Zo geef jij in verschillende culturen het magische ja-woord 0 197

in verschillende culturen het ja-woord geven

Sommige meisjes dromen er van kleins af aan over, andere krijgen het al Spaans benauwd bij het idee: het liefdevolle ja-woord geven! Deze sprookjesachtige dag wordt over de hele wereld anders gevierd. Van intieme kleine momenten tot grote meerdaagse feesten, bijzondere culturen hebben bijzondere tradities. Wij vertellen welke dat zijn en we beantwoorden de brandende vraag: maakt trouwen je echt gelukkiger?

Westerse cultuur 

Wij in de westerse cultuur zijn vooral bekend met het huwelijksaanzoek, gevolgd door een vrijgezellenfeest. Nadat er voor de laatste keer ‘afscheid’ is genomen van het ‘vrijgezellenleven’ komt iedereen bij elkaar om de bruiloft te vieren. Vaak is er na de ceremonie een receptie of een groot feest met muziek, eten en drinken. Met als afsluiter een huwelijksreis.

In de westerse cultuur bestaan er ook enkele tradities en symbolen. Ronde ringen symboliseren oneindigheid. Het is gebruikelijk dat de bruid wordt weggeven door de vader aan de toekomstige echtgenoot. Een ander ritueel, dat we eigenlijk van het oosten hebben overgenomen, maar nu veel in het westen wordt gedaan: het gooien van rijst. Het vormt een symbool voor het ontbreken van gebrek en hiermee willen de gasten voorspoed meegegeven. Er bestaan hier ook alternatieven voor, zoals het loslaten van duiven of ballonnen en het blazen van bellen. Weet jij waarom de bruidegom de bruid over de drempel van hun huis tilt? Dat is om te voorkomen dat demonen van zijn schoonfamilie het huis mee naar binnen gaan. 

Scherven brengen geluk 

Je hebt het vast eerder gehoord, een Griekse traditie is het gooien van borden na een maaltijd. De scherven brengen geluk in het huwelijk. Het ritueel is overgewaaid naar Duitsland, hier wordt servies en glas kapot gegooid. Dit brengt net als in de Griekse cultuur geluk, ook jaagt het de geesten en demonen weg. Het samen opruimen van de scherven zorgt er voor dat het bruidspaar dichter bij elkaar komen.

woman holding white flower bouquet during daytime

Alles behalve lachen 

Trouwen is voor de meeste een vrolijk feest, waar veel gelachen wordt. Voor een Congolees bruidspaar is dat anders. In Congo is het verboden om te lachen tijdens de hele huwelijksceremonie, zelfs op foto’s en uitnodigingen mag er niet geglimlacht worden. Als dit wel gebeurd zou dit betekenen dat het bruidspaar het huwelijk niet serieus neemt. Hoewel dit er wel een beetje treurig uit ziet, overtreft het huil-ritueel in China alles. Huilen in China is een teken van blijdschap. Dit gaat veel verder dan alleen een paar traantjes wegpinken, het huilen begint al een maand voor de bruiloft, elke dag één uur. Twintig dagen voor de bruiloft komt de moeder meehuilen en tien dagen voor de grote dag huilt oma mee. Enkele dagen voor de bruiloft komen alle vrouwen uit de familie langs om één uur met de bruid mee te huilen. Het zijn veel tranen, maar toch symboliseert het een gevoel van blijheid en geluk. 

 

Jij bent een vermogen waard 

In Rusland is de traditie dat de bruid wordt ‘ontvoerd’ door haar eigen familie en er ‘losgeld’ voor haar gevraagd wordt. De bruidegom gaat dan naar het ouderlijk huis van de bruid, waar vrienden en familie de bruid hebben verstopt. Hier start de onderhandeling. Door verschillende opdrachten uit te voeren komt de bruidegom steeds dichter bij zijn bruid. Het symbolische bedrag bestaat niet altijd uit cash, maar ook uit opdrachtjes en is geheel afhankelijk van de familie en vrienden van de bruid. Pas als de familie tevreden is, krijgt de bruidegom zijn bruid terug. 

woman in white dress standing on green grass field during daytime

Ben je echt gelukkiger als je trouwt?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat getrouwde mensen gelukkiger en gezonder zijn. Een nieuwe studie geeft echter aan dat mensen die gelukkiger en gezonder zijn eerder een fijne partner vinden met wie ze willen trouwen. Onderzoekers ontdekte dat in de verlovingsperiode zowel mannen als vrouwen gezonder leven. Na de bruiloft vervallen de meeste wel weer in oude gewoontes. 

Over psychisch welzijn; vrouwen ervaren in de aanloop naar het huwelijk een opkikker, daarna zakt het geluksniveau weer naar oude levels. In de maanden na het huwelijk hebben ook mannen een hoger gelukscijfer. Hoe lang dit aanhoudt, is niet bekend. Samenvattend komt het er op neer dat een gelukkig en gezond huwelijk voortkomt uit gelukkige en gezonde mensen. Ben je zelf gelukkig? Dan is de kans volgens onderzoekers groter dat je een partner vindt om een stabiele en sterke relatie mee op te bouwen.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 1052

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!

10 dingen waar Italianen volgens leven 0 805

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.