Afvallen met Intermitten fasting? Jij kunt het voor elkaar krijgen! 0 1474

Intermitten fasting

Intermittent fasting is zo makkelijk nog niet. Je gaat jouw hele eetpatroon aanpassen en dat heeft wel wat tijd nodig. Hoe je voorheen gewend was om 3x op een dag te eten, ga je eigenlijk over naar het overslaan van één maaltijd. In eerste instantie klinkt het overslaan van een maaltijd niet verstandig. Maar, als je ziet hoe het werkt en welke voordelen eraan vasthangen, begrijp je dat intermittent fasting een gezonde levensstijl is. 

Wat is intermittent fasting?

Zoals we net al hebben benoemd is dit een gezonde levensstijl. Het is dus niet een bepaald dieet dat je volgt. Als mens houd je meestal 3 maaltijden per dag aan, met wellicht nog wat tussendoortjes. Tijdens het volgen van de intermittent fasting levensstijl, vast je meer dan dat je eet. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in 8 uur eten en 16 uur vasten. Een van de bekendste schema’s zijn dan van 12:00-20:00 uur eten en van 20:00-12:00 uur vasten. Of van 10:00-18:00 uur eten en van 18:00-10:00 uur vasten. 

Jij weet zelf het beste welk schema bij jou past, dit hangt natuurlijk ook af van hoe jouw dag eruitziet. Wellicht is 16/8 wel wat zwaar om in één keer mee te beginnen. Je kunt het ook rustig opbouwen door bijvoorbeeld een 13/11 schema of 14/10 schema aan te houden. Het gaat er in elk geval om dat de periode waarin je vast, langer is dan de periode waarin je eet. 

Sommige onderzoeken beweren dat het niet uitmaakt wat je eet, friet, wijn en andere ongezonde maaltijden zijn allemaal toegestaan. Andere studies zeggen dat je juist zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen moet krijgen, omdat je al een maaltijd mist. Wij raden aan om wel zo gezond mogelijk te eten, want dat is altijd het beste voor jouw lichaam. In plaats van vasten toch liever een dieet volgen? Bekijk dan eens deze recepten

Voordelen

Het verliezen van buikvet kan een reden zijn om te starten met intermittent fasting. De logische reden dat je door deze levensstijl afvalt is omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Je slaat namelijk een maaltijd over. 

  • Herstellen van lichaamscellen

Als je continue eet, heeft je lichaam ook continue energie nodig om het eten te verteren. Tijdens het vasten heeft je lichaam ook energie voor andere taken. Een van die taken kan het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen zijn. Hierdoor worden jouw lichaamscellen herstelt. 

  • Vermindert aderverkalking

Aderverkalking betekent eigenlijk dat je bloedvaten vernauwd zijn. Een oorzaak daarvan is dat deeltjes vet aan de wand van jouw bloedvaten zijn gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwd raken. Dit is enorm gevaarlijk, want daardoor kan er minder bloed doorheen stromen. Het kan zijn dat jouw hart bijvoorbeeld te weinig zuurstof krijgt. Door Intermittent fasting toe te passen, gaan die vetdeeltjes zich niet meer ophopen tegen de bloedvaten. Dit zorgt niet alleen voor gezonde bloedvaten, maar gaat ook hart- en vaatziekten tegen.

  • Meer uithoudingsvermogen

Door te vasten neemt het menselijk groeihormoon toe. Dit zorgt niet alleen voor een groter uithoudingsvermogen, maar ook voor een sneller herstel van de spieren na het sporten. 

Benieuwd naar andere voordelen? Lees hier over de daling in cholesterol. 

Nadelen

  • Studies zijn nog in volle gang

Intermittent fasting is nog niet zolang een hype. Daardoor zijn de effecten op lange termijn nog niet bekend. Daarnaast is ook niet te zeggen welk schema het beste is en of je blijvend gewicht verliest. De effecten die wel bekend zijn, zijn in elk geval positief. Deze zijn helaas wel op korte termijn gemeten.

  • Niet voor iedereen geschikt

Het kost veel inspanning en doorzettingsvermogen om heel je levensstijl om te gooien. Daarom stoppen veel mensen ermee, omdat ze het niet vol kunnen houden. Daarnaast past deze levensstijl lang niet bij elke sporter. 

Naast het niet volhouden, is intermittent fasting bijvoorbeeld niet geschikt voor zwangere vrouwen of mensen die gevoelig zijn voor eetstoornissen. Bij twijfel kun je het beste eerst met jouw huisarts overleggen of het wijs is om jouw levensstijl aan te passen.

Previous ArticleNext Article
Gezondheid ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *