photo-13 0 73

Previous Article
·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dertien jaar lang zonder alcohol, zou jij het kunnen? 0 130

Amerika drooglegging

Alcoholische drankjes zijn niet meer weg te denken uit de supermarkten, horecagelegenheden, feestjes en festivals. We zijn verwend met rijke keuzes voor iedere liefhebber van speciaalbieren, wijnen, zoete en sterke dranken. Ook de non-alcoholische consumpties worden steeds populairder. De keuze is reuze, maar wat als dat nu niet het geval is? Dit gebeurde in de jaren 20 in Amerika. Wij vertellen je alles over deze bizarre periode en waarom er eigenlijk een alcoholverbod werd ingesteld.

De motivaties voor de Amerikaanse drooglegging

De drooglegging van 1920-1933, ook wel Prohibition genoemd, is één van de beruchtste gebeurtenissen uit de recente Amerikaanse geschiedenis. De industriële revolutie zorgde voor armoede en een verhoogd alcoholgebruik. Veel mensen waren dan ook van mening om het drankgebruik te doen verminderen. Zo hadden protestanten en kerken hun religieuze en ideële motieven, terwijl fabriekseigenaren juist de veiligheid op de werkvloer wilden waarborgen. Arbeiders kwamen vaak onder invloed naar hun werk, waardoor er veel ongelukken gebeurden. Bovendien leidde het tot meer geweld, vernielingen en verhoogde criminele activiteit. 

Person Pouring Drink On Wine Glass

Een gebeurtenis voor in de geschiedenisboeken 

Dit leidde tot een voorstel in 1917. Anti-alcohol verenigingen en geheelonthoudingsbewegingen wilden zowel de productie als verkoop, transport en consumptie van alcohol in de grondwet verbieden. 

Het voorstel werd op 17 januari 1920 doorgevoerd en dat kennen wij nu als de drooglegging van Amerika. Alle staten besloten om mee te doen behalve Connecticut en Rhode Island. Aan het begin nam de criminaliteit af en zorgde het voor optimisme bij de mensen. Hoewel het alcoholgebruik met ⅓ naar beneden ging, steeg het een jaar later tot ⅔ van het niveau van voor de drooglegging. Dit was te wijten aan de roaring twenties. Door de stijgende welvaart konden meer mensen illegale alcohol veroorloven. Dit leidde tot kleine illegale cafeetjes, zogeheten speakeasy. De stiekemheid zorgde voor een nieuwe stijging in misdaad en criminaliteit. De illegale en niet-gedistilleerde alcohol werd de dood van zo’n 10.000 Amerikanen.

Steeds meer mensen kwamen in opstand, waaronder rooms-katholieken en Duits-lutherse opiniemakers. Zij waren stug van mening dat de staat deze kwestie niet voor de burgers kon bepalen. Artsen waren er ook niet blij mee, zij schreven whisky namelijk voor als medicijn. Voor de economie was het evenzeer een grote domper. Doordat alcohol niet meer werd verkocht, liep de overheid veel belastinginkomsten van accijnzen mis. 

Hoewel het de bedoeling was om het grote drankprobleem te stoppen, mislukte het plan. In 1931 kwam een speciaal ingesteld comissie uiteindelijk tot de conclusie dat het experiment had gefaald. Op 22 maart 1933 werd door Amerikaanse president Roosevelt de Cullen-Harrison Act ondertekend, die de productie en verkoop van alcohol met 3,2% in volume toestond. De wet trad in op 7 april. Op deze dag wordt trouwens nog steeds National Beer Day gevierd! 

Van zweven op een roze wolk naar een geplunderde rekening 0 129

datingfraude bij online daten

We hebben de gok allemaal wel eens gewaagd; online daten. Veel mensen hebben via het swipen hun lifelong partner gevonden aan wie ze het magische ja-woord zouden geven. Anderen zijn nog druk bezig in de zoektocht naar hun ware liefde. Hoe je het ook wendt of keert, digitaal daten is niet voor iedereen weggelegd. Er komen voor- en nadelen bij kijken en voor enkele veranderen deze nadelen in heuse nachtmerries. Want wat gebeurt er als de persoon op wie je verliefd bent een oplichter blijkt te zijn? 

Het kan de beste overkomen

Laten we beginnen met het feit en ook meteen de geruststelling dat datingfraude iedereen kan overkomen. Het gebeurt via apps als Tinder, maar ook op meer betrouwbare sites zoals Lexa kunnen dit soort misdrijven ontstaan. Liefde maakt nou eenmaal blind en zorgt voor afwijkend gedrag. Je kunt heel open en onbevangen zijn en hierdoor te goed van vertrouwen worden, of je stapt door eenzaamheid gemakkelijker in de valkuilen. Wat de reden ook is, it happens to the best of us

Datingfraude, zo herken je het!

De meeste slachtoffers herkennen de datingfraude pas wanneer ze al duizenden euro’s hebben overgemaakt. Dat je dit later door hebt, komt door de vertrouwensband die de zwendelaars met je hebben opgebouwd. Je wordt emotioneel afhankelijk van de fraudeur. Hoewel je in deze situaties vaak te maken hebt met een taalbarrière, zijn fraudeurs toch succesvol met hun charmes, mooie verhalen en leuke praatjes. Hierdoor word jij als slachtoffer helemaal ingepalmd. Het maakt je blind voor de rode vlaggen die om je date heen wapperen. Eenmaal na de mooie praatjes en gesprekken vol complimentjes komt altijd het moment dat de bedriegers geld nodig hebben. Er worden verschillende smoesjes gebruikt, van ‘plotselinge’ financiële tegenvallers tot geldproblemen van familieleden. Of omdat ze juist het geld nodig hebben om jou speciaal te bezoeken. Vaak zit achter deze betalingen ook nog eens veel druk. 

Herken jij deze puntjes?

  • De fraudeur stelt ‘zichzelf’ altijd kwetsbaar op, zo ontwikkelt deze persoon een emotionele band en word je op een manipulatieve manier afhankelijk van hem of haar. 
  • Profielen zijn vaak ‘too good to be true’, van aantrekkelijke mensen met betrouwbare uitstraling en interessante levens. 
  • Gebrekkig of niet correct Nederlands (of Engels).
  • De bedrieger beweert in het buitenland te werken.
  • Plannen om af te spreken en elkaar te zien worden altijd last minute door de fraudeur gecanceld.
  • Vage verhalen, vaak waarin de afzetter zich in een slachtofferpositie schetst.
  • Communicatie loopt al snel via WhatsApp, sms of e-mail. Dit omdat oplichters het datingplatform willen vermijden. Het oplichters profiel wordt dan ook snel van zo’n platform gehaald, onder het mom exclusief te zijn voor jou als slachtoffer. 


Wat doe je als het jou dan toch overkomt?

Datingfraude is een ernstig misdrijf waarbij daders gebruik maken van psychologische trucjes om op een manipulatieve manier mensen te misleiden. De zwendel meld je eerst aan de datingsite, zo wordt het profiel meteen geblokkeerd. Daarnaast is het verstandig om de fraude te melden bij de Meldpunt België. Hoewel ze het niet voor je kunnen oplossen, krijgen ze hierdoor meer inzicht over deze oplichtingen en geven ze advies over wat je nu het beste kunt doen. Als laatste is het altijd goed om aangifte te doen bij de politie. Bewaar daarom goed de gesprekken en andere belangrijke details. Met deze informatie kan een dossier worden opgesteld en wie weet pakken ze met genoeg aangiftes de dader. 

Positive young multiethnic couple smiling and looking at each other on street

Zo ontsnap jij aan de val van datingfraudeurs 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Lijkt het te goed om waar te zijn? Controleer dan extra goed het profiel om te vermijden dat je voor verrassingen komt te staan. Je kunt foto’s van profielen controleren via tools als Google Lens of TinEye. Zo weet je of de foto’s op het profiel ook ergens anders worden gebruikt. Blijf ook zo lang mogelijk praten op de datingsites en wees voorzichtig met het geven van je persoonlijke e-mail of mobiele nummer. Stuur daarnaast nooit persoonlijke gegevens en documenten zoals je paspoort of rijbewijs. Het doel van fraudeurs is om je (emotioneel) te isoleren, hierdoor ben je makkelijker te beïnvloeden. Blijf daarom altijd met familie en vrienden in gesprek over de persoon met wie je aan het daten bent. De charmes van daders zorgen voor een roze bril op je hoofd. Een relativerende blik van vrienden doet dan wonderen. 

Het allerbelangrijkste? Maak nooit geld over aan iemand die je via een datingsite hebt leren kennen en nog nooit (of maar enkele keren) hebt ontmoet. Zo voorkom je het beste een geplunderde rekening.