De rijkste mens aller tijden 0 1276

romeinse oudheid

Vandaag de dag zijn namen als Bill Gates, Jeff Bezos of Vladimir Putin niet weg te denken uit de economie. Maar wie is de rijkste persoon die ooit geleefd heeft? Het is echter pas sinds de Industriële Revolutie dat het meten van rijkdom aan de hand van iemands bankrekening een norm is. Ondanks de grote getallen die op hun rekeningen te vinden zijn, leefde de aller rijkste man ooit zo’n 2000 jaar geleden.

Wie was Augustus Caesar?

Deze naam komt je niet voor niets bekend voor, want Augustus was namelijk een erfgenaam van Julius Caesar. Na de machtstrijd die ontstond na de dood van Julius Caesar in 44 v.C., kwam Augustus hier als enige levende erfgenaam uit. In 27 v.C. werd hij uiteindelijk keizer van het Romeinse Rijk.

oude rome

Vermogen

Augustus’ vermogen werd getaxeerd op een zo’n van 6.5 miljard euro, rekening houdend met de inflatie. Hij bezat één vijfde van de rijkdom van een rijk dat goed was voor ongeveer 30% van het bruto binnenlands product van de hele wereld. Hij was wettelijk een particulier burger, maar had toegang tot de gehele rijkdom van de Romeinse staat, inclusief buitengewone provinciale tributies, plunderingen en de rijkdom van de staatsfinanciën. Ondanks dat Augustus de machtigste man van het Romeinse Rijk was, had hij een down to earth mentaliteit. Hij wilde dicht bij het volk staan en de geest van de republikeinse deugdzaamheid en normen belichamen. Dit deed hij met zijn vrijgevigheid en door overmatige luxe te beperken.

Subjectieve schatting

De cijfers uit dit onderzoek zijn natuurlijk gebaseerd op een schatting en het gaat niet om bevestigde cijfers.Ten eerste is veel rijkdom in vroege perioden gekoppeld aan land of hele rijken, wat berekeningen uiterst subjectief maakt. Wat maakt het verschil tussen persoonlijk fortuin en de rijkdom van een rijk waarover men de volledige controle heeft? De antwoorden op deze vragen zijn zeer uiteenlopend. Daarnaast zijn de verslagen uit de Oudheid schaars of gebaseerd op legenden en mondelinge geschiedenissen.

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cleopatra, een product van incest? 0 1522

Cleopatra

Cleopatra indrukwekkend noemen, is een grove understatement. Deze koningin is één van de bekendste vrouwen uit de geschiedenis, beroemd om haar schoonheid, intellect en haar liefdesaffaires met Julius Caesar en Marcus Antonius. Maar wist je dat ze trouwde met haar eigen broers? 

Wie was Cleopatra?

De Romeinse propaganda schilderde Cleopatra af als een losbandige verleidster die haar sexappeal als politiek wapen gebruikte, maar ze was misschien wel meer bekend om haar intellect dan om haar uiterlijk. Ze sprak een dozijn talen en was geschoold in wiskunde, filosofie, oratie en astronomie. Bovendien zou Cleopatra helemaal niet zo’n uitgesproken uiterlijk hebben gehad. Zo beweerde Plutarchus, historicus uit de tijd van het oude Griekenland, dat Cleopatra niet zo’n schoonheid was, maar eerder door haar macht en onweerstaanbare charmes zo begeerlijk was. Er bestaan ook munten met haar portret waar ze een grote haakneus heeft en heel wat mannelijke gelaatstrekken. Al valt dit wel te verklaren doordat ze zich mogelijks opzettelijk meer mannelijk afbeeldde als teken van macht.

Zuiverheid bloedlijn bewaren

cleopatraHet was gebruikelijk voor de royals uit de oudheid om met verwanten te trouwen om ‘de zuiverheid van hun bloedlijn te bewaren’. Zo was Cleopatra allicht zelf het product van incest. Vele van Cleopatra’s voorouders gingen haar voor om te trouwen met familieleden, waardoor allicht zelfs haar eigen ouders broer en zus waren. In ere van de bloedlijn, trouwde ook Cleopatra uiteindelijk met haar beide broers, die elk op verschillende momenten tijdens haar heerschappij als ceremoniële echtgenoot en co-regent fungeerden.

Een opeenvolging van huwelijken

Het huwelijk met haar eerste broer ontaardde in rivaliteit. De adviseurs van haar broer spanden samen tegen Cleopatra en dwongen haar Egypte te verlaten. Ze ontvluchtte Egypte, maar na een inmenging in de zaken van Rome, verloor Ptolemaeus XIII zijn sterke positie en joeg toenmalige heerser van Rome, Julius Caesar, tegen zich in het harnas. Dit resulteerde in de Alexandrijnse oorlog, waar Ptolemaeus XIII overleed. Caesar herstelde, na een korte affaire, Cleopatra’s positie op de troon, met haar jongste broer Ptolemaeus XIV als nieuwe echtgenoot en medeheerser. Ptolemaeus XIV, die maar 13 jaar oud was, werd 3 jaar na de ceremonie vermoord, vermoedelijk om plaats te maken voor Cleopatra’s zoon met Julius Caesar.

De kinderen van Cleopatra

Hoewel het idee achter het trouwen met haar broers voortkwam uit het zuiver houden van de bloedlijn, leverden haar huwelijken met haar twee broers geen kinderen op. Wel kreeg ze naast haar zoon met Julius Caesar, een tweeling met Marcus Antonius na een affaire. Nadien trouwden ze en kregen ze nog een zoon.

10 dingen waar Italianen volgens leven 0 2046

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.