Je muzieksmaak verklapt je persoonlijkheid. Je hebt het vast wel eens ergens gelezen: het muziekgenre dat je luistert, zegt veel over hoe je je voelt en de manier waarop je denkt. Naast dat het veel over je als persoon laat zien, zegt je muzieksmaak ook iets over de structuur van je hersenen. Hoe dit allemaal werkt en waarom smaken in muziek verschillen, lees je hier allemaal.
The big five van persoonlijkheidskenmerken
Als we kijken naar iemands persoonlijkheid dan wordt dat door the big five persoonlijkheidskenmerken gedaan. Deze zijn openheid, consciëntieusheid (zorgvuldigheid/ordelijkheid), extraversie, aanvaardbaarheid en neuroticisme (emotionele stabiliteit). Hieraan kunnen ook muziekgenres worden gekoppeld, waardoor we nu ook met muziek je persoonlijkheid kunnen voorspellen. Mensen die naar Jazz luisteren zijn vaak introvert, terwijl extraverte mensen juist meer naar mainstream en pop luisteren. De luisteraars van rap/hiphop zijn gemakkelijk in de omgang en liefhebbers van rock zijn zachtaardig en creatief. Dat je extravert bent, hoeft niet meteen te betekenen dat je ook graag naar popmuziek luistert. Het persoonlijkheidskenmerk extraversie valt op als er wordt gekeken naar de luisteraars van dit muziekgenre, maar is zeker niet doorslaggevend. Er zijn genoeg introverte en meer timide mensen die naar pop luisteren!
Ben je empathisch of juist systematisch?
Muziek zegt niet alleen iets over je persoonlijkheid, maar ook over de structuur van je hersenen. Onderzoekers uit Cambridge hebben in hun onderzoek gekeken naar persoonlijkheidsaspecten. Volgens de onderzoekers begint het met het luisteren en opnemen van de muziek, ook wel perceptuele werking genoemd. Dit zorgt ervoor dat een bepaalde emotie wordt opgeroepen. Daarna interpreteer je details en als laatste doet je brein voorspellingen over de melodieën en emoties die nog in het nummer komen. De onderzoekers hebben gevraagd naar persoonlijkheidsaspecten van de kandidaten en vervolgens een onderscheid gemaakt tussen empathisch en systematisch denken. Met empathisch denken ben je meer bezig met hoe de ander zich voelt en bij systematisch denken ben je meer bezig met het herkennen en voorspellen van patronen.
Wat blijkt: mensen die veel naar R&B/soul luisteren zijn over het algemeen empathischer. Dit komt omdat ze dan meer letten op het gevoel dat in de nummers wordt overgebracht. Als je systematisch denkt, gaat je aandacht naar heftige muziek met een bas zoals punk en rock. Dan vallen de muziekpatronen en melodieën je juist meer op. Dit betekent natuurlijk niet dat het empathisch gevoel van een punk luisteraar standaard klein is. Muzieksmaak zegt veel over je, maar net als bij de persoonlijkheidskenmerken is ook dit niet doorslaggevend.
Liedjes met de paplepel naar binnen
Je muzieksmaak wordt ook beïnvloed door je ouders. De liedjes waar je vroeger thuis veel naar luisterde, kunnen later in je eigen afspeellijsten terugkomen. De invloed van muziek begint al tijdens de zwangerschap. Vanaf dat moment hoor je al klanken en melodieën. Of genetica iets zegt over je muziekkeuze is op het moment nog niet onderzocht. Wat bijvoorbeeld wel een geboren aanleg kan zijn, is het wel of niet luisteren naar complexe muziek. Hetzelfde geldt voor het gevoel van ritme. Bovendien hebben niet alleen je ouders invloed op je muzieksmaak ook factoren als je vrienden, omgeving, cultuur, maatschappij en tijd spelen hierbij een grote rol.
Oude liefde roest niet
Je puberteit is de invloedrijkste periode voor je muzieksmaak. Want uit onderzoek blijkt dat je muziekvoorkeuren na je puberteit niet meer veranderen en stabiel blijven. Gedurende deze jaren ontwikkel jij je eigen identiteit en ontdek je veel over jezelf, je seksualiteit en relaties. Muziek hoort hierbij en koppel je aan je gevoelens en emoties. Grote kans dat de anthems die je tussen je zestiende en 21e luisterde altijd een hit voor je blijven. Oude liefde roest niet, zo ook niet voor je lievelingsnummers. Hoewel hits van vroeger comfort bieden, moet je het gevoel dat nieuwe muziek brengt zeker niet onderschatten. Nieuwe melodieën stimuleren namelijk je openheid!