Deze dieren gebruiken bijzondere verdedigingstechnieken 0 951

salamender

Je hebt vast al eens vol verbazing naar een natuurdocumentaire gekeken. De trucjes die bepaalde dieren gebruiken om zich te verdedigen zijn gewoonweg fenomenaal. Iedere diersoort heeft zijn eigen wapens ter bescherming. We geven je enkele van de meest bijzondere.

De opossum

opossum

Naast ijzersterke kaken en een gemene beet heeft dit buideldiertje nog een geheim wapen. Wanneer ze voelen dat de vijand veel te sterk is, gaan ze dood op de grond liggen. Ze verstijven letterlijk en blijven doodstil liggen. Om het helemaal realistisch te maken, trekken ze hun lippen naar achter en blijven hun ogen half open met een verstarde blik. Uit de anale klieren lossen ze een verrotte stank om de aanvaller op een ander idee te brengen dan hen op te eten. Er is echter wel een nadeel aan verbonden. De opossum is tijdens dit moment echt bewusteloos. Als het roofdier dus niet zo onder de indruk is van deze techniek heeft hij vrij spel om het buideldiertje in alle rust op te eten.

Iberische geribbelde salamanders

Wanneer deze soort zich bedreigd voelt, laten ze hun ribben letterlijk door hun huid schieten. Deze vlijmscherpe botten zorgen voor bescherming. Daarbovenop scheidt hij een gif uit, die de prik van zijn ribben nog extra pijnlijk maakt. 

Kameroenkikkers

Deze kikkersoort gebruikt een soortgelijke techniek als de geribbelde salamander. Wanneer hij zich bedreigd voelt, breekt hij de botten van zijn eigen vingers en steekt deze door zijn huid om ze te gebruiken als klauwen. Het is dan ook niet voor niets dat deze soort bekend staat als de ‘horror-kikker’.

Exploderende werkmieren

exploderende werkmier

Een mierenkolonie bestaat uit duizenden mieren. Het hoofddoel is om de kolonie in stand te houden, dat doe je in de eerste plaats door de koningin te beschermen. Wanneer de kolonie wordt aangevallen heb je werkmieren die zich laten ontploffen. Ze trekken zo agressief hun buikspieren samen dat ze zichzelf opblazen. In hun lichaam zit een gif dat mee explodeert. Zo komt de aanvaller er onmogelijk zonder kleerscheuren vanaf.

Hagfish

De vis staat in Nederlands ook bekend als ‘slijmprikken’. Dat komt omdat ze ter verdediging een dikke slijmlaag in het rond spuwen. Het slijm verspreidt zich razendsnel en is zo intens dat roofdieren beginnen te kokhalzen en er in kunnen stikken.

Manenrat

Deze Afrikaanse rattensoort verzamelt gif van andere organisme om het later af te vuren op hun vijanden. Zo knagen ze bijvoorbeeld aan de schors van de pijlgif boom. Eenmaal het gif is opgenomen, smeren ze het uit over hun eigen vacht. Wanneer een roofdier aanvalt, zorgt het gif voor een hartstilstand. Hoe het komt dat de rat zelf niet doodgaat van dit gif is voorlopig nog een raadsel. 

Egel

egel

Jawel, ook soorten die wij in België als vanzelfsprekend zien, kunnen zich op een sluwe manier verdedigen. Egels passen een soortgelijke techniek toe als de Manenrat. Ze kauwen op de met gif gevulde klieren uit de kop van padden. In hun bek ontstaat dan schuim, een mengsel van paddengif en eigen speeksel. Dit mengsel smeren ze met hun tong uit over hun stekels. Een egel aanvallen zal je dus niet alleen een stevige prik geven, de kans bestaat dat je daarbovenop nog eens een gif binnenkrijgt.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 794

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

  • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

  • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

  • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 1123

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!