Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 2329

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!

Previous ArticleNext Article
Cultuur, Reizen ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zo geef jij in verschillende culturen het magische ja-woord 0 1412

in verschillende culturen het ja-woord geven

Sommige meisjes dromen er van kleins af aan over, andere krijgen het al Spaans benauwd bij het idee: het liefdevolle ja-woord geven! Deze sprookjesachtige dag wordt over de hele wereld anders gevierd. Van intieme kleine momenten tot grote meerdaagse feesten, bijzondere culturen hebben bijzondere tradities. Wij vertellen welke dat zijn en we beantwoorden de brandende vraag: maakt trouwen je echt gelukkiger?

Westerse cultuur 

Wij in de westerse cultuur zijn vooral bekend met het huwelijksaanzoek, gevolgd door een vrijgezellenfeest. Nadat er voor de laatste keer ‘afscheid’ is genomen van het ‘vrijgezellenleven’ komt iedereen bij elkaar om de bruiloft te vieren. Vaak is er na de ceremonie een receptie of een groot feest met muziek, eten en drinken. Met als afsluiter een huwelijksreis.

In de westerse cultuur bestaan er ook enkele tradities en symbolen. Ronde ringen symboliseren oneindigheid. Het is gebruikelijk dat de bruid wordt weggeven door de vader aan de toekomstige echtgenoot. Een ander ritueel, dat we eigenlijk van het oosten hebben overgenomen, maar nu veel in het westen wordt gedaan: het gooien van rijst. Het vormt een symbool voor het ontbreken van gebrek en hiermee willen de gasten voorspoed meegegeven. Er bestaan hier ook alternatieven voor, zoals het loslaten van duiven of ballonnen en het blazen van bellen. Weet jij waarom de bruidegom de bruid over de drempel van hun huis tilt? Dat is om te voorkomen dat demonen van zijn schoonfamilie het huis mee naar binnen gaan. 

Scherven brengen geluk 

Je hebt het vast eerder gehoord, een Griekse traditie is het gooien van borden na een maaltijd. De scherven brengen geluk in het huwelijk. Het ritueel is overgewaaid naar Duitsland, hier wordt servies en glas kapot gegooid. Dit brengt net als in de Griekse cultuur geluk, ook jaagt het de geesten en demonen weg. Het samen opruimen van de scherven zorgt er voor dat het bruidspaar dichter bij elkaar komen.

woman holding white flower bouquet during daytime

Alles behalve lachen 

Trouwen is voor de meeste een vrolijk feest, waar veel gelachen wordt. Voor een Congolees bruidspaar is dat anders. In Congo is het verboden om te lachen tijdens de hele huwelijksceremonie, zelfs op foto’s en uitnodigingen mag er niet geglimlacht worden. Als dit wel gebeurd zou dit betekenen dat het bruidspaar het huwelijk niet serieus neemt. Hoewel dit er wel een beetje treurig uit ziet, overtreft het huil-ritueel in China alles. Huilen in China is een teken van blijdschap. Dit gaat veel verder dan alleen een paar traantjes wegpinken, het huilen begint al een maand voor de bruiloft, elke dag één uur. Twintig dagen voor de bruiloft komt de moeder meehuilen en tien dagen voor de grote dag huilt oma mee. Enkele dagen voor de bruiloft komen alle vrouwen uit de familie langs om één uur met de bruid mee te huilen. Het zijn veel tranen, maar toch symboliseert het een gevoel van blijheid en geluk. 

 

Jij bent een vermogen waard 

In Rusland is de traditie dat de bruid wordt ‘ontvoerd’ door haar eigen familie en er ‘losgeld’ voor haar gevraagd wordt. De bruidegom gaat dan naar het ouderlijk huis van de bruid, waar vrienden en familie de bruid hebben verstopt. Hier start de onderhandeling. Door verschillende opdrachten uit te voeren komt de bruidegom steeds dichter bij zijn bruid. Het symbolische bedrag bestaat niet altijd uit cash, maar ook uit opdrachtjes en is geheel afhankelijk van de familie en vrienden van de bruid. Pas als de familie tevreden is, krijgt de bruidegom zijn bruid terug. 

woman in white dress standing on green grass field during daytime

Ben je echt gelukkiger als je trouwt?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat getrouwde mensen gelukkiger en gezonder zijn. Een nieuwe studie geeft echter aan dat mensen die gelukkiger en gezonder zijn eerder een fijne partner vinden met wie ze willen trouwen. Onderzoekers ontdekte dat in de verlovingsperiode zowel mannen als vrouwen gezonder leven. Na de bruiloft vervallen de meeste wel weer in oude gewoontes. 

Over psychisch welzijn; vrouwen ervaren in de aanloop naar het huwelijk een opkikker, daarna zakt het geluksniveau weer naar oude levels. In de maanden na het huwelijk hebben ook mannen een hoger gelukscijfer. Hoe lang dit aanhoudt, is niet bekend. Samenvattend komt het er op neer dat een gelukkig en gezond huwelijk voortkomt uit gelukkige en gezonde mensen. Ben je zelf gelukkig? Dan is de kans volgens onderzoekers groter dat je een partner vindt om een stabiele en sterke relatie mee op te bouwen.

Het enige schilderij dat Van Gogh zelf wist te verkopen 0 1650

Van Gogh

Vincent van Gogh had een turbulent leven. Hij struikelde veel tijdens zijn zoektocht naar zichzelf als persoon. Nu is hij wereldberoemd en wordt hij gezien als één van de bekendste schilders uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Vandaag zijn zijn schilderijen miljoenen waard, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoewel zijn werk pas populair werd na zijn dood, sloeg hij er wel in om één schilderij zelf te verkopen.

Van kunsthandelaar tot schilder 

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh in het Brabantse dorp Zundert geboren. Een goede student was Vincent niet, op zijn zestiende ging hij aan de slag als leerjongen bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Net zoals school, was ook fulltime werken niet voor hem weggelegd. Geïnspireerd door de kunst waar hij voortdurend door werd omgeven, moedigde zijn broer Theo hem aan om zelf te beginnen tekenen. 

Na verschillende schilderlessen kreeg Vincent de microbe te pakken en verfijnde hij doorheen de jaren zijn techniek en stijl. Hij reisde van Antwerpen naar Parijs, maar ruilde al het drukke stadsleven in voor de zon en de rust van Zuid-Frankrijk. Daar probeerde hij met een groep kunstenaars in Arles een atelier te starten. Samen met de huurder Paul Gauguin, een Franse schilder, werd  “Het Gele Huis’ hun thuisbasis. Een mentale crisis zorgde er voor dat Vincent tijdens een hallucinatie zijn eigen oor eraf sneed. Na zijn verblijf in het ziekenhuis van Arles, liet hij zich vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy, waar hij naar verluid zo’n 150 schilderijen maakte. 

De rode wijngaard

Eén van die 150 schilderijen is het schilderij ‘De rode wijngaard’. Dit is het enige schilderij dat Vincent in zijn leven heeft verkocht. Met deze olieverf op doek beelde Vincent de wijnoogst in het najaar van 1888 uit. Als Nederlander was dit Franse fenomeen nieuw. In zijn brieven kwam naar voren dat hij al had gefantaseerd over de druivenoogst, maar dit tafereel eindelijk zelf kon waarnemen. De rode wijngaard werd tijdens een expositie van ‘Les Vingt’ (‘De Twintig’) in 1890 samen met vijf andere schilderijen tentoongesteld. Het schilderij werd tijdens de tentoonstelling door de Belgische kunstenares Anna Boch voor 400 frank verkocht. De koper was geen vreemde van Vincent. Anna was namelijk de zus van Eugène Boch, een goede vriend van Vincent. Hoewel dit schilderij het enige is dat hij gedurende zijn leven zelf heeft verkocht, ruilde Vincent regelmatig zijn werk met andere kunstenaars voor voor eten of teken- en schildermaterialen. Met de verkoop van ‘De rode wijngaard’ werd de waardering voor Vincent en zijn werk in gang gezet. 

Mentale gezondheid

Helaas ging de mentale gezondheid van Vincent er niet op vooruit. De sombere toekomst van angst en financiële onzekerheid kon hij niet loslaten en op 27 juli 1890 beroofde hij zichzelf van het leven. De collectie van Vincent kwam in het bezit van zijn broer Theo. Na het overlijden van Theo schoven de schilderijen door naar zijn vrouw, die ze in bruikleen gaf aan musea wereldwijd. Uiteindelijk werd de verzameling ondergebracht onder de Vincent van Gogh Stichting. Tegenwoordig worden de schilderijen tentoongesteld in het Van Gogh Museum. 

De bekendste schilderijen van Vincent van Gogh

In de onrustige periode in Zuid-Frankrijk maakte Vincent zijn beroemdste schilderijen en tekeningen. Waaronder zelfportretten en een serie van het ‘Gele Huis’. Ook het schilderij ‘Zonnebloemen’ was in Arles geschilderd. 

Sterrennacht
Het bekendste schilderij van Vincent van Gogh is Sterrennacht en hangt op het moment in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Vincent schilderde De sterrennacht toen hij in juni 1889 in de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy zat. Hoewel het schilderij beeld geeft van de nacht schilderde Vincent het tijdens dag. Hij werd geobsedeerd van het idee om een nachtelijk landschap vanuit zijn geheugen te schilderen.

Korenveld met kraaien
Dit schilderij behoort tot één van de beroemdste kunstwerken van Vincent van Gogh. Dat dit het laatste schilderij is dat hij zou hebben geschilderd, is een mythe. Velen denken dat het doodlopende pad en de dreigende lucht met kraaien een symbool vormt voor zijn naderende levenseinde. Maar na dit schilderij maakte Vincent nog verschillende andere kunstwerken. 

Zelfportret met grijze vilthoed
Vincent heeft veel zelfportretten geschilderd, waarvan er maar liefst 35 bekend zijn. Op de zelfportretten beeldt hij zichzelf af met rood haar, groene ogen en een wat hoekig gezicht. Ook had hij vaak een geconcentreerde gezichtsuitdrukking. Toen hij in Parijs woonde had hij weinig geld en het vinden van modellen was moeilijk. Om die reden begon hij zichzelf te schilderen, zodat hij toch kon oefenen met het schilderen van mensen. Het portret van hem met de grijze vilthoed is een bekende. Hij schilderde dit zelfportret toen hij al bijna twee jaar in Parijs woonde en het is Vincent’s meest gedurfde Parijse kleurenexperiment. 

Vincent van Gogh is niet alleen beroemd om zijn schilderijen en andere kunstwerken, maar duidelijk ook om zijn turbulente leven en de invloed ervan op zijn werk. Zijn werken hebben een plekje naast kunstwerken van andere beroemde kunstenaars waaronder Leonardo da Vinci, Monet en Picasso.

Vincent van Gogh verrijkt samen met de andere grootmeesters in de kunst de Nederlandse cultuur. Wist jij trouwens dat er een periode was waarin hij één schilderij per dag schilderde?