Je favo nummer als soundtrack voor je persoonlijkheid 0 1303

Je favo nummer als soundtrack voor je persoonlijkheid

Je muzieksmaak verklapt je persoonlijkheid. Je hebt het vast wel eens ergens gelezen: het muziekgenre dat je luistert, zegt veel over hoe je je voelt en de manier waarop je denkt. Naast dat het veel over je als persoon laat zien, zegt je muzieksmaak ook iets over de structuur van je hersenen. Hoe dit allemaal werkt en waarom smaken in muziek verschillen, lees je hier allemaal. 

The big five van persoonlijkheidskenmerken 

Als we kijken naar iemands persoonlijkheid dan wordt dat door the big five persoonlijkheidskenmerken gedaan. Deze zijn openheid, consciëntieusheid (zorgvuldigheid/ordelijkheid), extraversie, aanvaardbaarheid en neuroticisme (emotionele stabiliteit). Hieraan kunnen ook muziekgenres worden gekoppeld, waardoor we nu ook met muziek je persoonlijkheid kunnen voorspellen. Mensen die naar Jazz luisteren zijn vaak introvert, terwijl extraverte mensen juist meer naar mainstream en pop luisteren. De luisteraars van rap/hiphop zijn gemakkelijk in de omgang en liefhebbers van rock zijn zachtaardig en creatief. Dat je extravert bent, hoeft niet meteen te betekenen dat je ook graag naar popmuziek luistert. Het persoonlijkheidskenmerk extraversie valt op als er wordt gekeken naar de luisteraars van dit muziekgenre, maar is zeker niet doorslaggevend. Er zijn genoeg introverte en meer timide mensen die naar pop luisteren! 

muziek luisteren

Ben je empathisch of juist systematisch? 

Muziek zegt niet alleen iets over je persoonlijkheid, maar ook over de structuur van je hersenen. Onderzoekers uit Cambridge hebben in hun onderzoek gekeken naar persoonlijkheidsaspecten. Volgens de onderzoekers begint het met het luisteren en opnemen van de muziek, ook wel perceptuele werking genoemd. Dit zorgt ervoor dat een bepaalde emotie wordt opgeroepen. Daarna interpreteer je details en als laatste doet je brein voorspellingen over de melodieën en emoties die nog in het nummer komen. De onderzoekers hebben gevraagd naar persoonlijkheidsaspecten van de kandidaten en vervolgens een onderscheid gemaakt tussen empathisch en systematisch denken. Met empathisch denken ben je meer bezig met hoe de ander zich voelt en bij systematisch denken ben je meer bezig met het herkennen en voorspellen van patronen.

Wat blijkt: mensen die veel naar R&B/soul luisteren zijn over het algemeen empathischer. Dit komt omdat ze dan meer letten op het gevoel dat in de nummers wordt overgebracht. Als je systematisch denkt, gaat je aandacht naar heftige muziek met een bas zoals punk en rock. Dan vallen de muziekpatronen en melodieën je juist meer op. Dit betekent natuurlijk niet dat het empathisch gevoel van een punk luisteraar standaard klein is. Muzieksmaak zegt veel over je, maar net als bij de persoonlijkheidskenmerken is ook dit niet doorslaggevend.

Liedjes met de paplepel naar binnen 

Je muzieksmaak wordt ook beïnvloed door je ouders. De liedjes waar je vroeger thuis veel naar luisterde, kunnen later in je eigen afspeellijsten terugkomen. De invloed van muziek begint al tijdens de zwangerschap. Vanaf dat moment hoor je al klanken en melodieën. Of genetica iets zegt over je muziekkeuze is op het moment nog niet onderzocht. Wat bijvoorbeeld wel een geboren aanleg kan zijn, is het wel of niet luisteren naar complexe muziek. Hetzelfde geldt voor het gevoel van ritme. Bovendien hebben niet alleen je ouders invloed op je muzieksmaak ook factoren als je vrienden, omgeving, cultuur, maatschappij en tijd spelen hierbij een grote rol. 

oude liefde roest niet

Oude liefde roest niet

Je puberteit is de invloedrijkste periode voor je muzieksmaak. Want uit onderzoek blijkt dat je muziekvoorkeuren na je puberteit niet meer veranderen en stabiel blijven. Gedurende deze jaren ontwikkel jij je eigen identiteit en ontdek je veel over jezelf, je seksualiteit en relaties. Muziek hoort hierbij en koppel je aan je gevoelens en emoties. Grote kans dat de anthems die je tussen je zestiende en 21e luisterde altijd een hit voor je blijven. Oude liefde roest niet, zo ook niet voor je lievelingsnummers. Hoewel hits van vroeger comfort bieden, moet je het gevoel dat nieuwe muziek brengt zeker niet onderschatten. Nieuwe melodieën stimuleren namelijk je openheid! 

Previous ArticleNext Article
Muziek ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk effect heeft muziek op je baby tijdens je zwangerschap 0 1468

zwangerschap

Wetenschappers hebben aangetoond dat een ongeboren baby in het derde trimester de stem van zijn moeder en zijn moedertaal kan herkennen en zelfs woordpatronen en rijmpjes kan onthouden. Het is dus logisch dat muziek ook een impact heeft, maar maakt het luisteren naar klassieke muziek een foetus echt slimmer?

Het Mozart-effect

Het idee dat je kind intelligenter wordt als je klassieke muziek op je buik speelt, werd populair aan het eind van de jaren negentig en leidde tot een industrie die zwangere moeders hersenstimulerende muziek verkocht. De realiteit is dat er weinig bewijs is dat je kind er intelligenter van wordt. De legende komt voort uit een studie van psychologe Frances Rauscher onder Amerikaanse universiteitsstudenten, waar ze een klein verband vond tussen IQ en het luisteren naar Mozart. Hoe de sprong van studenten naar ongeboren baby’s is gemaakt, is een raadsel. Hoewel Mozart je kleintje misschien niet slimmer maakt, kan het zijn hersenen wel actiever maken. Baby’s in de baarmoeder blijken een verhoogde hersenactiviteit te vertonen wanneer ze aan muziek worden blootgesteld.

Is het nodig om naar zachte, rustgevende muziek te luisteren?

Onderzoek suggereert dat je niet naar hele langzame muziek hoeft te luisteren. Ook popmuziek kan helpen je baby te kalmeren. Denk er echter aan dat het ademhalingspatroon van een baby verandert op basis van de beats en dat het luisteren naar bonkende muziek met snelle beats voor een langere periode je baby kan stressen. Wel hebben studies aangetoond dat baby’s worden geboren met het vermogen om muzikale beats te detecteren. En wat nog belangrijker is, sommige onderzoeken suggereren dat rustgevende muziek premature baby’s kan aanmoedigen om te voeden en hun vitale functies, zoals hartslag en O2-verzadiging niveaus, kan verbeteren

muziek

Muziek en de hersenen

Hoewel er geen bewijs is dat klassieke muziek baby’s slimmer maakt, hebben interessante studies aangetoond dat muziek een rol kan spelen in de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte. Europees onderzoek uit 2013 toonde bijvoorbeeld aan dat het blootstellen van een ongeboren baby aan muziek een langdurig effect had op hun hersenen. Zij ontdekten dat pasgeboren baby’s zich een versie van ‘Twinkle, Twinkle Little Star’ konden herinneren die in de baarmoeder voor hen werd gespeeld en anders reageerden wanneer alternatieve versies werden gespeeld. Deze herinneringen, die voor hun geboorte waren gecreëerd, bleven bestaan tot ze vier maanden oud waren.

Speel op veilig

In het derde trimester zal je baby de muziek die je afspeelt zeker kunnen horen. En hoewel zachte geluiden, zoals slaapliedjes, bedoeld zijn om te kalmeren, schrikken ongeboren baby’s van zeer harde of onregelmatige geluiden en teveel lawaai kan stresserend zijn. Zorg ervoor dat het volume niet te hoog staat en dat je muziekkeuze melodieus is. Wacht dus nog een paar maanden voordat je je baby laat kennismaken met je favoriete metal nummers!

Muziek in je tanden, radio in je koelkast 0 1017

Muziek in je tanden

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging.

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar!