Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.
Vallende sterren
Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.
Broodje Martino
Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!
Op frieten geen mayonaise?
We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf!
De voor- en namiddag
Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!
De solden!
En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!