten over de Griekse gewoontes, omdat je zaken moet doen met de Grieken? Bekijk dan eens dit lijstje. 

Grieks eten

Laat dineren

Laten we allereerst voorop stellen dat in Griekenland laat gegeten wordt. Qua eten lijken ze veel op de Spanjaarden. Waar wij om 18:00 al aan tafel schuiven, is in Griekenland 21:00 uur een normale tijd om te gaan eten. Er wordt dan ook pas en uitgebreid geluncht. De Spanjaarden houden natuurlijk van een siësta. In Griekenland noemen we dat de messimeri, die van 14:00 tot 17:00 uur duurt. Het idee is in principe hetzelfde. Tijdens de messimeri wordt er uitgebreid geluncht of er is tijd voor een middagdutje. 

Ouzo

Dit is een typisch Grieks drankje, waar je niet omheen kunt. Elk diner wordt er eigenlijk mee afgesloten en grote kans dat je het van het huis krijgt. Kijk wel uit dat je er niet te veel van drinkt, want het drankje bevat maar liefst 40% alcohol. Het serveren van een gratis glaasje ouzo wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Ze willen je niet dronken voeren, zodat je genoeg lef hebt om de sirtaki mee te dansen.

Inktvis

Griekenland is omringd door zee, waardoor het ook echte visliefhebbers zijn. Naast alle vissoorten die er zijn, is inktvis een van de populairste. Dit wordt dan ook het meest gegeten in welke vorm dan ook. Inktvis wordt vaak verwerkt in een schotel of wordt geserveerd als inktvisringen. 

Mezedes

Wat we in Spanje tapas noemen, noemen ze in Griekenland Mezedes. Het zijn typische Griekse gerechten, maar dan geserveerd in kleinere porties. Zo kun je de hapjes met z’n allen delen. Mezedes zijn ideaal als je kennis wil maken met de Griekse keuken. De typische Griekse gerechten die je bijvoorbeeld kunt bestellen zijn: Keftedes (Griekse gehakballetjes), Griekse salade, calamaris, souvlaki en gevulde druivenbladeren. Verder mag je natuurlijk feta, moussaka, tzatziki en de pita met gyros niet overslaan als je in Griekenland bent. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat de meeste Griekse eilanden een blauwe vlag hebben? Dit betekent dat de stranden schoon zijn en het water kwalitatief ook goed is. Een strand met een blauwe vlag is daarom mooi én veilig.