Zo geef jij in verschillende culturen het magische ja-woord 0 1407

in verschillende culturen het ja-woord geven

Sommige meisjes dromen er van kleins af aan over, andere krijgen het al Spaans benauwd bij het idee: het liefdevolle ja-woord geven! Deze sprookjesachtige dag wordt over de hele wereld anders gevierd. Van intieme kleine momenten tot grote meerdaagse feesten, bijzondere culturen hebben bijzondere tradities. Wij vertellen welke dat zijn en we beantwoorden de brandende vraag: maakt trouwen je echt gelukkiger?

Westerse cultuur 

Wij in de westerse cultuur zijn vooral bekend met het huwelijksaanzoek, gevolgd door een vrijgezellenfeest. Nadat er voor de laatste keer ‘afscheid’ is genomen van het ‘vrijgezellenleven’ komt iedereen bij elkaar om de bruiloft te vieren. Vaak is er na de ceremonie een receptie of een groot feest met muziek, eten en drinken. Met als afsluiter een huwelijksreis.

In de westerse cultuur bestaan er ook enkele tradities en symbolen. Ronde ringen symboliseren oneindigheid. Het is gebruikelijk dat de bruid wordt weggeven door de vader aan de toekomstige echtgenoot. Een ander ritueel, dat we eigenlijk van het oosten hebben overgenomen, maar nu veel in het westen wordt gedaan: het gooien van rijst. Het vormt een symbool voor het ontbreken van gebrek en hiermee willen de gasten voorspoed meegegeven. Er bestaan hier ook alternatieven voor, zoals het loslaten van duiven of ballonnen en het blazen van bellen. Weet jij waarom de bruidegom de bruid over de drempel van hun huis tilt? Dat is om te voorkomen dat demonen van zijn schoonfamilie het huis mee naar binnen gaan. 

Scherven brengen geluk 

Je hebt het vast eerder gehoord, een Griekse traditie is het gooien van borden na een maaltijd. De scherven brengen geluk in het huwelijk. Het ritueel is overgewaaid naar Duitsland, hier wordt servies en glas kapot gegooid. Dit brengt net als in de Griekse cultuur geluk, ook jaagt het de geesten en demonen weg. Het samen opruimen van de scherven zorgt er voor dat het bruidspaar dichter bij elkaar komen.

woman holding white flower bouquet during daytime

Alles behalve lachen 

Trouwen is voor de meeste een vrolijk feest, waar veel gelachen wordt. Voor een Congolees bruidspaar is dat anders. In Congo is het verboden om te lachen tijdens de hele huwelijksceremonie, zelfs op foto’s en uitnodigingen mag er niet geglimlacht worden. Als dit wel gebeurd zou dit betekenen dat het bruidspaar het huwelijk niet serieus neemt. Hoewel dit er wel een beetje treurig uit ziet, overtreft het huil-ritueel in China alles. Huilen in China is een teken van blijdschap. Dit gaat veel verder dan alleen een paar traantjes wegpinken, het huilen begint al een maand voor de bruiloft, elke dag één uur. Twintig dagen voor de bruiloft komt de moeder meehuilen en tien dagen voor de grote dag huilt oma mee. Enkele dagen voor de bruiloft komen alle vrouwen uit de familie langs om één uur met de bruid mee te huilen. Het zijn veel tranen, maar toch symboliseert het een gevoel van blijheid en geluk. 

 

Jij bent een vermogen waard 

In Rusland is de traditie dat de bruid wordt ‘ontvoerd’ door haar eigen familie en er ‘losgeld’ voor haar gevraagd wordt. De bruidegom gaat dan naar het ouderlijk huis van de bruid, waar vrienden en familie de bruid hebben verstopt. Hier start de onderhandeling. Door verschillende opdrachten uit te voeren komt de bruidegom steeds dichter bij zijn bruid. Het symbolische bedrag bestaat niet altijd uit cash, maar ook uit opdrachtjes en is geheel afhankelijk van de familie en vrienden van de bruid. Pas als de familie tevreden is, krijgt de bruidegom zijn bruid terug. 

woman in white dress standing on green grass field during daytime

Ben je echt gelukkiger als je trouwt?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat getrouwde mensen gelukkiger en gezonder zijn. Een nieuwe studie geeft echter aan dat mensen die gelukkiger en gezonder zijn eerder een fijne partner vinden met wie ze willen trouwen. Onderzoekers ontdekte dat in de verlovingsperiode zowel mannen als vrouwen gezonder leven. Na de bruiloft vervallen de meeste wel weer in oude gewoontes. 

Over psychisch welzijn; vrouwen ervaren in de aanloop naar het huwelijk een opkikker, daarna zakt het geluksniveau weer naar oude levels. In de maanden na het huwelijk hebben ook mannen een hoger gelukscijfer. Hoe lang dit aanhoudt, is niet bekend. Samenvattend komt het er op neer dat een gelukkig en gezond huwelijk voortkomt uit gelukkige en gezonde mensen. Ben je zelf gelukkig? Dan is de kans volgens onderzoekers groter dat je een partner vindt om een stabiele en sterke relatie mee op te bouwen.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 2048

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

  • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

  • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

  • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 2322

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!