Rijk worden met een foto, word jij de volgende? 0 1172

film on roll

In de wereld van nu, zijn digitale foto’s niet meer weg te denken. De camera’s op onze telefoons geven ons de mogelijkheid om overal waar we zijn een eenvoudig en snel foto’s te trekken. Sociale media zorgt ervoor dat we deze kiekjes gemakkelijk kunnen delen met de rest van de wereld. Zo kan iedereen meegenieten van de zonsondergang die je hebt gezien, de lunch die je hebt gegeten of de dansjes die je hebt gewaagd op Pukkelpop. Met zo’n groot aanbod van digitale foto’s wordt het voor beroepsfotografen steeds moeilijker om hierin uit te springen. Toch gaan foto’s net als schilderijen voor miljoenen euro’s over de toonbank. Hier lees je over de vijf duurste foto’s ter wereld die voor gigantische bedragen zijn verkocht. 

photo cameroll

1) Peter Lik | Phantom | $ 6.500.000  

De zwart-witfoto van Australische fotograaf Peter Lik toont een lichtstraal in de Antelope Canyon in Arizona. Wanneer foto’s worden geveild, dan worden ze meteen geverifieerd op eigenaar, koper en prijs. Phantom werd niet door een officieel veilinghuis, maar privé geveild. De koper werd dus nooit geverifieerd, maar de foto zou verkocht zijn voor $ 6,2 miljoen en is daarmee de duurst verkochte foto ooit! Diezelfde koper kocht ook de foto Illusion voor $ 2,4 miljoen en Eternal Moods voor $ 1,1 miljoen. 

2) Andreas Gursky | Rhein II | $ 4.338.500 

In tegenstelling tot de eerste foto in dit rijtje is de verkoop van Rhein II wel geverifieerd. Dit maakt het officieel gezien de duurste foto ooit verkocht. De Rhein II is door Duitse kunstenaar Andreas Gursky net buiten Düsseldorf getrokken en is een onderdeel van zijn serie over de Rijn. Andreas Gursky verwijderde digitaal alle gebouwen, mensen en andere attributen. De foto is de definitie van less is more en geeft een uniek beeld van de Rijn. Het is een realistische foto, maar laat ook een abstract beeld van horizontale lijnen van verschillende breedtes en kleuren zien.

3) Richard Prince | Spiritual America | $ 3.937.000

De kinderfoto van de Amerikaanse actrice Brooke Shields is de meest controversiële foto uit deze lijst. Op de foto zien we 10-jarige Brooke Shields die naakt in bad, ingesmeerd in olie en zwaar opgemaakt voor de camera poseert. De moeder van Brooke Shields had de fotograaf Richard Prince zelfs toestemming gegeven om haar minderjarige dochter op deze manier voor de camera te zetten. Door de commotie die rond de foto kwam, werd deze in 2009 op aanvraag van de politie uit het Londense Tate Modern museum gehaald. De foto werd uiteindelijk in 2014 geveild voor het immens grote bedrag van $ 3,9 miljoen. 

4) Cindy Sherman | Untitled #96 | $ 3.890.500

Het zelfportret in kleur van Cindy Sherman werd in 1981 getrokken. De foto maakt deel uit van haar Centerfolds-serie uit hetzelfde jaar. De serie is geïnspireerd op de weergaven van vrouwen in films, tijdschriften en op tv. Met de verkoop van de foto voor $ 3.890.500 heeft ze haar plek in de kunstgeschiedenis geclaimd als best verkopende vrouwelijke fotografe ooit. 

5) Gilbert & George | To Her Majesty | $ 3.765.276

Dit Engels-Italiaanse kunstenaarsduo gebruikte alledaagse rituelen als wandelen en drinken voor inspiratie. In de late jaren zestig begon hun carrière en ze zijn ook nu nog steeds geliefd. To Her Majesty behoort tot de serie Drinking Sculptures en bevat 37 aparte foto’s van Gilbert en George die aan het drinken zijn. To Her Majesty alleen bracht het duo $ 3,7 miljoen op. 

Previous ArticleNext Article
Kunst ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hier vind je de mooiste kunst 0 1373

Kunstwerken

In elk museum vind je kunst, maar niet alle kunst vind je in een museum. Er zijn tal andere plekken, waar je kunt genieten van kunst. Kunst is namelijk een verzameling van verschillende soorten creaties. Zo is een schilderij, een kunstwerk, maar ook een dans of theatershow behoort tot kunst. Maar, wat zijn bijvoorbeeld musea of andere plekken waar kunst verzameld wordt, waar je écht moet zijn geweest?

Upside down – Amsterdam

Dit nieuwe museum is echt een modern museum. Hier vind je te gekke decors en kamers die zijn ingericht om jouw perfecte Instagram foto te schieten. ‘Upside down’ staat natuurlijk centraal in dit museum. Zo lijkt het op elk decor of je zweeft of aan het plafond hangt. Een kiekje in de ballenbak of in jouw eigen privéjet? Niks is te gek bij dit museum. In de kamers van Upside down creëer jij jouw eigen kunstwerk! 

WONDR Experience – Amsterdam

Naast de Upside Down is er in Amsterdam nog een museum waar je de beste Instagram kiekjes kunt schieten, namelijk: WONDR Experience. Waar je in de Upside Down in een roze privéjet schittert, val je bij WONDR achterover in een ballenbak vol roze spekken. Dit soort musea zijn een uitkomst voor millennials en ook voor de allerkleinsten is het natuurlijk genieten. Naast het museum heeft WONDR ook een eigen roze strand. Hier kun je verder met het schieten van Instagram waardige foto’s, terwijl je van je cocktail geniet. Denk er wel om dat WONDR en Pink Beach twee verschillende plekken zijn, waardoor je voor beide vooraf moet reserveren

Moco Museum – Amsterdam

Heel toevallig zit het derde museum dat we willen belichten ook in Amsterdam. Bij Moco wordt hedendaagse kunst tentoongesteld aan een groot publiek. Je vindt er dan ook werk van moderne kunstenaars, zoals bijvoorbeeld van Banksy. Hij is bijvoorbeeld bekend van ‘Girl with Balloon’.  De kunstwerken die je in de Moco vindt zijn echte eye openers, wat je zelf eens moet ervaren. Wie weet zit er een expositie bij die jou aanspreekt. Je kunt ook kunstwerken van de artiesten kopen. Wil je liever een schilderij aan de muur? Zorg dan wel dat je op de juiste manier kiest. Een kunstwerk aan de muur is mooi, maar teveel er voor betalen dat wil natuurlijk niemand. 

Corpus museum – Oegstgeest 

Van Instagram musea en moderne kunst gaan we naar een ander uniek museum. In het Corpus in Oegstgeest, kun je namelijk door de mens wandelen. Dit museum is ingericht in het menselijk lichaam en is geschikt voor jong en oud, want iedereen kan hier iets van leren. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat er gebeurt met je oor als je muziek luistert of wat er gebeurt als je een splinter hebt. Een museum was nog nooit zo spannend, leerzaam en leuk. Wellicht snappen de kinderen na deze ervaring waarom gezond eten zo belangrijk is. Eindelijk worden die groenten in het vervolg een keer opgegeten. 

Museum van Illusies – Maastricht

Aan de ene kant lijkt dit museum een beetje op een van de Instagram waardige musea die we hierboven al besproken hadden. Zo heb je ook verschillende kamers en decors. Waar je in de ene ruimte “op z’n kop hangt” zie je in een andere ruimte jezelf in meervoud. In het museum vind je kaleidoscopen, stereogrammen, hologrammen en optische illusies. Een ding is zeker: na een bezoekje aan dit museum kraken je hersenen. Want hoe kunnen jullie allemaal iets anders zien? En hoe is het gemaakt? Dat is en blijft een vraag. En is het mooie van kunst ook niet dat iedereen het op zijn eigen manier waardeert?

Non-fungible tokens: de nieuwe hype op het internet 0 1916

nft

NFT’s nemen momenteel de wereld over. Van de ‘disaster girl’ meme tot de allereerste tweet, alles wordt online te koop gegooid. Wat is het nut om de eigenaar te zijn van een grappige meme of een betekenisloze tweet? Is het een goede investering of is het te goed om waar te zijn? En wat zijn NFT’s precies? Wij vertellen je alles over de laatste nieuwe hype in cryptoland.

Wat is een NFT

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet inwisselbaar digitaal certificaat, bewaard op een gedecentraliseerde database, genaamd blockchain. Het is vergelijkbaar met een schilderij of een huis: een asset dat niet vervangbaar is en unieke eigenschappen heeft. Zo werkt het ook met NFT’s, maar dan op de digitale markt. Het is de aankoop van een digitaal kunstwerk met een digitaal certificaat als bewijs van eigendom. Dit certificaat is niet dupliceerbaar, wat de markt opent om het verzamelbaar te maken. NFT’s gaan van muziek, kunst en virtuele werelden tot video’s, sportfragmeten, noem maar op. 

Eigenaar zijn van een NFT, wil niet zeggen dat je alle rechten van het kunstwerk krijgt. Net zoals wanneer je een Picasso koopt, kan jij niet beweren dat jij de kunstenaar bent of plots postkaartjes van dit werk kan maken en doorverkopen. Tenzij er over de copyrights specifiek wordt gesproken in de kleine lettertjes van je aankoop, is je NFT enkel voor persoonlijk gebruik.

Hoe werkt het

Een NFT kan je gemakkelijk aankopen op een van de verschillende marktplaatsen die je op het internet kan vinden, zoals OpenSea. Om een NFT te kunnen kopen, heb je een crypto wallet nodig (zoals MetaMask) waar jij de sleutel tot je eigendomsakte kan bewaren. Met die wallet kan je veilig toegang krijgen tot alle gegevens van je transacties en eigendommen die bewaard worden op een blockchain. Afhankelijk van het type transacties je doet, bestaan er verschillende blockchains voor verschillende doelen.

Geld voor benzine

Net zoals je je auto enkel kan besturen met brandstof, werken ook blockchains met benzine. In de praktijk gebruiken ze de term gas-fee. Afhankelijk van de grootte van het contract dat je wil afsluiten en hoe snel je de deal wil afronden, betaal je een fee voor de transactie. Hoe hoger de gas-fee, hoe sneller je transactie afgerond en opgeslagen wordt in de blockchain. Voor NFT’s maakt het niet heel veel uit hoe snel de deal rond moet zijn en kan je best een paar minuten langer wachten. Bij financiële transacties zit die tijdsdruk er wel, omdat de waarde van geld voortdurend verandert.
Bij het aankopen van een NFT, kan je ook de gas-fee zelf aanpassen. Let wel op dat je een realistisch getal invult, want als je zonder benzine valt voor je transactie rond is, faalt de transactie en verlies je ook de betaalde gas-fee.

Wanneer veel transacties met een hoge gas-fee tegelijk worden gedaan, stijgt ook de waarde van de gas-fee. Daardoor kan het gebeuren dat de fee duurder uitvalt dan jouw aankoop. De volledige uitleg over de werking van gas-fees kan je hier terugvinden:

Waarom kopen mensen NFT’s?

Al jaar en dag zijn verzamelobjecten een project waar iedereen een andere reden voor heeft. De ene doet het als hobby, om in te investeren, om te kunnen opscheppen en voor status, de ander voor het financieel steunen van de artiest of omdat ze deel uitmaken van een fanbase. Postzegels, baseball kaarten, munten, merchandise, schilderijen,… En dat is dus niet anders voor NFT’s. Zodra je eigenaar bent van een NFT beslis je zelf wat je hiermee doet. Voor veel mensen is het een investering en worden die na aankoop weer doorverkocht aan de hoogste bieder. Hoeveel zoiets kan opbrengen? De NFT van de YouTube video ‘Charlie bit my finger’ werd verkocht voor zo’n 760.000 dollar en er werd zelfs al een NFT via het veilinghuis Christie’s verkocht voor 69 miljoen dollar.

Zelf verkopen

Ben je in de markt om zelf te verkopen, dan doe je best wat onderzoek naar de verschillende platformen. Er zijn namelijk heel wat beurzen of markten waar je je NFT’s op kan verkopen, elk met hun eigen voorwaarden en regels over verkooprechten. Lees dit dus goed na voor je je werk er te koop zet.

Let op voor dieven

Net zoals een inbreker kunst uit een museum kan stelen, kan dit natuurlijk ook online gebeuren. Er liggen altijd hackers op de loer die maar al te graag gaan lopen met jouw kunstwerken. Wanneer je een NFT aankoopt, krijg je een sleutel die je toegang geeft tot je digitaal kunstwerk. Die sleutel kan je opslaan in je eigen wallet, maar kan je ook laten staan bij de beurs waar je je NFT hebt gekocht. Dat lijkt een veilige optie, maar wanneer het platform wordt gehackt, is de kans groot dat jouw sleutel mee wordt genomen. En zonder sleutel, geen NFT. Best om dus je eigen wallet aan te maken. Gelukkig bestaan er heel wat sites en applicaties die je helpen deze aan te maken en controleren of die veilig is weggeborgen.

De mogelijkheden met NFT’s zijn oneindig. Het opent een hele nieuwe digitale wereld, vergelijkbaar met cryptocurrency, waar iedereen kunstverzamelaar kan worden. Ben jij een investeerder of zie jij jouw werken eerder verkopen? Laat het ons weten in de reacties!