10 feitjes die je nog niet wist over muziek 0 3270

muziek feitjes

Kan jij je een wereld zonder muziek voorstellen? Het zou anders voelen, alsof er iets ontbreekt. Voor veel mensen geeft muziek kleur aan hun dag. Het geeft ons energie en is een manier van ontspanning. Muziek is zo’n groot deel van ons leven geworden en daarom hebben wij voor jou de 10 leukste feitjes over muziek op een rijtje gezet.

1. Je hartslag synchroniseert met het ritme van de muziek

Van muziek wordt gezegd dat het verbonden is met de onbewuste reacties in je hele lichaam en één van die reacties heeft iets te maken met je cardiovasculaire systeem. In eerdere studies werd gevonden dat er een aantal veranderingen zijn in het ritme van het hart, die het muzikale tempo van een liedje dat ze luisterden weerspiegelde.

2. Bohemian Rhapsody

De Queen-hit Bohemian Rhapsody is het meest gestreamde nummer van de 20e eeuw en haalde daarmee Smells Like Teen Spirit van Nirvana in. Het nummer bereikte nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk in 1975 en het bereikte de nummer 1 opnieuw in 1991 na de dood van Queen’s lead zanger, Freddie Mercury. queen

3. Muziek kan de hersenen genezen

Er bestaat zoiets als muziektherapie, waarbij gediplomeerde professionals mensen met hersenbeschadiging, hartproblemen of andere lichamelijke problemen helpen door de kracht van muziek. Het is vooral nuttig voor mensen die moeite hebben met het spreken of begrijpen van taal, als gevolg van een beroerte of een ander hersenletsel. Therapeuten gebruiken een stijl van zingen met bepaalde ritmes die kunnen helpen de cadans van het spreken terug te brengen.

4. 35.000 jaar oude botten fluit

De 35.000 jaar oude fluit, gemaakt uit de beenderen van een gier, is hoogstwaarschijnlijk ’s werelds oudste instrument. De stukken werden in 2008 gevonden in een grot uit het stenen tijdperk in het zuiden van Duitsland. De fluit had vijf vingergaten en een V-vormig mondstuk.

5. Het oudste lied ter wereld

De Hurrian Hymn No. 6 is het oudste lied ter wereld. Het werd ongeveer 3.400 jaar geleden gezongen en is daarmee het oudste, gekende lied in de wereldgeschiedenis. Er wordt gezegd dat het lied het rijmpje is van een oude godin Nikkai. Het werd rond de 14e eeuw in spijkerschrift gemaakt door de Hurriërs. De melodie van dit lied werd gevonden in de kleitabletten. Rond 1950 werd het opgegraven uit de ruïnestad in Syrië genaamd Ugarit.

6. Eminem’s Rap God

Eminem’s hit heeft het wereldrecord voor het grootste aantal woorden in een nummer. Zijn nummer, Rap God, heeft een ongelooflijk aantal van 1560 woorden met een gemiddelde van 4,28 woorden per seconde. Het nummer werd uitgebracht in oktober 2013 van zijn album, The Marshall Mathers.

7. Onderwater concert

Op 10 oktober 2006 was de Britse zangeres Katie Melua de eerste en enige recordhouder voor het geven van een concert op 303 meter onder water. Katie en haar band traden op op Statoil’s Troll voor de kust van Bergen, Noorwegen. Ze gaf twee concerten van 30 minuten voor een publiek van booreiland arbeiders. onderwater

8. Muziek kan je high maken

Als je dopamine en oxytocine in je hersenen wilt laten vrijkomen, zet dan een liedje op waar je van houdt. Volgens The New York Times licht het ‘belonende’ deel van de hersenen op wanneer je die muziek hoort. 

9. Muziek verbetert je geheugen

tibetaanse muziektherapie

Hoe heb je het alfabet geleerd? Waarschijnlijk door het liedje te leren. Eén van de redenen hiervoor is dat het deel van de hersenen dat muziek verwerkt, hetzelfde deel van de hersenen is dat herinneringen creëert en opslaat. Dat komt door de dopamine-afgifte die we krijgen als we een liedje horen dat we mooi vinden. 

10. Muziek verlicht stress

Luisteren naar muziek helpt de afgifte en productie van cortisol te verminderen, wat het ‘stresshormoon’ wordt genoemd. Minder cortisol betekent een beter leervermogen en geheugen, een lagere bloeddruk, hartslag en cholesterol en een kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Previous ArticleNext Article
Muziek ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk effect heeft muziek op je baby tijdens je zwangerschap 0 1647

zwangerschap

Wetenschappers hebben aangetoond dat een ongeboren baby in het derde trimester de stem van zijn moeder en zijn moedertaal kan herkennen en zelfs woordpatronen en rijmpjes kan onthouden. Het is dus logisch dat muziek ook een impact heeft, maar maakt het luisteren naar klassieke muziek een foetus echt slimmer?

Het Mozart-effect

Het idee dat je kind intelligenter wordt als je klassieke muziek op je buik speelt, werd populair aan het eind van de jaren negentig en leidde tot een industrie die zwangere moeders hersenstimulerende muziek verkocht. De realiteit is dat er weinig bewijs is dat je kind er intelligenter van wordt. De legende komt voort uit een studie van psychologe Frances Rauscher onder Amerikaanse universiteitsstudenten, waar ze een klein verband vond tussen IQ en het luisteren naar Mozart. Hoe de sprong van studenten naar ongeboren baby’s is gemaakt, is een raadsel. Hoewel Mozart je kleintje misschien niet slimmer maakt, kan het zijn hersenen wel actiever maken. Baby’s in de baarmoeder blijken een verhoogde hersenactiviteit te vertonen wanneer ze aan muziek worden blootgesteld.

Is het nodig om naar zachte, rustgevende muziek te luisteren?

Onderzoek suggereert dat je niet naar hele langzame muziek hoeft te luisteren. Ook popmuziek kan helpen je baby te kalmeren. Denk er echter aan dat het ademhalingspatroon van een baby verandert op basis van de beats en dat het luisteren naar bonkende muziek met snelle beats voor een langere periode je baby kan stressen. Wel hebben studies aangetoond dat baby’s worden geboren met het vermogen om muzikale beats te detecteren. En wat nog belangrijker is, sommige onderzoeken suggereren dat rustgevende muziek premature baby’s kan aanmoedigen om te voeden en hun vitale functies, zoals hartslag en O2-verzadiging niveaus, kan verbeteren

muziek

Muziek en de hersenen

Hoewel er geen bewijs is dat klassieke muziek baby’s slimmer maakt, hebben interessante studies aangetoond dat muziek een rol kan spelen in de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte. Europees onderzoek uit 2013 toonde bijvoorbeeld aan dat het blootstellen van een ongeboren baby aan muziek een langdurig effect had op hun hersenen. Zij ontdekten dat pasgeboren baby’s zich een versie van ‘Twinkle, Twinkle Little Star’ konden herinneren die in de baarmoeder voor hen werd gespeeld en anders reageerden wanneer alternatieve versies werden gespeeld. Deze herinneringen, die voor hun geboorte waren gecreëerd, bleven bestaan tot ze vier maanden oud waren.

Speel op veilig

In het derde trimester zal je baby de muziek die je afspeelt zeker kunnen horen. En hoewel zachte geluiden, zoals slaapliedjes, bedoeld zijn om te kalmeren, schrikken ongeboren baby’s van zeer harde of onregelmatige geluiden en teveel lawaai kan stresserend zijn. Zorg ervoor dat het volume niet te hoog staat en dat je muziekkeuze melodieus is. Wacht dus nog een paar maanden voordat je je baby laat kennismaken met je favoriete metal nummers!

Muziek in je tanden, radio in je koelkast 0 1231

Muziek in je tanden

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging.

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar!