Waarom jij dat ene refrein niet uit je hoofd krijgt 0 1103

Waarom jij dat ene refrein niet uit je hoofd krijgt

Het overkomt je vast vaker dan je lief is: je hoort ergens een liedje en dagen later ben je het refrein nog aan het neuriën. ‘s Ochtends is de melodie het eerste waar je aan denkt en ‘s avonds zing je jezelf in slaap. Leuk voor even, maar hoe komt het dat bepaalde liedjes zo in je hoofd blijven hangen? En wat we waarschijnlijk allemaal willen weten, hoe krijgen we de deuntjes ook weer uit ons hoofd? 

De psychologie achter deze catchy nummers 

De catchy melodieën die in ons hoofd blijven hangen, worden in de muziekwereld oorwurmen genoemd. Muziekwetenschapper Henkjan Honing van de Universiteit van Nederland geeft aan dat er een intieme relatie bestaat tussen de muziek en je geheugen. Deze relatie zorgt ervoor dat liedjes in je hoofd ongevraagd on repeat staan. Dat bepaalde liedjes een sterkere invloed op je geheugen hebben dan andere, komt door vier factoren:

1. Herkenbaarheid en onze aantrekking voor het blootstellingseffect 

Liedjes veranderen in catchy melodieën door de herkenbaarheid. Onze hersenen hebben het vermogen om klankkleuren te herkennen, hierdoor kunnen we liedjes razendsnel in een muziekgenre plaatsen. Dit geldt zelfs voor de deuntjes die je nog nooit eerder hebt gehoord. Volgens Honing is de herhaling in melodieën van sterk belang, het zorgt voor herkenbaarheid. Daarnaast heeft herhaling te maken met het ‘blootstellingseffect’, mensen hebben namelijk een voorkeur voor dingen (en melodieën) waaraan ze al een keer zijn blootgesteld. 

2. De hook 

Een echte oorwurm ontstaat ook door een goede hook in de muziek. De hook is het stukje van een liedje dat eruit springt en zich als het ware vast haakt aan je geheugen. Het kan van alles zijn en verschilt van ritme tot tekst en wordt bepaald door de context.  

3. Het ritme 

Uit onderzoek van de psychologe Kelly Jakubowski blijkt dat het ritme van een liedje bepaalt of het blijft hangen. Het zijn over het algemeen liedjes met een stevig tempo, wat sneller en daardoor makkelijker te herkennen aan de melodie. Dat is eveneens de reden waarom er eerder popliedjes dan slow ballads in je hoofd worden afgespeeld. 

4. Uniek detail 

Jakubowski ontdekte ook dat de liedjes iets unieks moeten hebben, willen ze in je hoofd blijven hangen. Het liedje moet onderscheidend zijn van de miljoenen andere (pop)liedjes. 

Het medicijn tegen oorwurmen 

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar niets is vervelender dan het liedje dat je niet uit je hoofd krijgt. Gelukkig hebben de wetenschappers en psychologen niet alleen onderzocht hoe je een oorwurm krijgt, maar ook hoe deze weer verdwijnt. Jakubowski ondervond dat je het beste je concentratie kunt richten op iets anders. Je hersenen hebben moeite om te concentreren op meerdere taken tegelijkertijd, door een film te kijken of hardop een boek te lezen, word je concentratie verplaatst van de ene taak naar de andere. Wat je ook kunt doen is kwaad met kwaad bestrijden. Luister naar andere muziek, dan vergeet je vanzelf de oorwurm. Het beste is om muziek van een compleet andere genre te kiezen. 

Honing en Jakubowski geven beiden het advies om het volledige nummer te luisteren. Vaak hebben we enkele zinnen (of het refrein) in ons hoofd. Het luisteren naar het nummer van begin tot eind zorgt ervoor dat het refrein niet blijft hangen. Onze hersenen zoeken altijd naar complete patronen, op die manier leggen we verbanden en connecties. Als je alleen het refrein zingt, is het lied incompleet. Je hersenen zullen constant dat specifieke stukje afspelen, totdat het patroon compleet is. De oplossing is dus om het hele liedje te luisteren. 

Als je na deze tips nog steeds het liedje in je hoofd hebt, dan hebben we nog een laatste tip voor je. Wist jij dat kauwgom kauwen helpt bij het vergeten van een oorwurm? Het draait allemaal om ritme. Door op een ander ritme je kauwgom te kauwen dan op het ritme van het liedje, vergeet je binnen no time het deuntje!

Previous ArticleNext Article
Muziek ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk effect heeft muziek op je baby tijdens je zwangerschap 0 1498

zwangerschap

Wetenschappers hebben aangetoond dat een ongeboren baby in het derde trimester de stem van zijn moeder en zijn moedertaal kan herkennen en zelfs woordpatronen en rijmpjes kan onthouden. Het is dus logisch dat muziek ook een impact heeft, maar maakt het luisteren naar klassieke muziek een foetus echt slimmer?

Het Mozart-effect

Het idee dat je kind intelligenter wordt als je klassieke muziek op je buik speelt, werd populair aan het eind van de jaren negentig en leidde tot een industrie die zwangere moeders hersenstimulerende muziek verkocht. De realiteit is dat er weinig bewijs is dat je kind er intelligenter van wordt. De legende komt voort uit een studie van psychologe Frances Rauscher onder Amerikaanse universiteitsstudenten, waar ze een klein verband vond tussen IQ en het luisteren naar Mozart. Hoe de sprong van studenten naar ongeboren baby’s is gemaakt, is een raadsel. Hoewel Mozart je kleintje misschien niet slimmer maakt, kan het zijn hersenen wel actiever maken. Baby’s in de baarmoeder blijken een verhoogde hersenactiviteit te vertonen wanneer ze aan muziek worden blootgesteld.

Is het nodig om naar zachte, rustgevende muziek te luisteren?

Onderzoek suggereert dat je niet naar hele langzame muziek hoeft te luisteren. Ook popmuziek kan helpen je baby te kalmeren. Denk er echter aan dat het ademhalingspatroon van een baby verandert op basis van de beats en dat het luisteren naar bonkende muziek met snelle beats voor een langere periode je baby kan stressen. Wel hebben studies aangetoond dat baby’s worden geboren met het vermogen om muzikale beats te detecteren. En wat nog belangrijker is, sommige onderzoeken suggereren dat rustgevende muziek premature baby’s kan aanmoedigen om te voeden en hun vitale functies, zoals hartslag en O2-verzadiging niveaus, kan verbeteren

muziek

Muziek en de hersenen

Hoewel er geen bewijs is dat klassieke muziek baby’s slimmer maakt, hebben interessante studies aangetoond dat muziek een rol kan spelen in de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte. Europees onderzoek uit 2013 toonde bijvoorbeeld aan dat het blootstellen van een ongeboren baby aan muziek een langdurig effect had op hun hersenen. Zij ontdekten dat pasgeboren baby’s zich een versie van ‘Twinkle, Twinkle Little Star’ konden herinneren die in de baarmoeder voor hen werd gespeeld en anders reageerden wanneer alternatieve versies werden gespeeld. Deze herinneringen, die voor hun geboorte waren gecreëerd, bleven bestaan tot ze vier maanden oud waren.

Speel op veilig

In het derde trimester zal je baby de muziek die je afspeelt zeker kunnen horen. En hoewel zachte geluiden, zoals slaapliedjes, bedoeld zijn om te kalmeren, schrikken ongeboren baby’s van zeer harde of onregelmatige geluiden en teveel lawaai kan stresserend zijn. Zorg ervoor dat het volume niet te hoog staat en dat je muziekkeuze melodieus is. Wacht dus nog een paar maanden voordat je je baby laat kennismaken met je favoriete metal nummers!

Muziek in je tanden, radio in je koelkast 0 1047

Muziek in je tanden

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging.

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar!