10 feitjes die je nog niet wist over muziek 0 607

muziek feitjes

Kan jij je een wereld zonder muziek voorstellen? Het zou anders voelen, alsof er iets ontbreekt. Voor veel mensen geeft muziek kleur aan hun dag. Het geeft ons energie en is een manier van ontspanning. Muziek is zo’n groot deel van ons leven geworden en daarom hebben wij voor jou de 10 leukste feitjes over muziek op een rijtje gezet.

1. Je hartslag synchroniseert met het ritme van de muziek

Van muziek wordt gezegd dat het verbonden is met de onbewuste reacties in je hele lichaam en één van die reacties heeft iets te maken met je cardiovasculaire systeem. In eerdere studies werd gevonden dat er een aantal veranderingen zijn in het ritme van het hart, die het muzikale tempo van een liedje dat ze luisterden weerspiegelde.

2. Bohemian Rhapsody

De Queen-hit Bohemian Rhapsody is het meest gestreamde nummer van de 20e eeuw en haalde daarmee Smells Like Teen Spirit van Nirvana in. Het nummer bereikte nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk in 1975 en het bereikte de nummer 1 opnieuw in 1991 na de dood van Queen’s lead zanger, Freddie Mercury. queen

3. Muziek kan de hersenen genezen

Er bestaat zoiets als muziektherapie, waarbij gediplomeerde professionals mensen met hersenbeschadiging, hartproblemen of andere lichamelijke problemen helpen door de kracht van muziek. Het is vooral nuttig voor mensen die moeite hebben met het spreken of begrijpen van taal, als gevolg van een beroerte of een ander hersenletsel. Therapeuten gebruiken een stijl van zingen met bepaalde ritmes die kunnen helpen de cadans van het spreken terug te brengen.

4. 35.000 jaar oude botten fluit

De 35.000 jaar oude fluit, gemaakt uit de beenderen van een gier, is hoogstwaarschijnlijk ’s werelds oudste instrument. De stukken werden in 2008 gevonden in een grot uit het stenen tijdperk in het zuiden van Duitsland. De fluit had vijf vingergaten en een V-vormig mondstuk.

5. Het oudste lied ter wereld

De Hurrian Hymn No. 6 is het oudste lied ter wereld. Het werd ongeveer 3.400 jaar geleden gezongen en is daarmee het oudste, gekende lied in de wereldgeschiedenis. Er wordt gezegd dat het lied het rijmpje is van een oude godin Nikkai. Het werd rond de 14e eeuw in spijkerschrift gemaakt door de Hurriërs. De melodie van dit lied werd gevonden in de kleitabletten. Rond 1950 werd het opgegraven uit de ruïnestad in Syrië genaamd Ugarit.

6. Eminem’s Rap God

Eminem’s hit heeft het wereldrecord voor het grootste aantal woorden in een nummer. Zijn nummer, Rap God, heeft een ongelooflijk aantal van 1560 woorden met een gemiddelde van 4,28 woorden per seconde. Het nummer werd uitgebracht in oktober 2013 van zijn album, The Marshall Mathers.

7. Onderwater concert

Op 10 oktober 2006 was de Britse zangeres Katie Melua de eerste en enige recordhouder voor het geven van een concert op 303 meter onder water. Katie en haar band traden op op Statoil’s Troll voor de kust van Bergen, Noorwegen. Ze gaf twee concerten van 30 minuten voor een publiek van booreiland arbeiders. onderwater

8. Muziek kan je high maken

Als je dopamine en oxytocine in je hersenen wilt laten vrijkomen, zet dan een liedje op waar je van houdt. Volgens The New York Times licht het ‘belonende’ deel van de hersenen op wanneer je die muziek hoort. 

9. Muziek verbetert je geheugen

tibetaanse muziektherapie

Hoe heb je het alfabet geleerd? Waarschijnlijk door het liedje te leren. Eén van de redenen hiervoor is dat het deel van de hersenen dat muziek verwerkt, hetzelfde deel van de hersenen is dat herinneringen creëert en opslaat. Dat komt door de dopamine-afgifte die we krijgen als we een liedje horen dat we mooi vinden. 

10. Muziek verlicht stress

Luisteren naar muziek helpt de afgifte en productie van cortisol te verminderen, wat het ‘stresshormoon’ wordt genoemd. Minder cortisol betekent een beter leervermogen en geheugen, een lagere bloeddruk, hartslag en cholesterol en een kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Previous ArticleNext Article
Muziek ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *