Tulpen als investering? 0 3775

Tulpen

Wereldwijd staat de tulp bekend als nationaal symbool voor Nederland. De kleurrijke bloemen zijn razend populair en de bloeiende bollenvelden trekken ieder jaar veel bezoekers. Toch is de tulp bij lange na niet zo populair als in de zeventiende eeuw. Investeerders rolden over elkaar heen om tulpen te bemachtigen en er ontstond een ware tulpenmanie onder handelaars.

Dwaze tulpenhandel in de Gouden Eeuw

Tussen 1634 en 1637 werd er volop gespeculeerd: Tulpenbollen waren gouden handel en hét product om nu in te investeren. Het duurde niet lang of de prijzen van de tulp schoten de pan uit. Tulpenbollen werden verkocht voor bedragen die hoger waren dan het salaris van een ervaren vakman. Zelfs in opties op tulpen die nog in de grond zaten werd gespeculeerd. Men droomde van snelle rijkdom.

Een grote economische bubbel

Wie het van een afstand bekeek zou gedacht kunnen hebben dat investeerders hun verstand hadden verloren. Nooit eerder in de wereldgeschiedenis beschreven economen zo’n speculatiegolf. De term ‘tulpenmanie’ zou hierdoor nog vaak gebruikt worden als metafoor voor een grote economische bubbel.

Bizarre prijzen

TulpenDe Hollandse tulp ging tijdens het hoogtepunt van de tulpenmanie voor bizar hoge prijzen over de toonbank. Terwijl er door handelaren nog steeds gespeculeerd werd, keerde het gewone volk zich tegen hen. Er werden pamfletten gemaakt waarin handelaars als zondaars werden aangesproken. Burgers zagen speculatie in die tijd als gokken en waarschuwden voor deze verdere handelspraktijken.

Een anonieme schrijver uit Hoorn schreef in zijn pamflet in 1936 dat de paars-witte papegaaitulp Viceroi  tulp op dat moment evenveel waard was als 4 karrenvrachten rogge, 8 vette varkens, 4 vette ossen, 12 dikke schapen, 2 vaten wijn, 2 karrenvrachten tarwe, 4 vaten bier, 1000 pond kaas, 2 tonnen boter, een zilveren kelk, een bed, een aantal kledingstukken én een schip om deze vracht in te vervoeren. Bizar!

De bubbel knapt

Het einde van de gekte kwam in zicht toen bleek dat veel floristen tulpen hadden verkocht die zij niet bezaten, aan kopers die daar helemaal geen geld voor hadden. De bel knapte en de tulpenhandel stortte in. Als typisch Nederlands product kwam de tulp de crash wel weer te boven, maar de tulpenmanie was voorgoed voorbij.

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 2705

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!

De rijkste mens aller tijden 0 1522

romeinse oudheid

Vandaag de dag zijn namen als Bill Gates, Jeff Bezos of Vladimir Putin niet weg te denken uit de economie. Maar wie is de rijkste persoon die ooit geleefd heeft? Het is echter pas sinds de Industriële Revolutie dat het meten van rijkdom aan de hand van iemands bankrekening een norm is. Ondanks de grote getallen die op hun rekeningen te vinden zijn, leefde de aller rijkste man ooit zo’n 2000 jaar geleden.

Wie was Augustus Caesar?

Deze naam komt je niet voor niets bekend voor, want Augustus was namelijk een erfgenaam van Julius Caesar. Na de machtstrijd die ontstond na de dood van Julius Caesar in 44 v.C., kwam Augustus hier als enige levende erfgenaam uit. In 27 v.C. werd hij uiteindelijk keizer van het Romeinse Rijk.

oude rome

Vermogen

Augustus’ vermogen werd getaxeerd op een zo’n van 6.5 miljard euro, rekening houdend met de inflatie. Hij bezat één vijfde van de rijkdom van een rijk dat goed was voor ongeveer 30% van het bruto binnenlands product van de hele wereld. Hij was wettelijk een particulier burger, maar had toegang tot de gehele rijkdom van de Romeinse staat, inclusief buitengewone provinciale tributies, plunderingen en de rijkdom van de staatsfinanciën. Ondanks dat Augustus de machtigste man van het Romeinse Rijk was, had hij een down to earth mentaliteit. Hij wilde dicht bij het volk staan en de geest van de republikeinse deugdzaamheid en normen belichamen. Dit deed hij met zijn vrijgevigheid en door overmatige luxe te beperken.

Subjectieve schatting

De cijfers uit dit onderzoek zijn natuurlijk gebaseerd op een schatting en het gaat niet om bevestigde cijfers.Ten eerste is veel rijkdom in vroege perioden gekoppeld aan land of hele rijken, wat berekeningen uiterst subjectief maakt. Wat maakt het verschil tussen persoonlijk fortuin en de rijkdom van een rijk waarover men de volledige controle heeft? De antwoorden op deze vragen zijn zeer uiteenlopend. Daarnaast zijn de verslagen uit de Oudheid schaars of gebaseerd op legenden en mondelinge geschiedenissen.