Van zweven op een roze wolk naar een geplunderde rekening 0 353

datingfraude bij online daten

We hebben de gok allemaal wel eens gewaagd; online daten. Veel mensen hebben via het swipen hun lifelong partner gevonden aan wie ze het magische ja-woord zouden geven. Anderen zijn nog druk bezig in de zoektocht naar hun ware liefde. Hoe je het ook wendt of keert, digitaal daten is niet voor iedereen weggelegd. Er komen voor- en nadelen bij kijken en voor enkele veranderen deze nadelen in heuse nachtmerries. Want wat gebeurt er als de persoon op wie je verliefd bent een oplichter blijkt te zijn? 

Het kan de beste overkomen

Laten we beginnen met het feit en ook meteen de geruststelling dat datingfraude iedereen kan overkomen. Het gebeurt via apps als Tinder, maar ook op meer betrouwbare sites zoals Lexa kunnen dit soort misdrijven ontstaan. Liefde maakt nou eenmaal blind en zorgt voor afwijkend gedrag. Je kunt heel open en onbevangen zijn en hierdoor te goed van vertrouwen worden, of je stapt door eenzaamheid gemakkelijker in de valkuilen. Wat de reden ook is, it happens to the best of us

Datingfraude, zo herken je het!

De meeste slachtoffers herkennen de datingfraude pas wanneer ze al duizenden euro’s hebben overgemaakt. Dat je dit later door hebt, komt door de vertrouwensband die de zwendelaars met je hebben opgebouwd. Je wordt emotioneel afhankelijk van de fraudeur. Hoewel je in deze situaties vaak te maken hebt met een taalbarrière, zijn fraudeurs toch succesvol met hun charmes, mooie verhalen en leuke praatjes. Hierdoor word jij als slachtoffer helemaal ingepalmd. Het maakt je blind voor de rode vlaggen die om je date heen wapperen. Eenmaal na de mooie praatjes en gesprekken vol complimentjes komt altijd het moment dat de bedriegers geld nodig hebben. Er worden verschillende smoesjes gebruikt, van ‘plotselinge’ financiële tegenvallers tot geldproblemen van familieleden. Of omdat ze juist het geld nodig hebben om jou speciaal te bezoeken. Vaak zit achter deze betalingen ook nog eens veel druk. 

Herken jij deze puntjes?

 • De fraudeur stelt ‘zichzelf’ altijd kwetsbaar op, zo ontwikkelt deze persoon een emotionele band en word je op een manipulatieve manier afhankelijk van hem of haar. 
 • Profielen zijn vaak ‘too good to be true’, van aantrekkelijke mensen met betrouwbare uitstraling en interessante levens. 
 • Gebrekkig of niet correct Nederlands (of Engels).
 • De bedrieger beweert in het buitenland te werken.
 • Plannen om af te spreken en elkaar te zien worden altijd last minute door de fraudeur gecanceld.
 • Vage verhalen, vaak waarin de afzetter zich in een slachtofferpositie schetst.
 • Communicatie loopt al snel via WhatsApp, sms of e-mail. Dit omdat oplichters het datingplatform willen vermijden. Het oplichters profiel wordt dan ook snel van zo’n platform gehaald, onder het mom exclusief te zijn voor jou als slachtoffer. 


Wat doe je als het jou dan toch overkomt?

Datingfraude is een ernstig misdrijf waarbij daders gebruik maken van psychologische trucjes om op een manipulatieve manier mensen te misleiden. De zwendel meld je eerst aan de datingsite, zo wordt het profiel meteen geblokkeerd. Daarnaast is het verstandig om de fraude te melden bij de Meldpunt België. Hoewel ze het niet voor je kunnen oplossen, krijgen ze hierdoor meer inzicht over deze oplichtingen en geven ze advies over wat je nu het beste kunt doen. Als laatste is het altijd goed om aangifte te doen bij de politie. Bewaar daarom goed de gesprekken en andere belangrijke details. Met deze informatie kan een dossier worden opgesteld en wie weet pakken ze met genoeg aangiftes de dader. 

Positive young multiethnic couple smiling and looking at each other on street

Zo ontsnap jij aan de val van datingfraudeurs 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Lijkt het te goed om waar te zijn? Controleer dan extra goed het profiel om te vermijden dat je voor verrassingen komt te staan. Je kunt foto’s van profielen controleren via tools als Google Lens of TinEye. Zo weet je of de foto’s op het profiel ook ergens anders worden gebruikt. Blijf ook zo lang mogelijk praten op de datingsites en wees voorzichtig met het geven van je persoonlijke e-mail of mobiele nummer. Stuur daarnaast nooit persoonlijke gegevens en documenten zoals je paspoort of rijbewijs. Het doel van fraudeurs is om je (emotioneel) te isoleren, hierdoor ben je makkelijker te beïnvloeden. Blijf daarom altijd met familie en vrienden in gesprek over de persoon met wie je aan het daten bent. De charmes van daders zorgen voor een roze bril op je hoofd. Een relativerende blik van vrienden doet dan wonderen. 

Het allerbelangrijkste? Maak nooit geld over aan iemand die je via een datingsite hebt leren kennen en nog nooit (of maar enkele keren) hebt ontmoet. Zo voorkom je het beste een geplunderde rekening. 

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 847

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

 • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

 • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

 • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

 • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 1267

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!