Van jager-verzamelaar tot kunstverzamelaar 0 1422

de duurste schilderijen ter wereld

De vraag is vast wel eens in je opgekomen wanneer je door de mooiste kunstmusea wandelt: “Hoeveel geld is dit schilderij nu eigenlijk waard?”. In de kunstwereld schrikken ze niet van miljoenen bedragen. Sinds de eeuwwisseling wordt zelfs het ene na het andere recordbedrag gebroken. Wat de reden voor de hoeveelheid nullen in de prijs ook mag zijn, schilderijen gaan met torenhoge bedragen over de toonbank. Wij vertellen je over de vijf duurste schilderijen ooit verkocht en waarom ze zoveel geld waard zijn. 

1) Salvator Mundi | Leonardo da Vinci | $ 450.3 miljoen 

Dit schilderij is een olieverf paneel dat rond 1500 is geschilderd. Hoewel het niet zeker is of enkel da Vinci het doek schilderde of één van zijn leerlingen hielp, wordt dit wel beschouwd als zijn laatste werk. Dat verklaart dan ook de hoge waarde van het kunstwerk. Het kunstwerk werd in een veilinghuis in New York met een recordbedrag van 450 miljoen dollar geveild. Dat is omgerekend zo’n 382 miljoen euro. Tot op de dag van vandaag is dit het duurste kunstwerk ooit verkocht. Het schilderij laat een zegenende Christus met een kristallen bol zien. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft het schilderij in 2017 anoniem tijdens de veiling van Christie’s in New York gekocht. 

kunstmuseum

2) Interchange | Willem de Kooning | $ 300 miljoen 

‘Interchange’ is het werk van de Amerikaans-Nederlandse schilder Willem de Kooning. Het is tot nu toe het duurste abstracte kunstwerk ooit verkocht. ‘Interchange’ vormde het eerste werk van Willem de Kooning waarbij hij in deze stijl schilderde. Dat is ook meteen de reden waarom de koper Kenneth C. Griffin er omgerekend 255 miljoen euro voor heeft neergelegd. Fun fact: hij kocht ‘Interchange’ samen met het doek ‘Number 17A’ van Jackson Pollock, een totaalwaarde van zo’n $ 500 miljoen. 

3) The Card Players | Paul Cézanne | $ 250 miljoen 

Dit schilderij hoort samen met ‘Les Femmes d’Alger’ tot een serie van schilderijen met kaartspelers. Werken uit de zeventiende en achttiende eeuw inspireerden Paul Cézanne enorm en dankzij zijn serie werd hij een voorloper van het kubisme. Dit is dan ook de reden waarom het schilderij meer dan 200 miljoen dollar waard is. Het is ook redelijk zeldzaam dat werken van Cézanne op de kunstmarkt verschijnen, wat het hoge prijskaartje wel verklaart. Het werd door de overheid van Qatar gekocht. De andere schilderijen van de serie hangen in het Metropolitan Museum of Art, de Courtauld, de Barnes Foundation en het Musée d’Orsay. 

4) Nafae Faa Ipoipo | Paul Gauguin | $ 210 miljoen 

Dit kunstwerk van Paul Gauguin is ook wel bekend als ‘When will you marry?’. De Franse schilder reisde twee keer naar Tahiti en tijdens zijn eerste reis schilderde hij twee vrouwen op het doek. De naam van het schilderij verwijst naar de witte bloem in het haar van de meisjes. De bloemen symboliseren de zoektocht naar een verloofde. Ook dit werk werd door de overheid van Qatar gekocht, dit gebeurde in 2014. 

kunstliefhebbers

5) Number 17A | Jackson Pollock | $ 200 miljoen

Dit kunstwerk maakte deel uit van de eerder genoemde deal van Kenneth C. Griffin. Hij kocht dit schilderij samen met Interchange van Willem de Kooning. Jackson Pollock werd als één van de belangrijkste abstracte expressionisten van de 20e eeuw gezien. Na Pollocks dood werden zijn kunstwerken populairder en werden wel vaker hoge bedragen voor zijn werken neergelegd.

Als jij het geld zou hebben, zou jij deze sommen dan neertellen voor één van deze geliefde kunstwerken?

Previous ArticleNext Article
Kunst ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Non-fungible tokens: de nieuwe hype op het internet 0 2024

nft

NFT’s nemen momenteel de wereld over. Van de ‘disaster girl’ meme tot de allereerste tweet, alles wordt online te koop gegooid. Wat is het nut om de eigenaar te zijn van een grappige meme of een betekenisloze tweet? Is het een goede investering of is het te goed om waar te zijn? En wat zijn NFT’s precies? Wij vertellen je alles over de laatste nieuwe hype in cryptoland.

Wat is een NFT

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet inwisselbaar digitaal certificaat, bewaard op een gedecentraliseerde database, genaamd blockchain. Het is vergelijkbaar met een schilderij of een huis: een asset dat niet vervangbaar is en unieke eigenschappen heeft. Zo werkt het ook met NFT’s, maar dan op de digitale markt. Het is de aankoop van een digitaal kunstwerk met een digitaal certificaat als bewijs van eigendom. Dit certificaat is niet dupliceerbaar, wat de markt opent om het verzamelbaar te maken. NFT’s gaan van muziek, kunst en virtuele werelden tot video’s, sportfragmeten, noem maar op. 

Eigenaar zijn van een NFT, wil niet zeggen dat je alle rechten van het kunstwerk krijgt. Net zoals wanneer je een Picasso koopt, kan jij niet beweren dat jij de kunstenaar bent of plots postkaartjes van dit werk kan maken en doorverkopen. Tenzij er over de copyrights specifiek wordt gesproken in de kleine lettertjes van je aankoop, is je NFT enkel voor persoonlijk gebruik.

Hoe werkt het

Een NFT kan je gemakkelijk aankopen op een van de verschillende marktplaatsen die je op het internet kan vinden, zoals OpenSea. Om een NFT te kunnen kopen, heb je een crypto wallet nodig (zoals MetaMask) waar jij de sleutel tot je eigendomsakte kan bewaren. Met die wallet kan je veilig toegang krijgen tot alle gegevens van je transacties en eigendommen die bewaard worden op een blockchain. Afhankelijk van het type transacties je doet, bestaan er verschillende blockchains voor verschillende doelen.

Geld voor benzine

Net zoals je je auto enkel kan besturen met brandstof, werken ook blockchains met benzine. In de praktijk gebruiken ze de term gas-fee. Afhankelijk van de grootte van het contract dat je wil afsluiten en hoe snel je de deal wil afronden, betaal je een fee voor de transactie. Hoe hoger de gas-fee, hoe sneller je transactie afgerond en opgeslagen wordt in de blockchain. Voor NFT’s maakt het niet heel veel uit hoe snel de deal rond moet zijn en kan je best een paar minuten langer wachten. Bij financiële transacties zit die tijdsdruk er wel, omdat de waarde van geld voortdurend verandert.
Bij het aankopen van een NFT, kan je ook de gas-fee zelf aanpassen. Let wel op dat je een realistisch getal invult, want als je zonder benzine valt voor je transactie rond is, faalt de transactie en verlies je ook de betaalde gas-fee.

Wanneer veel transacties met een hoge gas-fee tegelijk worden gedaan, stijgt ook de waarde van de gas-fee. Daardoor kan het gebeuren dat de fee duurder uitvalt dan jouw aankoop. De volledige uitleg over de werking van gas-fees kan je hier terugvinden:

Waarom kopen mensen NFT’s?

Al jaar en dag zijn verzamelobjecten een project waar iedereen een andere reden voor heeft. De ene doet het als hobby, om in te investeren, om te kunnen opscheppen en voor status, de ander voor het financieel steunen van de artiest of omdat ze deel uitmaken van een fanbase. Postzegels, baseball kaarten, munten, merchandise, schilderijen,… En dat is dus niet anders voor NFT’s. Zodra je eigenaar bent van een NFT beslis je zelf wat je hiermee doet. Voor veel mensen is het een investering en worden die na aankoop weer doorverkocht aan de hoogste bieder. Hoeveel zoiets kan opbrengen? De NFT van de YouTube video ‘Charlie bit my finger’ werd verkocht voor zo’n 760.000 dollar en er werd zelfs al een NFT via het veilinghuis Christie’s verkocht voor 69 miljoen dollar.

Zelf verkopen

Ben je in de markt om zelf te verkopen, dan doe je best wat onderzoek naar de verschillende platformen. Er zijn namelijk heel wat beurzen of markten waar je je NFT’s op kan verkopen, elk met hun eigen voorwaarden en regels over verkooprechten. Lees dit dus goed na voor je je werk er te koop zet.

Let op voor dieven

Net zoals een inbreker kunst uit een museum kan stelen, kan dit natuurlijk ook online gebeuren. Er liggen altijd hackers op de loer die maar al te graag gaan lopen met jouw kunstwerken. Wanneer je een NFT aankoopt, krijg je een sleutel die je toegang geeft tot je digitaal kunstwerk. Die sleutel kan je opslaan in je eigen wallet, maar kan je ook laten staan bij de beurs waar je je NFT hebt gekocht. Dat lijkt een veilige optie, maar wanneer het platform wordt gehackt, is de kans groot dat jouw sleutel mee wordt genomen. En zonder sleutel, geen NFT. Best om dus je eigen wallet aan te maken. Gelukkig bestaan er heel wat sites en applicaties die je helpen deze aan te maken en controleren of die veilig is weggeborgen.

De mogelijkheden met NFT’s zijn oneindig. Het opent een hele nieuwe digitale wereld, vergelijkbaar met cryptocurrency, waar iedereen kunstverzamelaar kan worden. Ben jij een investeerder of zie jij jouw werken eerder verkopen? Laat het ons weten in de reacties!

Optische illusies die je aan de werkelijkheid doen twijfelen 0 8554

Optische ilusie

Nood aan wat afleiding? Neem dan eens een kijkje in de wondere wereld van optische illusies. Van graffiti en schilderijen tot de meest ingewikkelde designs, optische illusies zijn tekeningen of kunstwerken die onze ogen het ene zeggen, maar onze hersenen iets volledig anders.

De oneindige trap

optische illusie trap

Deze optische illusie is al een stuk ouder dan ons. Een van de bekendste versies is een tekening gemaakt door de bekende kunstenaar Escher. Op het eerste zicht zie je gewoon een soort gebouw met veel trappen, maar eenmaal je dichterbij kijkt, zie je eigenlijk niet echt goed waar de trappen tot leiden. En lopen ze nu naar beneden of naar boven? Misschien geraken we er nooit aan uit, wat we wel weten, is dat dit een echt staaltje ingenieusiteit is. 

Het gezicht

optische illusie Dali

Dit werk van Dali heeft al in tal van musea en galerijen gestaan, maar wat is het nu precies? Is het een soort hal met wat schilderijen, een rare zetel en gele gordijnen? Of is het het gezicht van een vrouw die Dali misschien kende? Onze ogen zien meteen het gezicht va de vrouw, maar het zijn onze hersenen die ons verder doen laten kijken.

De cirkels

optische illusie cirkel

Misschien wel nog specialer dan de schilderijen van Escher en Dali is deze afbeelding. Het is een grafische illustratie die vele mensen tweemaal doet kijken. Eerst zien we gewoon wat cirkels, maar na enkele seconden merken we al dat er iets mis is. De cirkels bewegen als je naar het midden kijkt! Gek! Geen zorgen, je bent niet gek aan het worden, onze hersenen laten ons door het patroon en kleuren denken dat de afbeelding beweegt. Toch gek wat dat brein van ons allemaal kan doen.

De vaas

optische illusie gezicht

Deze optische illusie gaat al enkele jaren mee. Het is een afbeelding waarbij je vaak de vraag ‘Wat zie jij?’ hoort. Dus, wat zie jij? Zie je een mooie witte vaas in het midden van de prent? Of zie je twee mensen die elkaar aanstaren? Er wordt weleens gezegd dat je een hoger IQ hebt als je de vaas ziet, en een hoger EQ als je de mensen ziet. Dat is natuurlijk nooit bewezen.

In de stad

optische illusie stad

Een optische illusie hoeft niet altijd over tekeningen, schilderijen of grafische afbeeldingen te gaan. Heel wat creatievelingen laten ook hun wildste gedachten los op straten, en hier op gebouwen. Van wilde watervallen midden in de straat, tot verfspatten op huizen, … Creatief, toch?