Kunst aan de muur wordt populairder dan ooit 0 1752

Kunst aan je muur

Misschien heb je wel gehoord van de nieuwe trend: NFT’s. Dit zijn vormen van kunst die zo uniek zijn, dat er soms maar één van verkocht kan worden. Deze kunst is er in allerlei vormen, van schilderijen aan de muur tot een sculptuur en van muziek tot mozaiek. De NFT wereld wordt steeds groter en daarmee wordt kunst ook weer populair. Welke kunst je allemaal op en aan de muur kunt hangen vertellen we in dit artikel.

Een gaaf schilderij

Schilderijen zijn altijd een goede keuze aan de muur. Als je er geld aan uit wil geven, kies je wellicht wel voor één van de bekende schilderijen. Bovendien kun je ook een NFT kopen, die zeer zeldzaam is. Hier is echter wel een grote investering voor nodig. Doordat er maar weinig exemplaren zijn van één NFT, zijn de prijzen daar ook naar. Verwacht dus dat je een fortuin moet betalen voor een NFT naar keuze. 

Met schilderijen heb je natuurlijk ook nog de voordelige opties en varianten. Voor de meeste huishoudens volstaan die ook al aan de muur. Vaak gaat het er tenslotte toch alleen om dat een ruimte is opgevuld. Bovendien zorgt zo’n stuk kunst aan de muur ook voor een bepaalde sfeer, wat ook zeker belangrijk is. 

Onder schilderijen kun je bijvoorbeeld ook een grote fotolijst met een foto van de kinderen verstaan. Zoiets hoeft niet duur te zijn en kun je helemaal zelf ontwerpen. Koop een mooie lijst en laat de foto afdrukken op fotopapier. Zo heb je binnen de kortste keren jouw eigen kunst aan de muur hangen. 

Een grote sticker

Behang is nog steeds wel aardig populair, maar tegenwoordig heb je ook muurstickers. Deze kun je tegen elke muur plakken en zijn in verschillende thema’s verkrijgbaar. Zo heb je schitterende muurstickers voor in de keuken en woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde quote op de muur of juist iets wat je zelf hebt ontworpen. Met muurstickers kun je in ieder geval heel veel kanten op. Ze zijn in principe geschikt voor elke kamer, dus ook voor de slaapkamers van de kinderen. Er zijn een hele hoop vrolijke muurstickers kinderkamer beschikbaar om te bestellen. Ze zijn voor deze kleine kamers juist ideaal. Jouw kind rolt namelijk iedere keer een andere fase in. Voordat je het weet zijn ze de prinsessen alweer beu en zijn ze helemaal dol op dieren in het wild. Met een paar kleine aanpassingen is de kinderkamer zo weer gereed. De grootste aanpassing is natuurlijk de muursticker die je gemakkelijk van de muur verwijderd. 

Een leuk patroon

Ook behang is weer helemaal populair. Voornamelijk fotobehang, wat nog redelijk nieuw is, is niet meer weg te denken. Het is de ideale manier om een muur in huis op te vrolijken. Er ontstaat meteen een geheel andere sfeer als je die leuke printjes op de muur ziet. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk qua behang dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Fotobehang is ook prachtig, wat je in staat stelt om bijvoorbeeld een foto van de kinderen levensgroot op de muur te laten plakken. Dat kan overigens ook met elke andere foto natuurlijk. 

Bovendien komen al die drukke prints van vroeger ook weer helemaal terug. Daarnaast geeft een muur met behang een hele andere uitstraling. Je huis oogt meteen anders en gezelliger waarschijnlijk. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het behang dat je kiest. Zorg bij het uitzoeken altijd dat het behang in lijn is met de rest van het interieur. Je wil namelijk behang om meer sfeer te creëren. Daarnaast wil je wel dat alles in balans blijft. Een rustige leefomgeving zorgt namelijk voor rust in jouw hoofd. Dat is wel zo prettig voor iedereen. 

Previous ArticleNext Article
Kunst ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Non-fungible tokens: de nieuwe hype op het internet 0 1841

nft

NFT’s nemen momenteel de wereld over. Van de ‘disaster girl’ meme tot de allereerste tweet, alles wordt online te koop gegooid. Wat is het nut om de eigenaar te zijn van een grappige meme of een betekenisloze tweet? Is het een goede investering of is het te goed om waar te zijn? En wat zijn NFT’s precies? Wij vertellen je alles over de laatste nieuwe hype in cryptoland.

Wat is een NFT

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet inwisselbaar digitaal certificaat, bewaard op een gedecentraliseerde database, genaamd blockchain. Het is vergelijkbaar met een schilderij of een huis: een asset dat niet vervangbaar is en unieke eigenschappen heeft. Zo werkt het ook met NFT’s, maar dan op de digitale markt. Het is de aankoop van een digitaal kunstwerk met een digitaal certificaat als bewijs van eigendom. Dit certificaat is niet dupliceerbaar, wat de markt opent om het verzamelbaar te maken. NFT’s gaan van muziek, kunst en virtuele werelden tot video’s, sportfragmeten, noem maar op. 

Eigenaar zijn van een NFT, wil niet zeggen dat je alle rechten van het kunstwerk krijgt. Net zoals wanneer je een Picasso koopt, kan jij niet beweren dat jij de kunstenaar bent of plots postkaartjes van dit werk kan maken en doorverkopen. Tenzij er over de copyrights specifiek wordt gesproken in de kleine lettertjes van je aankoop, is je NFT enkel voor persoonlijk gebruik.

Hoe werkt het

Een NFT kan je gemakkelijk aankopen op een van de verschillende marktplaatsen die je op het internet kan vinden, zoals OpenSea. Om een NFT te kunnen kopen, heb je een crypto wallet nodig (zoals MetaMask) waar jij de sleutel tot je eigendomsakte kan bewaren. Met die wallet kan je veilig toegang krijgen tot alle gegevens van je transacties en eigendommen die bewaard worden op een blockchain. Afhankelijk van het type transacties je doet, bestaan er verschillende blockchains voor verschillende doelen.

Geld voor benzine

Net zoals je je auto enkel kan besturen met brandstof, werken ook blockchains met benzine. In de praktijk gebruiken ze de term gas-fee. Afhankelijk van de grootte van het contract dat je wil afsluiten en hoe snel je de deal wil afronden, betaal je een fee voor de transactie. Hoe hoger de gas-fee, hoe sneller je transactie afgerond en opgeslagen wordt in de blockchain. Voor NFT’s maakt het niet heel veel uit hoe snel de deal rond moet zijn en kan je best een paar minuten langer wachten. Bij financiële transacties zit die tijdsdruk er wel, omdat de waarde van geld voortdurend verandert.
Bij het aankopen van een NFT, kan je ook de gas-fee zelf aanpassen. Let wel op dat je een realistisch getal invult, want als je zonder benzine valt voor je transactie rond is, faalt de transactie en verlies je ook de betaalde gas-fee.

Wanneer veel transacties met een hoge gas-fee tegelijk worden gedaan, stijgt ook de waarde van de gas-fee. Daardoor kan het gebeuren dat de fee duurder uitvalt dan jouw aankoop. De volledige uitleg over de werking van gas-fees kan je hier terugvinden:

Waarom kopen mensen NFT’s?

Al jaar en dag zijn verzamelobjecten een project waar iedereen een andere reden voor heeft. De ene doet het als hobby, om in te investeren, om te kunnen opscheppen en voor status, de ander voor het financieel steunen van de artiest of omdat ze deel uitmaken van een fanbase. Postzegels, baseball kaarten, munten, merchandise, schilderijen,… En dat is dus niet anders voor NFT’s. Zodra je eigenaar bent van een NFT beslis je zelf wat je hiermee doet. Voor veel mensen is het een investering en worden die na aankoop weer doorverkocht aan de hoogste bieder. Hoeveel zoiets kan opbrengen? De NFT van de YouTube video ‘Charlie bit my finger’ werd verkocht voor zo’n 760.000 dollar en er werd zelfs al een NFT via het veilinghuis Christie’s verkocht voor 69 miljoen dollar.

Zelf verkopen

Ben je in de markt om zelf te verkopen, dan doe je best wat onderzoek naar de verschillende platformen. Er zijn namelijk heel wat beurzen of markten waar je je NFT’s op kan verkopen, elk met hun eigen voorwaarden en regels over verkooprechten. Lees dit dus goed na voor je je werk er te koop zet.

Let op voor dieven

Net zoals een inbreker kunst uit een museum kan stelen, kan dit natuurlijk ook online gebeuren. Er liggen altijd hackers op de loer die maar al te graag gaan lopen met jouw kunstwerken. Wanneer je een NFT aankoopt, krijg je een sleutel die je toegang geeft tot je digitaal kunstwerk. Die sleutel kan je opslaan in je eigen wallet, maar kan je ook laten staan bij de beurs waar je je NFT hebt gekocht. Dat lijkt een veilige optie, maar wanneer het platform wordt gehackt, is de kans groot dat jouw sleutel mee wordt genomen. En zonder sleutel, geen NFT. Best om dus je eigen wallet aan te maken. Gelukkig bestaan er heel wat sites en applicaties die je helpen deze aan te maken en controleren of die veilig is weggeborgen.

De mogelijkheden met NFT’s zijn oneindig. Het opent een hele nieuwe digitale wereld, vergelijkbaar met cryptocurrency, waar iedereen kunstverzamelaar kan worden. Ben jij een investeerder of zie jij jouw werken eerder verkopen? Laat het ons weten in de reacties!

Optische illusies die je aan de werkelijkheid doen twijfelen 0 7214

Optische ilusie

Nood aan wat afleiding? Neem dan eens een kijkje in de wondere wereld van optische illusies. Van graffiti en schilderijen tot de meest ingewikkelde designs, optische illusies zijn tekeningen of kunstwerken die onze ogen het ene zeggen, maar onze hersenen iets volledig anders.

De oneindige trap

optische illusie trap

Deze optische illusie is al een stuk ouder dan ons. Een van de bekendste versies is een tekening gemaakt door de bekende kunstenaar Escher. Op het eerste zicht zie je gewoon een soort gebouw met veel trappen, maar eenmaal je dichterbij kijkt, zie je eigenlijk niet echt goed waar de trappen tot leiden. En lopen ze nu naar beneden of naar boven? Misschien geraken we er nooit aan uit, wat we wel weten, is dat dit een echt staaltje ingenieusiteit is. 

Het gezicht

optische illusie Dali

Dit werk van Dali heeft al in tal van musea en galerijen gestaan, maar wat is het nu precies? Is het een soort hal met wat schilderijen, een rare zetel en gele gordijnen? Of is het het gezicht van een vrouw die Dali misschien kende? Onze ogen zien meteen het gezicht va de vrouw, maar het zijn onze hersenen die ons verder doen laten kijken.

De cirkels

optische illusie cirkel

Misschien wel nog specialer dan de schilderijen van Escher en Dali is deze afbeelding. Het is een grafische illustratie die vele mensen tweemaal doet kijken. Eerst zien we gewoon wat cirkels, maar na enkele seconden merken we al dat er iets mis is. De cirkels bewegen als je naar het midden kijkt! Gek! Geen zorgen, je bent niet gek aan het worden, onze hersenen laten ons door het patroon en kleuren denken dat de afbeelding beweegt. Toch gek wat dat brein van ons allemaal kan doen.

De vaas

optische illusie gezicht

Deze optische illusie gaat al enkele jaren mee. Het is een afbeelding waarbij je vaak de vraag ‘Wat zie jij?’ hoort. Dus, wat zie jij? Zie je een mooie witte vaas in het midden van de prent? Of zie je twee mensen die elkaar aanstaren? Er wordt weleens gezegd dat je een hoger IQ hebt als je de vaas ziet, en een hoger EQ als je de mensen ziet. Dat is natuurlijk nooit bewezen.

In de stad

optische illusie stad

Een optische illusie hoeft niet altijd over tekeningen, schilderijen of grafische afbeeldingen te gaan. Heel wat creatievelingen laten ook hun wildste gedachten los op straten, en hier op gebouwen. Van wilde watervallen midden in de straat, tot verfspatten op huizen, … Creatief, toch?