Dertien jaar lang zonder alcohol, zou jij het kunnen? 0 1215

Amerika drooglegging

Alcoholische drankjes zijn niet meer weg te denken uit de supermarkten, horecagelegenheden, feestjes en festivals. We zijn verwend met rijke keuzes voor iedere liefhebber van speciaalbieren, wijnen, zoete en sterke dranken. Ook de non-alcoholische consumpties worden steeds populairder. De keuze is reuze, maar wat als dat nu niet het geval is? Dit gebeurde in de jaren 20 in Amerika. Wij vertellen je alles over deze bizarre periode en waarom er eigenlijk een alcoholverbod werd ingesteld.

De motivaties voor de Amerikaanse drooglegging

De drooglegging van 1920-1933, ook wel Prohibition genoemd, is één van de beruchtste gebeurtenissen uit de recente Amerikaanse geschiedenis. De industriële revolutie zorgde voor armoede en een verhoogd alcoholgebruik. Veel mensen waren dan ook van mening om het drankgebruik te doen verminderen. Zo hadden protestanten en kerken hun religieuze en ideële motieven, terwijl fabriekseigenaren juist de veiligheid op de werkvloer wilden waarborgen. Arbeiders kwamen vaak onder invloed naar hun werk, waardoor er veel ongelukken gebeurden. Bovendien leidde het tot meer geweld, vernielingen en verhoogde criminele activiteit. 

Person Pouring Drink On Wine Glass

Een gebeurtenis voor in de geschiedenisboeken 

Dit leidde tot een voorstel in 1917. Anti-alcohol verenigingen en geheelonthoudingsbewegingen wilden zowel de productie als verkoop, transport en consumptie van alcohol in de grondwet verbieden. 

Het voorstel werd op 17 januari 1920 doorgevoerd en dat kennen wij nu als de drooglegging van Amerika. Alle staten besloten om mee te doen behalve Connecticut en Rhode Island. Aan het begin nam de criminaliteit af en zorgde het voor optimisme bij de mensen. Hoewel het alcoholgebruik met ⅓ naar beneden ging, steeg het een jaar later tot ⅔ van het niveau van voor de drooglegging. Dit was te wijten aan de roaring twenties. Door de stijgende welvaart konden meer mensen illegale alcohol veroorloven. Dit leidde tot kleine illegale cafeetjes, zogeheten speakeasy. De stiekemheid zorgde voor een nieuwe stijging in misdaad en criminaliteit. De illegale en niet-gedistilleerde alcohol werd de dood van zo’n 10.000 Amerikanen.

Steeds meer mensen kwamen in opstand, waaronder rooms-katholieken en Duits-lutherse opiniemakers. Zij waren stug van mening dat de staat deze kwestie niet voor de burgers kon bepalen. Artsen waren er ook niet blij mee, zij schreven whisky namelijk voor als medicijn. Voor de economie was het evenzeer een grote domper. Doordat alcohol niet meer werd verkocht, liep de overheid veel belastinginkomsten van accijnzen mis. 

Hoewel het de bedoeling was om het grote drankprobleem te stoppen, mislukte het plan. In 1931 kwam een speciaal ingesteld comissie uiteindelijk tot de conclusie dat het experiment had gefaald. Op 22 maart 1933 werd door Amerikaanse president Roosevelt de Cullen-Harrison Act ondertekend, die de productie en verkoop van alcohol met 3,2% in volume toestond. De wet trad in op 7 april. Op deze dag wordt trouwens nog steeds National Beer Day gevierd! 

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tulpen als investering? 0 3775

Tulpen

Wereldwijd staat de tulp bekend als nationaal symbool voor Nederland. De kleurrijke bloemen zijn razend populair en de bloeiende bollenvelden trekken ieder jaar veel bezoekers. Toch is de tulp bij lange na niet zo populair als in de zeventiende eeuw. Investeerders rolden over elkaar heen om tulpen te bemachtigen en er ontstond een ware tulpenmanie onder handelaars.

Dwaze tulpenhandel in de Gouden Eeuw

Tussen 1634 en 1637 werd er volop gespeculeerd: Tulpenbollen waren gouden handel en hét product om nu in te investeren. Het duurde niet lang of de prijzen van de tulp schoten de pan uit. Tulpenbollen werden verkocht voor bedragen die hoger waren dan het salaris van een ervaren vakman. Zelfs in opties op tulpen die nog in de grond zaten werd gespeculeerd. Men droomde van snelle rijkdom.

Een grote economische bubbel

Wie het van een afstand bekeek zou gedacht kunnen hebben dat investeerders hun verstand hadden verloren. Nooit eerder in de wereldgeschiedenis beschreven economen zo’n speculatiegolf. De term ‘tulpenmanie’ zou hierdoor nog vaak gebruikt worden als metafoor voor een grote economische bubbel.

Bizarre prijzen

TulpenDe Hollandse tulp ging tijdens het hoogtepunt van de tulpenmanie voor bizar hoge prijzen over de toonbank. Terwijl er door handelaren nog steeds gespeculeerd werd, keerde het gewone volk zich tegen hen. Er werden pamfletten gemaakt waarin handelaars als zondaars werden aangesproken. Burgers zagen speculatie in die tijd als gokken en waarschuwden voor deze verdere handelspraktijken.

Een anonieme schrijver uit Hoorn schreef in zijn pamflet in 1936 dat de paars-witte papegaaitulp Viceroi  tulp op dat moment evenveel waard was als 4 karrenvrachten rogge, 8 vette varkens, 4 vette ossen, 12 dikke schapen, 2 vaten wijn, 2 karrenvrachten tarwe, 4 vaten bier, 1000 pond kaas, 2 tonnen boter, een zilveren kelk, een bed, een aantal kledingstukken én een schip om deze vracht in te vervoeren. Bizar!

De bubbel knapt

Het einde van de gekte kwam in zicht toen bleek dat veel floristen tulpen hadden verkocht die zij niet bezaten, aan kopers die daar helemaal geen geld voor hadden. De bel knapte en de tulpenhandel stortte in. Als typisch Nederlands product kwam de tulp de crash wel weer te boven, maar de tulpenmanie was voorgoed voorbij.

De geheime missie die toevallig leidde tot de ontdekking van de Titanic 0 4512

Titanic

Toen Robert Ballard in 1985 het wrak van de Titanic vond, was dit wereldnieuws. Al tientallen jaren lag het beroemde schip op de bodem van de oceaan en waren er nog talloze vragen onbeantwoord. Het leek de perfecte uitkomst van een intense zoektocht, maar eigenlijk was Ballard naar iets heel anders op zoek…

Dekmantel van een geheime missie

Wat begon als een poging om de Titanic te vinden, werd uiteindelijk een dekmantel van een geheime militaire missie. Ballard wist welke technologie er nodig was om de Titanic te vinden en vroeg het leger om hulp. Die bleken echter wel geïnteresseerd in de technologie, maar met een ander doel. Voor hen was Ballard de sleutel tot het vinden van twee onderzeeërs: De U.S.S. Thresher en de U.S.S. Scorpion. Een uiterst geheime operatie.

Onderzeeër

Een bijzondere vondst

Ballard vond de militaire onderzeeërs en maakte de foto’s die nodig waren voor verder militair onderzoek. Tegen alle verwachtingen in vond hij echter ook waar hij zelf naar op zoek was: De RMS Titanic. Een legendarische vondst! Ballard verklaart dat hij tijdens de zoektocht naar de onderzeeërs beter inzicht kreeg in hoe schepen zinken: “dat wat het zwaarst is, zinkt het eerst”. Door die kennis in te zetten in zijn eigen zoektocht vond hij sneller dan verwacht ook de Titanic.

De legende van de Titanic

TitanicLegerleiders vreesden dat hun geheime operatie door de vondst van de Titanic openbaar zou worden. Op dat moment was de Koude Oorlog nog aan de gang en het bekendmaken van hun missie zou grote gevolgen kunnen hebben. De wereld was echter enkel gefascineerd door het lot van de Titanic en had geen interesse in het verhaal van de zoektocht an sich. Het gezonken schip kreeg, nu het gevonden was, veel meer meer betekenis. Dagboeken, kleding en foto’s gaven de opvarenden een gezicht en ieder een eigen verhaal.

Zoektocht naar gezonken schepen

Pas in 2008, lang nadat de Koude Oorlog voorbij was, publiceerde National Geographic een artikel over de werkelijke aanleiding van de zoektocht. Want hoewel Ballard altijd van plan was om de Titanic te vinden, zat het verhaal duidelijk toch wat anders in elkaar. De geheime missie werd openbaar en zal voor altijd verbonden blijven aan het vinden van de Titanic. En alle eer is voor Ballard, die sinds die tijd nog veel meer gezonken schepen heeft gezocht…en gevonden.