Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vikingen als eerste ontdekkers van Amerika 0 516

vikings

Wanneer we denken aan de ontdekker van Amerika, denken we meteen aan Columbus. Maar wist je dat een ander volk Amerika eerst ontdekte, en lang voor Columbus? Wij vertellen je alles over de eerste nederzettingen in Amerika door… de Vikingen.

De eerste blik op Amerika

In 986 n.C. vertrok viking Bjarni Herjulfsson naar Groenland. Na een hevige storm raakte hij van koers, weg van Groenland. Toen de storm ging liggen en hij en zijn bemanning eindelijk land zagen, bleek de beschrijving niet overeen te komen met Groenland. Geschrokken door de ontdekking en zonder aan wal te gaan, verliet hij het nieuwe land en ondernam hij een nieuwe poging om naar Groenland te gaan.

vikings

De eerste nederzettingen van de Vikingen in Amerika

De Noorse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson, was de tweede zoon van Erik de Rode, ontdekker van Groenland. In de 10e eeuw werd hij aangesteld om opkomende het Christendom verder te verspreiden in Groenland. Onderweg trad hij toevallig in de voetsporen van zijn vader. Want ook hij week, net als zijn voorganger Herjulfsson, van koers af en herontdekte Amerika. Eriksson zette echter wel voet aan wal. Hij ontdekte een land met druiven, wat hij Vinland (Wijnland) noemde, en waar ze dan ook de eerste nederzettingen bouwden. De Vikingen gingen nooit dieper landinwaarts, vanwege de vijandige houding van de Indianen.

vikingboot

Waarom verlieten de Vikingen Noord-Amerika?

Verschillende verklaringen zijn naar voren gebracht voor het vertrek van de Vikingen uit Noord-Amerika. Misschien waren er te weinig van hen om een nederzetting te onderhouden. Of misschien werden ze verdreven door de Indianen. Een andere theorie is dat plotse klimaatverandering, ook wel gekend als de mini-ijstijd, de reden was dat van het vertrek van de Vikings.

Van sage naar Unesco Werelderfgoed

Archeologen hebben bewijzen gevonden die de sage over de Noorse expedities naar Amerika ondersteunen. In 1960 speurde de Noorse ontdekkingsreiziger Helge Ingstad de kusten van Labrador en Newfoundland af naar tekenen van een mogelijke nederzetting. Die vond hij op het noordelijkste puntje van Newfoundland bij L’Anse aux Meadows. Een internationaal team van archeologen groef artefacten van Viking-origine op die dateren van rond het jaar 1000 na Christus en de overblijfselen van het dorp maken nu deel uit van een UNESCO Werelderfgoedlijst.

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 422

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!