Wetenschappers hebben aangetoond dat een ongeboren baby in het derde trimester de stem van zijn moeder en zijn moedertaal kan herkennen en zelfs woordpatronen en rijmpjes kan onthouden. Het is dus logisch dat muziek ook een impact heeft, maar maakt het luisteren naar klassieke muziek een foetus echt slimmer?
Het Mozart-effect
Het idee dat je kind intelligenter wordt als je klassieke muziek op je buik speelt, werd populair aan het eind van de jaren negentig en leidde tot een industrie die zwangere moeders hersenstimulerende muziek verkocht. De realiteit is dat er weinig bewijs is dat je kind er intelligenter van wordt. De legende komt voort uit een studie van psychologe Frances Rauscher onder Amerikaanse universiteitsstudenten, waar ze een klein verband vond tussen IQ en het luisteren naar Mozart. Hoe de sprong van studenten naar ongeboren baby’s is gemaakt, is een raadsel. Hoewel Mozart je kleintje misschien niet slimmer maakt, kan het zijn hersenen wel actiever maken. Baby’s in de baarmoeder blijken een verhoogde hersenactiviteit te vertonen wanneer ze aan muziek worden blootgesteld.
Is het nodig om naar zachte, rustgevende muziek te luisteren?
Onderzoek suggereert dat je niet naar hele langzame muziek hoeft te luisteren. Ook popmuziek kan helpen je baby te kalmeren. Denk er echter aan dat het ademhalingspatroon van een baby verandert op basis van de beats en dat het luisteren naar bonkende muziek met snelle beats voor een langere periode je baby kan stressen. Wel hebben studies aangetoond dat baby’s worden geboren met het vermogen om muzikale beats te detecteren. En wat nog belangrijker is, sommige onderzoeken suggereren dat rustgevende muziek premature baby’s kan aanmoedigen om te voeden en hun vitale functies, zoals hartslag en O2-verzadiging niveaus, kan verbeteren
Muziek en de hersenen
Hoewel er geen bewijs is dat klassieke muziek baby’s slimmer maakt, hebben interessante studies aangetoond dat muziek een rol kan spelen in de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte. Europees onderzoek uit 2013 toonde bijvoorbeeld aan dat het blootstellen van een ongeboren baby aan muziek een langdurig effect had op hun hersenen. Zij ontdekten dat pasgeboren baby’s zich een versie van ‘Twinkle, Twinkle Little Star’ konden herinneren die in de baarmoeder voor hen werd gespeeld en anders reageerden wanneer alternatieve versies werden gespeeld. Deze herinneringen, die voor hun geboorte waren gecreëerd, bleven bestaan tot ze vier maanden oud waren.
Speel op veilig
In het derde trimester zal je baby de muziek die je afspeelt zeker kunnen horen. En hoewel zachte geluiden, zoals slaapliedjes, bedoeld zijn om te kalmeren, schrikken ongeboren baby’s van zeer harde of onregelmatige geluiden en teveel lawaai kan stresserend zijn. Zorg ervoor dat het volume niet te hoog staat en dat je muziekkeuze melodieus is. Wacht dus nog een paar maanden voordat je je baby laat kennismaken met je favoriete metal nummers!