Cleopatra, een product van incest? 0 1522

Cleopatra

Cleopatra indrukwekkend noemen, is een grove understatement. Deze koningin is één van de bekendste vrouwen uit de geschiedenis, beroemd om haar schoonheid, intellect en haar liefdesaffaires met Julius Caesar en Marcus Antonius. Maar wist je dat ze trouwde met haar eigen broers? 

Wie was Cleopatra?

De Romeinse propaganda schilderde Cleopatra af als een losbandige verleidster die haar sexappeal als politiek wapen gebruikte, maar ze was misschien wel meer bekend om haar intellect dan om haar uiterlijk. Ze sprak een dozijn talen en was geschoold in wiskunde, filosofie, oratie en astronomie. Bovendien zou Cleopatra helemaal niet zo’n uitgesproken uiterlijk hebben gehad. Zo beweerde Plutarchus, historicus uit de tijd van het oude Griekenland, dat Cleopatra niet zo’n schoonheid was, maar eerder door haar macht en onweerstaanbare charmes zo begeerlijk was. Er bestaan ook munten met haar portret waar ze een grote haakneus heeft en heel wat mannelijke gelaatstrekken. Al valt dit wel te verklaren doordat ze zich mogelijks opzettelijk meer mannelijk afbeeldde als teken van macht.

Zuiverheid bloedlijn bewaren

cleopatraHet was gebruikelijk voor de royals uit de oudheid om met verwanten te trouwen om ‘de zuiverheid van hun bloedlijn te bewaren’. Zo was Cleopatra allicht zelf het product van incest. Vele van Cleopatra’s voorouders gingen haar voor om te trouwen met familieleden, waardoor allicht zelfs haar eigen ouders broer en zus waren. In ere van de bloedlijn, trouwde ook Cleopatra uiteindelijk met haar beide broers, die elk op verschillende momenten tijdens haar heerschappij als ceremoniële echtgenoot en co-regent fungeerden.

Een opeenvolging van huwelijken

Het huwelijk met haar eerste broer ontaardde in rivaliteit. De adviseurs van haar broer spanden samen tegen Cleopatra en dwongen haar Egypte te verlaten. Ze ontvluchtte Egypte, maar na een inmenging in de zaken van Rome, verloor Ptolemaeus XIII zijn sterke positie en joeg toenmalige heerser van Rome, Julius Caesar, tegen zich in het harnas. Dit resulteerde in de Alexandrijnse oorlog, waar Ptolemaeus XIII overleed. Caesar herstelde, na een korte affaire, Cleopatra’s positie op de troon, met haar jongste broer Ptolemaeus XIV als nieuwe echtgenoot en medeheerser. Ptolemaeus XIV, die maar 13 jaar oud was, werd 3 jaar na de ceremonie vermoord, vermoedelijk om plaats te maken voor Cleopatra’s zoon met Julius Caesar.

De kinderen van Cleopatra

Hoewel het idee achter het trouwen met haar broers voortkwam uit het zuiver houden van de bloedlijn, leverden haar huwelijken met haar twee broers geen kinderen op. Wel kreeg ze naast haar zoon met Julius Caesar, een tweeling met Marcus Antonius na een affaire. Nadien trouwden ze en kregen ze nog een zoon.

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze tattoos zijn duizenden jaren oud 0 1672

Tattoo

Lang dacht men dat de Egyptenaren de eerste waren die begonnen met tatoeëren. Niets blijkt minder waar! Met de vondst van ijsmummie Ötzi, vond men ook tatoeages van 5300 jaar geleden. Niet in Egypte, maar in Europa. Maar hoe zijn die tatoeages destijds gemaakt? En wat betekenen ze? Wij zochten het voor je uit.

Een mummie: griezelig of bijzonder?

Het woord ‘mummie’ associëren we vaak met iets griezeligs. Toch is het niet meer dan een goed geconserveerd lichaam na overlijden. In het oude Egypte waren ze expert in het mummificatieproces, met balsem en doeken. Maar soms is het de natuur die, geheel zonder opzet, zorgt voor de conservering van een lichaam. Dat is ook het geval bij ijsmummies.

Wanneer een dier of mens na overlijden door ijs wordt omgeven, wordt het lichaam perfect geconserveerd. Het lichaam verandert dan in een ijsmummie en wordt soms pas duizenden jaren later gevonden. Als de mummie al die tijd goed luchtdicht met het ijs omsloten is gebleven, is hij vaak nog in bijzondere goede staat als hij wordt uitgegraven.

De vondst van Ötzi

Otzi

De oudste gevonden ijsmummie in Europa is Ötzi. Het is het lichaam van een man die zo’n 5300 jaar geleden leefde, in wat we nu de Kopertijd noemen. Wandelaars vonden hem aan de rand van een gletsjer in de Ötztaler Alpen. Sindsdien is hij meerdere malen uitgebreid onderzocht.

De oudste tattoos

De spullen die Ötzi bij zich had, leren ons over de Kopertijd en over zijn status en bezigheden. Maar de onderzoekers waren ook erg gefascineerd door de tatoeages die op ze op zijn lichaam vonden. Tatoeages gemaakt met roet, dat in een sneetje in de huid is gewreven. Een primitieve manier van tatoeëren, die past bij de tijd waarin Ötzi leefde.

Een bijzondere ontdekking

Bij zulke oude tatoeages ga je je natuurlijk afvragen waar ze voor dienden. Hebben ze te maken met een bepaalde stam of een leefgebied? Zijn het trofeeën voor overwinningen? Vertellen de tattoos een verhaal? Onderzoekers bogen zich over dit vraagstuk en kwamen tot een interessante ontdekking: De tatoeages van Ötzi zijn zeer waarschijnlijk gezet om pijn te bestrijden. Meer dan 50 van de tattoos zitten op plekken waar hij lichamelijk ongemak had, bijvoorbeeld door artrose. Het is dus goed mogelijk dat men 5300 jaar geleden pijn bestreed met inkervingen en roet. Bijzonder!

Tulpen als investering? 0 2862

Tulpen

Wereldwijd staat de tulp bekend als nationaal symbool voor Nederland. De kleurrijke bloemen zijn razend populair en de bloeiende bollenvelden trekken ieder jaar veel bezoekers. Toch is de tulp bij lange na niet zo populair als in de zeventiende eeuw. Investeerders rolden over elkaar heen om tulpen te bemachtigen en er ontstond een ware tulpenmanie onder handelaars.

Dwaze tulpenhandel in de Gouden Eeuw

Tussen 1634 en 1637 werd er volop gespeculeerd: Tulpenbollen waren gouden handel en hét product om nu in te investeren. Het duurde niet lang of de prijzen van de tulp schoten de pan uit. Tulpenbollen werden verkocht voor bedragen die hoger waren dan het salaris van een ervaren vakman. Zelfs in opties op tulpen die nog in de grond zaten werd gespeculeerd. Men droomde van snelle rijkdom.

Een grote economische bubbel

Wie het van een afstand bekeek zou gedacht kunnen hebben dat investeerders hun verstand hadden verloren. Nooit eerder in de wereldgeschiedenis beschreven economen zo’n speculatiegolf. De term ‘tulpenmanie’ zou hierdoor nog vaak gebruikt worden als metafoor voor een grote economische bubbel.

Bizarre prijzen

TulpenDe Hollandse tulp ging tijdens het hoogtepunt van de tulpenmanie voor bizar hoge prijzen over de toonbank. Terwijl er door handelaren nog steeds gespeculeerd werd, keerde het gewone volk zich tegen hen. Er werden pamfletten gemaakt waarin handelaars als zondaars werden aangesproken. Burgers zagen speculatie in die tijd als gokken en waarschuwden voor deze verdere handelspraktijken.

Een anonieme schrijver uit Hoorn schreef in zijn pamflet in 1936 dat de paars-witte papegaaitulp Viceroi  tulp op dat moment evenveel waard was als 4 karrenvrachten rogge, 8 vette varkens, 4 vette ossen, 12 dikke schapen, 2 vaten wijn, 2 karrenvrachten tarwe, 4 vaten bier, 1000 pond kaas, 2 tonnen boter, een zilveren kelk, een bed, een aantal kledingstukken én een schip om deze vracht in te vervoeren. Bizar!

De bubbel knapt

Het einde van de gekte kwam in zicht toen bleek dat veel floristen tulpen hadden verkocht die zij niet bezaten, aan kopers die daar helemaal geen geld voor hadden. De bel knapte en de tulpenhandel stortte in. Als typisch Nederlands product kwam de tulp de crash wel weer te boven, maar de tulpenmanie was voorgoed voorbij.