Van zweven op een roze wolk naar een geplunderde rekening 0 1497

datingfraude bij online daten

We hebben de gok allemaal wel eens gewaagd; online daten. Veel mensen hebben via het swipen hun lifelong partner gevonden aan wie ze het magische ja-woord zouden geven. Anderen zijn nog druk bezig in de zoektocht naar hun ware liefde. Hoe je het ook wendt of keert, digitaal daten is niet voor iedereen weggelegd. Er komen voor- en nadelen bij kijken en voor enkele veranderen deze nadelen in heuse nachtmerries. Want wat gebeurt er als de persoon op wie je verliefd bent een oplichter blijkt te zijn? 

Het kan de beste overkomen

Laten we beginnen met het feit en ook meteen de geruststelling dat datingfraude iedereen kan overkomen. Het gebeurt via apps als Tinder, maar ook op meer betrouwbare sites zoals Lexa kunnen dit soort misdrijven ontstaan. Liefde maakt nou eenmaal blind en zorgt voor afwijkend gedrag. Je kunt heel open en onbevangen zijn en hierdoor te goed van vertrouwen worden, of je stapt door eenzaamheid gemakkelijker in de valkuilen. Wat de reden ook is, it happens to the best of us

Datingfraude, zo herken je het!

De meeste slachtoffers herkennen de datingfraude pas wanneer ze al duizenden euro’s hebben overgemaakt. Dat je dit later door hebt, komt door de vertrouwensband die de zwendelaars met je hebben opgebouwd. Je wordt emotioneel afhankelijk van de fraudeur. Hoewel je in deze situaties vaak te maken hebt met een taalbarrière, zijn fraudeurs toch succesvol met hun charmes, mooie verhalen en leuke praatjes. Hierdoor word jij als slachtoffer helemaal ingepalmd. Het maakt je blind voor de rode vlaggen die om je date heen wapperen. Eenmaal na de mooie praatjes en gesprekken vol complimentjes komt altijd het moment dat de bedriegers geld nodig hebben. Er worden verschillende smoesjes gebruikt, van ‘plotselinge’ financiële tegenvallers tot geldproblemen van familieleden. Of omdat ze juist het geld nodig hebben om jou speciaal te bezoeken. Vaak zit achter deze betalingen ook nog eens veel druk. 

Herken jij deze puntjes?

  • De fraudeur stelt ‘zichzelf’ altijd kwetsbaar op, zo ontwikkelt deze persoon een emotionele band en word je op een manipulatieve manier afhankelijk van hem of haar. 
  • Profielen zijn vaak ‘too good to be true’, van aantrekkelijke mensen met betrouwbare uitstraling en interessante levens. 
  • Gebrekkig of niet correct Nederlands (of Engels).
  • De bedrieger beweert in het buitenland te werken.
  • Plannen om af te spreken en elkaar te zien worden altijd last minute door de fraudeur gecanceld.
  • Vage verhalen, vaak waarin de afzetter zich in een slachtofferpositie schetst.
  • Communicatie loopt al snel via WhatsApp, sms of e-mail. Dit omdat oplichters het datingplatform willen vermijden. Het oplichters profiel wordt dan ook snel van zo’n platform gehaald, onder het mom exclusief te zijn voor jou als slachtoffer. 


Wat doe je als het jou dan toch overkomt?

Datingfraude is een ernstig misdrijf waarbij daders gebruik maken van psychologische trucjes om op een manipulatieve manier mensen te misleiden. De zwendel meld je eerst aan de datingsite, zo wordt het profiel meteen geblokkeerd. Daarnaast is het verstandig om de fraude te melden bij de Meldpunt België. Hoewel ze het niet voor je kunnen oplossen, krijgen ze hierdoor meer inzicht over deze oplichtingen en geven ze advies over wat je nu het beste kunt doen. Als laatste is het altijd goed om aangifte te doen bij de politie. Bewaar daarom goed de gesprekken en andere belangrijke details. Met deze informatie kan een dossier worden opgesteld en wie weet pakken ze met genoeg aangiftes de dader. 

Positive young multiethnic couple smiling and looking at each other on street

Zo ontsnap jij aan de val van datingfraudeurs 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Lijkt het te goed om waar te zijn? Controleer dan extra goed het profiel om te vermijden dat je voor verrassingen komt te staan. Je kunt foto’s van profielen controleren via tools als Google Lens of TinEye. Zo weet je of de foto’s op het profiel ook ergens anders worden gebruikt. Blijf ook zo lang mogelijk praten op de datingsites en wees voorzichtig met het geven van je persoonlijke e-mail of mobiele nummer. Stuur daarnaast nooit persoonlijke gegevens en documenten zoals je paspoort of rijbewijs. Het doel van fraudeurs is om je (emotioneel) te isoleren, hierdoor ben je makkelijker te beïnvloeden. Blijf daarom altijd met familie en vrienden in gesprek over de persoon met wie je aan het daten bent. De charmes van daders zorgen voor een roze bril op je hoofd. Een relativerende blik van vrienden doet dan wonderen. 

Het allerbelangrijkste? Maak nooit geld over aan iemand die je via een datingsite hebt leren kennen en nog nooit (of maar enkele keren) hebt ontmoet. Zo voorkom je het beste een geplunderde rekening. 

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit zijn de Griekse tradities én hun specialiteiten 0 3274

Griekenland

Over Spanjaarden, Fransen en Duitsers kunnen we een hoop vertellen. Je kent veel tradities en gewoontes, omdat het onze favoriete vakantielanden zijn. Nu Griekenland in opkomst is als vakantieoord is het belangrijk om ook kennis te maken met hun gewoontes en tradities. Wat is bijvoorbeeld typisch Grieks qua eten? En zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten met ons of andere Europeanen? In dit artikel zetten we op een rijtje wat jij moet weten over de Grieken, zo ben jij voorbereid om op vakantie te gaan naar een van deze bloedmooie eilanden.

Griekse gewoontes 

Het blauwe oog

Als je Griekenland ooit bezoekt zullen de witte huizen met blauwe kozijnen en deuren je ongetwijfeld opvallen. De reden hiervan is om het kwaad buiten de deuren te houden. Ook ‘het blauw oog’ beschermt jou tegen het kwaad. Dit oog hangt dan ook bij veel Grieken in huis of je ziet het hangen in restaurants. Koop je een Grieks souvenir? Grote kans dat dit blauwe oog daar in verwerkt is. 

Sirtaki

Als je van dansen houdt dan ben je in Griekenland op de juiste plek. De sirtaki is de nationale dans van de Grieken die overal wordt uitgevoerd. Je hoeft niet per se uit te gaan om deze dans bij te wonen. De sirtaki wordt namelijk ook vaak op pleinen uitgevoerd. Als je goed oplet, kun je de volgende keer mee swingen met de Grieken. 

Borden gooien

De Grieken staan uiteraard bekend om het gooien met borden na de maaltijd. Dit is inmiddels verboden in Griekenland. Dit komt omdat de rondvliegende scherven toch wel als gevaarlijk werden gezien. Tref je een restaurant waar het wel nog gebeurt? Dan hebben ze daar een vergunning voor. Hoewel het verboden is, blijft het natuurlijk wel een traditie. 

Pasen

Dit is het allerbelangrijkste feest in het jaar voor de Grieken. Het valt niet samen met ons Pasen en wordt ook heel anders gevierd. Er wordt met Pasen veertig dagen gevast, wat daarna wordt afgesloten met een groot feest. Tijdens het vasten is het verboden om vlees te eten. Als toerist hoef je je hier natuurlijk niet aan te houden. Niet iedereen doet ook mee aan dit vaste(n) ritueel. 

Wil je meer weten over de Griekse gewoontes, omdat je zaken moet doen met de Grieken? Bekijk dan eens dit lijstje. 

Grieks eten

Laat dineren

Laten we allereerst voorop stellen dat in Griekenland laat gegeten wordt. Qua eten lijken ze veel op de Spanjaarden. Waar wij om 18:00 al aan tafel schuiven, is in Griekenland 21:00 uur een normale tijd om te gaan eten. Er wordt dan ook pas en uitgebreid geluncht. De Spanjaarden houden natuurlijk van een siësta. In Griekenland noemen we dat de messimeri, die van 14:00 tot 17:00 uur duurt. Het idee is in principe hetzelfde. Tijdens de messimeri wordt er uitgebreid geluncht of er is tijd voor een middagdutje. 

Ouzo

Dit is een typisch Grieks drankje, waar je niet omheen kunt. Elk diner wordt er eigenlijk mee afgesloten en grote kans dat je het van het huis krijgt. Kijk wel uit dat je er niet te veel van drinkt, want het drankje bevat maar liefst 40% alcohol. Het serveren van een gratis glaasje ouzo wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Ze willen je niet dronken voeren, zodat je genoeg lef hebt om de sirtaki mee te dansen.

Inktvis

Griekenland is omringd door zee, waardoor het ook echte visliefhebbers zijn. Naast alle vissoorten die er zijn, is inktvis een van de populairste. Dit wordt dan ook het meest gegeten in welke vorm dan ook. Inktvis wordt vaak verwerkt in een schotel of wordt geserveerd als inktvisringen. 

Mezedes

Wat we in Spanje tapas noemen, noemen ze in Griekenland Mezedes. Het zijn typische Griekse gerechten, maar dan geserveerd in kleinere porties. Zo kun je de hapjes met z’n allen delen. Mezedes zijn ideaal als je kennis wil maken met de Griekse keuken. De typische Griekse gerechten die je bijvoorbeeld kunt bestellen zijn: Keftedes (Griekse gehakballetjes), Griekse salade, calamaris, souvlaki en gevulde druivenbladeren. Verder mag je natuurlijk feta, moussaka, tzatziki en de pita met gyros niet overslaan als je in Griekenland bent. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat de meeste Griekse eilanden een blauwe vlag hebben? Dit betekent dat de stranden schoon zijn en het water kwalitatief ook goed is. Een strand met een blauwe vlag is daarom mooi én veilig.

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 2336

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

  • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

  • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

  • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?