10 dingen waar Italianen volgens leven 0 426

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.

Previous ArticleNext Article
Cultuur, Reizen ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De stilste plekjes van België 0 447

stille plekken

Ben je wel toe aan wat rust, maar kun je dat moeilijk vinden met alle geluiden om je heen? In de stad kun je een mengelmoes van geluiden horen, van toeterende auto’s en huilende baby’s tot aan ruziënde buren. Logisch dat je soms op zoek bent naar stilte en rust. Wij hebben daarom de meest stille plekken van België voor je gevonden.

We kennen in België een aantal plekken die het officiële label ‘Stiltegebied’ dragen, toegekend door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Dit zijn prachtige natuurgebieden waar flora en fauna overheersen boven mensen, maar vooral waar een aangename akoestiek zich kenmerkt voor deze plek. Het departement omschrijft deze plaatsen als unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in landelijke omgeving en stedelijke omgeving. Beiden kunnen als stiltegebied worden aangemerkt. In een landelijk gebied zullen met name natuurlijke geluiden overheersen van de flora en fauna. In een stedelijk gebied zal er sprake zijn van menselijke en natuurlijke geluiden die aantrekkelijk worden gevonden door rustzoekers.

Kalmthoutse heide

Kansen zijn dat je hier dus niemand tegen komt of juist gelijkgestemden. Net waar je naar op zoek bent! Kies voor de landelijke omgeving als je niemand wilt tegenkomen en kies voor een stedelijk gebied als je van een rustig stadsgezicht houdt. Enkele voorbeelden van de huidige stiltegebieden zijn: De Liereman in Oud-Turnhout, Zwarteput tussen Bilzen, Lanaken en Zutendaal, Kalmthoutse Heide in Kalmthout, Gerhagen in Tessenderlo, de Schelde-oevers in Bornem, Altenbroek in Voeren, Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi, Gestel in Berlaar, Wortel-Kolonie in Hoogstraten en het Oost-Vlaamse deel van het gebied Dender-Mark. 

rust in belgie

Ben je al benieuwd geworden? Onze persoonlijke favorieten is het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide en de Schelde oevers in Bornem. Maar we moedigen je vooral aan om zelf je favoriete stilteplek te verkennen. Ontdek waar jij je ultieme rust kunt vinden.

Zit er geen stiltegebied bij jou in de buurt? Dan is het een perfecte reden om daar een weekendje weg naartoe te gaan plannen. Een beter excuus is er niet toch? Kies voor een citytrip of een bijzondere overnachting in de natuur. Zoek zelf de stilte op! Daarnaast raden we aan om de website van departement Omgeving bij te houden. Daar wordt de lijst met officiële stiltegebieden steeds vernieuwd. Kansen zijn dat het natuurgebied bij jou in de buurt binnenkort ook het label krijgt. 

De rijkste mens aller tijden 0 381

romeinse oudheid

Vandaag de dag zijn namen als Bill Gates, Jeff Bezos of Vladimir Putin niet weg te denken uit de economie. Maar wie is de rijkste persoon die ooit geleefd heeft? Het is echter pas sinds de Industriële Revolutie dat het meten van rijkdom aan de hand van iemands bankrekening een norm is. Ondanks de grote getallen die op hun rekeningen te vinden zijn, leefde de aller rijkste man ooit zo’n 2000 jaar geleden.

Wie was Augustus Caesar?

Deze naam komt je niet voor niets bekend voor, want Augustus was namelijk een erfgenaam van Julius Caesar. Na de machtstrijd die ontstond na de dood van Julius Caesar in 44 v.C., kwam Augustus hier als enige levende erfgenaam uit. In 27 v.C. werd hij uiteindelijk keizer van het Romeinse Rijk.

oude rome

Vermogen

Augustus’ vermogen werd getaxeerd op een zo’n van 6.5 miljard euro, rekening houdend met de inflatie. Hij bezat één vijfde van de rijkdom van een rijk dat goed was voor ongeveer 30% van het bruto binnenlands product van de hele wereld. Hij was wettelijk een particulier burger, maar had toegang tot de gehele rijkdom van de Romeinse staat, inclusief buitengewone provinciale tributies, plunderingen en de rijkdom van de staatsfinanciën. Ondanks dat Augustus de machtigste man van het Romeinse Rijk was, had hij een down to earth mentaliteit. Hij wilde dicht bij het volk staan en de geest van de republikeinse deugdzaamheid en normen belichamen. Dit deed hij met zijn vrijgevigheid en door overmatige luxe te beperken.

Subjectieve schatting

De cijfers uit dit onderzoek zijn natuurlijk gebaseerd op een schatting en het gaat niet om bevestigde cijfers.Ten eerste is veel rijkdom in vroege perioden gekoppeld aan land of hele rijken, wat berekeningen uiterst subjectief maakt. Wat maakt het verschil tussen persoonlijk fortuin en de rijkdom van een rijk waarover men de volledige controle heeft? De antwoorden op deze vragen zijn zeer uiteenlopend. Daarnaast zijn de verslagen uit de Oudheid schaars of gebaseerd op legenden en mondelinge geschiedenissen.