Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Van jager-verzamelaar tot kunstverzamelaar 0 506

de duurste schilderijen ter wereld

De vraag is vast wel eens in je opgekomen wanneer je door de mooiste kunstmusea wandelt: “Hoeveel geld is dit schilderij nu eigenlijk waard?”. In de kunstwereld schrikken ze niet van miljoenen bedragen. Sinds de eeuwwisseling wordt zelfs het ene na het andere recordbedrag gebroken. Wat de reden voor de hoeveelheid nullen in de prijs ook mag zijn, schilderijen gaan met torenhoge bedragen over de toonbank. Wij vertellen je over de vijf duurste schilderijen ooit verkocht en waarom ze zoveel geld waard zijn. 

1) Salvator Mundi | Leonardo da Vinci | $ 450.3 miljoen 

Dit schilderij is een olieverf paneel dat rond 1500 is geschilderd. Hoewel het niet zeker is of enkel da Vinci het doek schilderde of één van zijn leerlingen hielp, wordt dit wel beschouwd als zijn laatste werk. Dat verklaart dan ook de hoge waarde van het kunstwerk. Het kunstwerk werd in een veilinghuis in New York met een recordbedrag van 450 miljoen dollar geveild. Dat is omgerekend zo’n 382 miljoen euro. Tot op de dag van vandaag is dit het duurste kunstwerk ooit verkocht. Het schilderij laat een zegenende Christus met een kristallen bol zien. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft het schilderij in 2017 anoniem tijdens de veiling van Christie’s in New York gekocht. 

kunstmuseum

2) Interchange | Willem de Kooning | $ 300 miljoen 

‘Interchange’ is het werk van de Amerikaans-Nederlandse schilder Willem de Kooning. Het is tot nu toe het duurste abstracte kunstwerk ooit verkocht. ‘Interchange’ vormde het eerste werk van Willem de Kooning waarbij hij in deze stijl schilderde. Dat is ook meteen de reden waarom de koper Kenneth C. Griffin er omgerekend 255 miljoen euro voor heeft neergelegd. Fun fact: hij kocht ‘Interchange’ samen met het doek ‘Number 17A’ van Jackson Pollock, een totaalwaarde van zo’n $ 500 miljoen. 

3) The Card Players | Paul Cézanne | $ 250 miljoen 

Dit schilderij hoort samen met ‘Les Femmes d’Alger’ tot een serie van schilderijen met kaartspelers. Werken uit de zeventiende en achttiende eeuw inspireerden Paul Cézanne enorm en dankzij zijn serie werd hij een voorloper van het kubisme. Dit is dan ook de reden waarom het schilderij meer dan 200 miljoen dollar waard is. Het is ook redelijk zeldzaam dat werken van Cézanne op de kunstmarkt verschijnen, wat het hoge prijskaartje wel verklaart. Het werd door de overheid van Qatar gekocht. De andere schilderijen van de serie hangen in het Metropolitan Museum of Art, de Courtauld, de Barnes Foundation en het Musée d’Orsay. 

4) Nafae Faa Ipoipo | Paul Gauguin | $ 210 miljoen 

Dit kunstwerk van Paul Gauguin is ook wel bekend als ‘When will you marry?’. De Franse schilder reisde twee keer naar Tahiti en tijdens zijn eerste reis schilderde hij twee vrouwen op het doek. De naam van het schilderij verwijst naar de witte bloem in het haar van de meisjes. De bloemen symboliseren de zoektocht naar een verloofde. Ook dit werk werd door de overheid van Qatar gekocht, dit gebeurde in 2014. 

kunstliefhebbers

5) Number 17A | Jackson Pollock | $ 200 miljoen

Dit kunstwerk maakte deel uit van de eerder genoemde deal van Kenneth C. Griffin. Hij kocht dit schilderij samen met Interchange van Willem de Kooning. Jackson Pollock werd als één van de belangrijkste abstracte expressionisten van de 20e eeuw gezien. Na Pollocks dood werden zijn kunstwerken populairder en werden wel vaker hoge bedragen voor zijn werken neergelegd.

Als jij het geld zou hebben, zou jij deze sommen dan neertellen voor één van deze geliefde kunstwerken?

Rijk worden met een foto, word jij de volgende? 0 476

film on roll

In de wereld van nu, zijn digitale foto’s niet meer weg te denken. De camera’s op onze telefoons geven ons de mogelijkheid om overal waar we zijn een eenvoudig en snel foto’s te trekken. Sociale media zorgt ervoor dat we deze kiekjes gemakkelijk kunnen delen met de rest van de wereld. Zo kan iedereen meegenieten van de zonsondergang die je hebt gezien, de lunch die je hebt gegeten of de dansjes die je hebt gewaagd op Pukkelpop. Met zo’n groot aanbod van digitale foto’s wordt het voor beroepsfotografen steeds moeilijker om hierin uit te springen. Toch gaan foto’s net als schilderijen voor miljoenen euro’s over de toonbank. Hier lees je over de vijf duurste foto’s ter wereld die voor gigantische bedragen zijn verkocht. 

photo cameroll

1) Peter Lik | Phantom | $ 6.500.000  

De zwart-witfoto van Australische fotograaf Peter Lik toont een lichtstraal in de Antelope Canyon in Arizona. Wanneer foto’s worden geveild, dan worden ze meteen geverifieerd op eigenaar, koper en prijs. Phantom werd niet door een officieel veilinghuis, maar privé geveild. De koper werd dus nooit geverifieerd, maar de foto zou verkocht zijn voor $ 6,2 miljoen en is daarmee de duurst verkochte foto ooit! Diezelfde koper kocht ook de foto Illusion voor $ 2,4 miljoen en Eternal Moods voor $ 1,1 miljoen. 

2) Andreas Gursky | Rhein II | $ 4.338.500 

In tegenstelling tot de eerste foto in dit rijtje is de verkoop van Rhein II wel geverifieerd. Dit maakt het officieel gezien de duurste foto ooit verkocht. De Rhein II is door Duitse kunstenaar Andreas Gursky net buiten Düsseldorf getrokken en is een onderdeel van zijn serie over de Rijn. Andreas Gursky verwijderde digitaal alle gebouwen, mensen en andere attributen. De foto is de definitie van less is more en geeft een uniek beeld van de Rijn. Het is een realistische foto, maar laat ook een abstract beeld van horizontale lijnen van verschillende breedtes en kleuren zien.

3) Richard Prince | Spiritual America | $ 3.937.000

De kinderfoto van de Amerikaanse actrice Brooke Shields is de meest controversiële foto uit deze lijst. Op de foto zien we 10-jarige Brooke Shields die naakt in bad, ingesmeerd in olie en zwaar opgemaakt voor de camera poseert. De moeder van Brooke Shields had de fotograaf Richard Prince zelfs toestemming gegeven om haar minderjarige dochter op deze manier voor de camera te zetten. Door de commotie die rond de foto kwam, werd deze in 2009 op aanvraag van de politie uit het Londense Tate Modern museum gehaald. De foto werd uiteindelijk in 2014 geveild voor het immens grote bedrag van $ 3,9 miljoen. 

4) Cindy Sherman | Untitled #96 | $ 3.890.500

Het zelfportret in kleur van Cindy Sherman werd in 1981 getrokken. De foto maakt deel uit van haar Centerfolds-serie uit hetzelfde jaar. De serie is geïnspireerd op de weergaven van vrouwen in films, tijdschriften en op tv. Met de verkoop van de foto voor $ 3.890.500 heeft ze haar plek in de kunstgeschiedenis geclaimd als best verkopende vrouwelijke fotografe ooit. 

5) Gilbert & George | To Her Majesty | $ 3.765.276

Dit Engels-Italiaanse kunstenaarsduo gebruikte alledaagse rituelen als wandelen en drinken voor inspiratie. In de late jaren zestig begon hun carrière en ze zijn ook nu nog steeds geliefd. To Her Majesty behoort tot de serie Drinking Sculptures en bevat 37 aparte foto’s van Gilbert en George die aan het drinken zijn. To Her Majesty alleen bracht het duo $ 3,7 miljoen op.