photo-8 0 46

Previous Article
·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen met Intermitten fasting? Jij kunt het voor elkaar krijgen! 0 530

Afvallen

Intermittent fasting is zo makkelijk nog niet. Je gaat jouw hele eetpatroon aanpassen en dat heeft wel wat tijd nodig. Hoe je voorheen gewend was om 3x op een dag te eten, ga je eigenlijk over naar het overslaan van één maaltijd. In eerste instantie klinkt het overslaan van een maaltijd niet verstandig. Maar, als je ziet hoe het werkt en welke voordelen eraan vasthangen, begrijp je dat intermittent fasting een gezonde levensstijl is. 

Wat is intermittent fasting?

Zoals we net al hebben benoemd is dit een gezonde levensstijl. Het is dus niet een bepaald dieet dat je volgt. Als mens houd je meestal 3 maaltijden per dag aan, met wellicht nog wat tussendoortjes. Tijdens het volgen van de intermittent fasting levensstijl, vast je meer dan dat je eet. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in 8 uur eten en 16 uur vasten. Een van de bekendste schema’s zijn dan van 12:00-20:00 uur eten en van 20:00-12:00 uur vasten. Of van 10:00-18:00 uur eten en van 18:00-10:00 uur vasten. 

Jij weet zelf het beste welk schema bij jou past, dit hangt natuurlijk ook af van hoe jouw dag eruitziet. Wellicht is 16/8 wel wat zwaar om in één keer mee te beginnen. Je kunt het ook rustig opbouwen door bijvoorbeeld een 13/11 schema of 14/10 schema aan te houden. Het gaat er in elk geval om dat de periode waarin je vast, langer is dan de periode waarin je eet. 

Sommige onderzoeken beweren dat het niet uitmaakt wat je eet, friet, wijn en andere ongezonde maaltijden zijn allemaal toegestaan. Andere studies zeggen dat je juist zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen moet krijgen, omdat je al een maaltijd mist. Wij raden aan om wel zo gezond mogelijk te eten, want dat is altijd het beste voor jouw lichaam. In plaats van vasten toch liever een dieet volgen? Bekijk dan eens deze recepten

Voordelen

Het verliezen van buikvet kan een reden zijn om te starten met intermittent fasting. De logische reden dat je door deze levensstijl afvalt is omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Je slaat namelijk een maaltijd over. 

  • Herstellen van lichaamscellen

Als je continue eet, heeft je lichaam ook continue energie nodig om het eten te verteren. Tijdens het vasten heeft je lichaam ook energie voor andere taken. Een van die taken kan het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen zijn. Hierdoor worden jouw lichaamscellen herstelt. 

  • Vermindert aderverkalking

Aderverkalking betekent eigenlijk dat je bloedvaten vernauwd zijn. Een oorzaak daarvan is dat deeltjes vet aan de wand van jouw bloedvaten zijn gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwd raken. Dit is enorm gevaarlijk, want daardoor kan er minder bloed doorheen stromen. Het kan zijn dat jouw hart bijvoorbeeld te weinig zuurstof krijgt. Door Intermittent fasting toe te passen, gaan die vetdeeltjes zich niet meer ophopen tegen de bloedvaten. Dit zorgt niet alleen voor gezonde bloedvaten, maar gaat ook hart- en vaatziekten tegen.

  • Meer uithoudingsvermogen

Door te vasten neemt het menselijk groeihormoon toe. Dit zorgt niet alleen voor een groter uithoudingsvermogen, maar ook voor een sneller herstel van de spieren na het sporten. 

Benieuwd naar andere voordelen? Lees hier over de daling in cholesterol. 

Nadelen

  • Studies zijn nog in volle gang

Intermittent fasting is nog niet zolang een hype. Daardoor zijn de effecten op lange termijn nog niet bekend. Daarnaast is ook niet te zeggen welk schema het beste is en of je blijvend gewicht verliest. De effecten die wel bekend zijn, zijn in elk geval positief. Deze zijn helaas wel op korte termijn gemeten.

  • Niet voor iedereen geschikt

Het kost veel inspanning en doorzettingsvermogen om heel je levensstijl om te gooien. Daarom stoppen veel mensen ermee, omdat ze het niet vol kunnen houden. Daarnaast past deze levensstijl lang niet bij elke sporter. 

Naast het niet volhouden, is intermittent fasting bijvoorbeeld niet geschikt voor zwangere vrouwen of mensen die gevoelig zijn voor eetstoornissen. Bij twijfel kun je het beste eerst met jouw huisarts overleggen of het wijs is om jouw levensstijl aan te passen.

Non-fungible tokens: de nieuwe hype op het internet 0 737

nft

NFT’s nemen momenteel de wereld over. Van de ‘disaster girl’ meme tot de allereerste tweet, alles wordt online te koop gegooid. Wat is het nut om de eigenaar te zijn van een grappige meme of een betekenisloze tweet? Is het een goede investering of is het te goed om waar te zijn? En wat zijn NFT’s precies? Wij vertellen je alles over de laatste nieuwe hype in cryptoland.

Wat is een NFT

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet inwisselbaar digitaal certificaat, bewaard op een gedecentraliseerde database, genaamd blockchain. Het is vergelijkbaar met een schilderij of een huis: een asset dat niet vervangbaar is en unieke eigenschappen heeft. Zo werkt het ook met NFT’s, maar dan op de digitale markt. Het is de aankoop van een digitaal kunstwerk met een digitaal certificaat als bewijs van eigendom. Dit certificaat is niet dupliceerbaar, wat de markt opent om het verzamelbaar te maken. NFT’s gaan van muziek, kunst en virtuele werelden tot video’s, sportfragmeten, noem maar op. 

Eigenaar zijn van een NFT, wil niet zeggen dat je alle rechten van het kunstwerk krijgt. Net zoals wanneer je een Picasso koopt, kan jij niet beweren dat jij de kunstenaar bent of plots postkaartjes van dit werk kan maken en doorverkopen. Tenzij er over de copyrights specifiek wordt gesproken in de kleine lettertjes van je aankoop, is je NFT enkel voor persoonlijk gebruik.

Hoe werkt het

Een NFT kan je gemakkelijk aankopen op een van de verschillende marktplaatsen die je op het internet kan vinden, zoals OpenSea. Om een NFT te kunnen kopen, heb je een crypto wallet nodig (zoals MetaMask) waar jij de sleutel tot je eigendomsakte kan bewaren. Met die wallet kan je veilig toegang krijgen tot alle gegevens van je transacties en eigendommen die bewaard worden op een blockchain. Afhankelijk van het type transacties je doet, bestaan er verschillende blockchains voor verschillende doelen.

Geld voor benzine

Net zoals je je auto enkel kan besturen met brandstof, werken ook blockchains met benzine. In de praktijk gebruiken ze de term gas-fee. Afhankelijk van de grootte van het contract dat je wil afsluiten en hoe snel je de deal wil afronden, betaal je een fee voor de transactie. Hoe hoger de gas-fee, hoe sneller je transactie afgerond en opgeslagen wordt in de blockchain. Voor NFT’s maakt het niet heel veel uit hoe snel de deal rond moet zijn en kan je best een paar minuten langer wachten. Bij financiële transacties zit die tijdsdruk er wel, omdat de waarde van geld voortdurend verandert.
Bij het aankopen van een NFT, kan je ook de gas-fee zelf aanpassen. Let wel op dat je een realistisch getal invult, want als je zonder benzine valt voor je transactie rond is, faalt de transactie en verlies je ook de betaalde gas-fee.

Wanneer veel transacties met een hoge gas-fee tegelijk worden gedaan, stijgt ook de waarde van de gas-fee. Daardoor kan het gebeuren dat de fee duurder uitvalt dan jouw aankoop. De volledige uitleg over de werking van gas-fees kan je hier terugvinden:

Waarom kopen mensen NFT’s?

Al jaar en dag zijn verzamelobjecten een project waar iedereen een andere reden voor heeft. De ene doet het als hobby, om in te investeren, om te kunnen opscheppen en voor status, de ander voor het financieel steunen van de artiest of omdat ze deel uitmaken van een fanbase. Postzegels, baseball kaarten, munten, merchandise, schilderijen,… En dat is dus niet anders voor NFT’s. Zodra je eigenaar bent van een NFT beslis je zelf wat je hiermee doet. Voor veel mensen is het een investering en worden die na aankoop weer doorverkocht aan de hoogste bieder. Hoeveel zoiets kan opbrengen? De NFT van de YouTube video ‘Charlie bit my finger’ werd verkocht voor zo’n 760.000 dollar en er werd zelfs al een NFT via het veilinghuis Christie’s verkocht voor 69 miljoen dollar.

Zelf verkopen

Ben je in de markt om zelf te verkopen, dan doe je best wat onderzoek naar de verschillende platformen. Er zijn namelijk heel wat beurzen of markten waar je je NFT’s op kan verkopen, elk met hun eigen voorwaarden en regels over verkooprechten. Lees dit dus goed na voor je je werk er te koop zet.

Let op voor dieven

Net zoals een inbreker kunst uit een museum kan stelen, kan dit natuurlijk ook online gebeuren. Er liggen altijd hackers op de loer die maar al te graag gaan lopen met jouw kunstwerken. Wanneer je een NFT aankoopt, krijg je een sleutel die je toegang geeft tot je digitaal kunstwerk. Die sleutel kan je opslaan in je eigen wallet, maar kan je ook laten staan bij de beurs waar je je NFT hebt gekocht. Dat lijkt een veilige optie, maar wanneer het platform wordt gehackt, is de kans groot dat jouw sleutel mee wordt genomen. En zonder sleutel, geen NFT. Best om dus je eigen wallet aan te maken. Gelukkig bestaan er heel wat sites en applicaties die je helpen deze aan te maken en controleren of die veilig is weggeborgen.

De mogelijkheden met NFT’s zijn oneindig. Het opent een hele nieuwe digitale wereld, vergelijkbaar met cryptocurrency, waar iedereen kunstverzamelaar kan worden. Ben jij een investeerder of zie jij jouw werken eerder verkopen? Laat het ons weten in de reacties!