Maak je klaar voor de jaarlijkse schoonmaak 0 1514

De Was Opvouwen

Jouw huis opruimen en schoonmaken doe je het hele jaar door. Alleen is het wel eens fijn om zo een of twee keer per jaar een grote schoonmaak te houden. Denk aan het weggooien van spullen die je nooit gebruikt, maar ook het schoonmaken van plekken waar je nooit komt. Al met al zorg je ervoor dat jouw woning een heerlijke opfrisbeurt krijgt. In dit artikel lees je wat je zoal mee kunt nemen in deze jaarlijkse schoonmaakactie.

De kledingkasten uitmesten

We verzamelen ontzettend veel kleding en schoenen in onze kasten die we stiekem al jaren niet hebben gedragen. Het is goed om daar een of twee keer per jaar eens kritisch naar te kijken. Vaak doen mensen dit bij het wisselen van de zomer- en of winterkleding. Je bent dan toch aan het opruimen, dus kunt dan ook best de tijd ervoor nemen om wat spullen weg te doen. Bovendien scheelt dat ook weer opruimen en opbergen voor volgend jaar.

Het voordeel hiervan is dat je kast een stuk leger en overzichtelijker wordt. Dit geeft je ook meteen weer de ruimte om de kast weer te vullen. Dat is misschien wel het leukste hiervan.

De complete keuken poetsen

Je haalt natuurlijk dagelijks een doekje over het aanrecht en poetst wekelijks de keuken. Alleen, je poetst vast niet op alle plekken. Daar is overigens ook geen beginnen aan om dat wekelijks te doen. Daarnaast is het ook niet nodig, maar een keer per jaar is het wel fijn om alles spik en span te maken.

Met complete keuken bedoelen we dat je alles af haalt en alle kasten van binnen en buiten schoonmaakt. Dit betekent dus dat de vaatwasser bijvoorbeeld van zijn plek moet, zodat je daar eens een keer goed kan stofzuigen en dweilen. De zijkanten hebben ook ongetwijfeld een schoonmaakdoek nodig.

Daarnaast haal je alles uit de kasten. Sop deze goed uit en zorg dat al het servies is afgewassen voor het terug de kasten in gaat. Je zult zien dat je er heel wat viezigheid uit haalt. Over viezigheid gesproken, neem ook meteen de tijd voor de wasbak. Iedereen heeft wel eens last van een stinkende afvoer, daarom is het belangrijk om daar eens aandacht aan te besteden. Maak de wasbak goed schoon en neem de afvoer ook hierin mee. Het lijkt misschien geen leuke klus, maar het is wel dringend nodig.

Alles netjes ordenen

Elke keer neem je jezelf weer voor dat je deze keer alles netjes houdt. Binnen de kortste keren is het toch weer een troep, omdat je steeds nieuwe spullen koopt die je vervolgens niet kwijt kunt. Met zo’n jaarlijkse schoonmaak heb je de kans om er weer een georganiseerd succes van te maken. 

Schaf bijvoorbeeld een hele hoop opbergboxen aan, die overzicht kunnen brengen in het huishouden. Er zijn namelijk een hele hoop spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Die hoeven dan echt niet in het zicht te staan. 

Cadeaupapier is een mooi voorbeeld. Dat heb je wel eens nodig, maar je hoeft het niet elke dag te gebruiken. Dat is nou een reden om dit netjes op te bergen in een opbergbox. Zo zul je zien dat de kasten er veel netter uit zien. Doordat alles opgeruimd en geordend is geeft dat ook veel meer rust. 

Behalve de kasten kun je dit opruim ritueel ook doortrekken in huis. Begin bijvoorbeeld eens aan het speelgoed van de kinderen. Dat kan makkelijk allemaal opgeruimd worden in verschillende opbergboxen. Zo houden de kindjes ook overzicht en leren ze ook veel beter om eerst op te ruimen, voordat ze met iets nieuws gaan spelen.

Previous ArticleNext Article
Woning ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *