De stilste plekjes van België 0 2724

stille plekken

Ben je wel toe aan wat rust, maar kun je dat moeilijk vinden met alle geluiden om je heen? In de stad kun je een mengelmoes van geluiden horen, van toeterende auto’s en huilende baby’s tot aan ruziënde buren. Logisch dat je soms op zoek bent naar stilte en rust. Wij hebben daarom de meest stille plekken van België voor je gevonden.

We kennen in België een aantal plekken die het officiële label ‘Stiltegebied’ dragen, toegekend door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Dit zijn prachtige natuurgebieden waar flora en fauna overheersen boven mensen, maar vooral waar een aangename akoestiek zich kenmerkt voor deze plek. Het departement omschrijft deze plaatsen als unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in landelijke omgeving en stedelijke omgeving. Beiden kunnen als stiltegebied worden aangemerkt. In een landelijk gebied zullen met name natuurlijke geluiden overheersen van de flora en fauna. In een stedelijk gebied zal er sprake zijn van menselijke en natuurlijke geluiden die aantrekkelijk worden gevonden door rustzoekers.

Kalmthoutse heide

Kansen zijn dat je hier dus niemand tegen komt of juist gelijkgestemden. Net waar je naar op zoek bent! Kies voor de landelijke omgeving als je niemand wilt tegenkomen en kies voor een stedelijk gebied als je van een rustig stadsgezicht houdt. Enkele voorbeelden van de huidige stiltegebieden zijn: De Liereman in Oud-Turnhout, Zwarteput tussen Bilzen, Lanaken en Zutendaal, Kalmthoutse Heide in Kalmthout, Gerhagen in Tessenderlo, de Schelde-oevers in Bornem, Altenbroek in Voeren, Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi, Gestel in Berlaar, Wortel-Kolonie in Hoogstraten en het Oost-Vlaamse deel van het gebied Dender-Mark. 

rust in belgie

Ben je al benieuwd geworden? Onze persoonlijke favorieten is het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide en de Schelde oevers in Bornem. Maar we moedigen je vooral aan om zelf je favoriete stilteplek te verkennen. Ontdek waar jij je ultieme rust kunt vinden.

Zit er geen stiltegebied bij jou in de buurt? Dan is het een perfecte reden om daar een weekendje weg naartoe te gaan plannen. Een beter excuus is er niet toch? Kies voor een citytrip of een bijzondere overnachting in de natuur. Zoek zelf de stilte op! Daarnaast raden we aan om de website van departement Omgeving bij te houden. Daar wordt de lijst met officiële stiltegebieden steeds vernieuwd. Kansen zijn dat het natuurgebied bij jou in de buurt binnenkort ook het label krijgt. 

Previous ArticleNext Article
Reizen ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 dingen waar Italianen volgens leven 0 2322

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.

Deze dieren gebruiken bijzondere verdedigingstechnieken 0 2815

salamender

Je hebt vast al eens vol verbazing naar een natuurdocumentaire gekeken. De trucjes die bepaalde dieren gebruiken om zich te verdedigen zijn gewoonweg fenomenaal. Iedere diersoort heeft zijn eigen wapens ter bescherming. We geven je enkele van de meest bijzondere.

De opossum

opossum

Naast ijzersterke kaken en een gemene beet heeft dit buideldiertje nog een geheim wapen. Wanneer ze voelen dat de vijand veel te sterk is, gaan ze dood op de grond liggen. Ze verstijven letterlijk en blijven doodstil liggen. Om het helemaal realistisch te maken, trekken ze hun lippen naar achter en blijven hun ogen half open met een verstarde blik. Uit de anale klieren lossen ze een verrotte stank om de aanvaller op een ander idee te brengen dan hen op te eten. Er is echter wel een nadeel aan verbonden. De opossum is tijdens dit moment echt bewusteloos. Als het roofdier dus niet zo onder de indruk is van deze techniek heeft hij vrij spel om het buideldiertje in alle rust op te eten.

Iberische geribbelde salamanders

Wanneer deze soort zich bedreigd voelt, laten ze hun ribben letterlijk door hun huid schieten. Deze vlijmscherpe botten zorgen voor bescherming. Daarbovenop scheidt hij een gif uit, die de prik van zijn ribben nog extra pijnlijk maakt. 

Kameroenkikkers

Deze kikkersoort gebruikt een soortgelijke techniek als de geribbelde salamander. Wanneer hij zich bedreigd voelt, breekt hij de botten van zijn eigen vingers en steekt deze door zijn huid om ze te gebruiken als klauwen. Het is dan ook niet voor niets dat deze soort bekend staat als de ‘horror-kikker’.

Exploderende werkmieren

exploderende werkmier

Een mierenkolonie bestaat uit duizenden mieren. Het hoofddoel is om de kolonie in stand te houden, dat doe je in de eerste plaats door de koningin te beschermen. Wanneer de kolonie wordt aangevallen heb je werkmieren die zich laten ontploffen. Ze trekken zo agressief hun buikspieren samen dat ze zichzelf opblazen. In hun lichaam zit een gif dat mee explodeert. Zo komt de aanvaller er onmogelijk zonder kleerscheuren vanaf.

Hagfish

De vis staat in Nederlands ook bekend als ‘slijmprikken’. Dat komt omdat ze ter verdediging een dikke slijmlaag in het rond spuwen. Het slijm verspreidt zich razendsnel en is zo intens dat roofdieren beginnen te kokhalzen en er in kunnen stikken.

Manenrat

Deze Afrikaanse rattensoort verzamelt gif van andere organisme om het later af te vuren op hun vijanden. Zo knagen ze bijvoorbeeld aan de schors van de pijlgif boom. Eenmaal het gif is opgenomen, smeren ze het uit over hun eigen vacht. Wanneer een roofdier aanvalt, zorgt het gif voor een hartstilstand. Hoe het komt dat de rat zelf niet doodgaat van dit gif is voorlopig nog een raadsel. 

Egel

egel

Jawel, ook soorten die wij in België als vanzelfsprekend zien, kunnen zich op een sluwe manier verdedigen. Egels passen een soortgelijke techniek toe als de Manenrat. Ze kauwen op de met gif gevulde klieren uit de kop van padden. In hun bek ontstaat dan schuim, een mengsel van paddengif en eigen speeksel. Dit mengsel smeren ze met hun tong uit over hun stekels. Een egel aanvallen zal je dus niet alleen een stevige prik geven, de kans bestaat dat je daarbovenop nog eens een gif binnenkrijgt.