Deze dieren gebruiken bijzondere verdedigingstechnieken 0 2974

salamender

Je hebt vast al eens vol verbazing naar een natuurdocumentaire gekeken. De trucjes die bepaalde dieren gebruiken om zich te verdedigen zijn gewoonweg fenomenaal. Iedere diersoort heeft zijn eigen wapens ter bescherming. We geven je enkele van de meest bijzondere.

De opossum

opossum

Naast ijzersterke kaken en een gemene beet heeft dit buideldiertje nog een geheim wapen. Wanneer ze voelen dat de vijand veel te sterk is, gaan ze dood op de grond liggen. Ze verstijven letterlijk en blijven doodstil liggen. Om het helemaal realistisch te maken, trekken ze hun lippen naar achter en blijven hun ogen half open met een verstarde blik. Uit de anale klieren lossen ze een verrotte stank om de aanvaller op een ander idee te brengen dan hen op te eten. Er is echter wel een nadeel aan verbonden. De opossum is tijdens dit moment echt bewusteloos. Als het roofdier dus niet zo onder de indruk is van deze techniek heeft hij vrij spel om het buideldiertje in alle rust op te eten.

Iberische geribbelde salamanders

Wanneer deze soort zich bedreigd voelt, laten ze hun ribben letterlijk door hun huid schieten. Deze vlijmscherpe botten zorgen voor bescherming. Daarbovenop scheidt hij een gif uit, die de prik van zijn ribben nog extra pijnlijk maakt. 

Kameroenkikkers

Deze kikkersoort gebruikt een soortgelijke techniek als de geribbelde salamander. Wanneer hij zich bedreigd voelt, breekt hij de botten van zijn eigen vingers en steekt deze door zijn huid om ze te gebruiken als klauwen. Het is dan ook niet voor niets dat deze soort bekend staat als de ‘horror-kikker’.

Exploderende werkmieren

exploderende werkmier

Een mierenkolonie bestaat uit duizenden mieren. Het hoofddoel is om de kolonie in stand te houden, dat doe je in de eerste plaats door de koningin te beschermen. Wanneer de kolonie wordt aangevallen heb je werkmieren die zich laten ontploffen. Ze trekken zo agressief hun buikspieren samen dat ze zichzelf opblazen. In hun lichaam zit een gif dat mee explodeert. Zo komt de aanvaller er onmogelijk zonder kleerscheuren vanaf.

Hagfish

De vis staat in Nederlands ook bekend als ‘slijmprikken’. Dat komt omdat ze ter verdediging een dikke slijmlaag in het rond spuwen. Het slijm verspreidt zich razendsnel en is zo intens dat roofdieren beginnen te kokhalzen en er in kunnen stikken.

Manenrat

Deze Afrikaanse rattensoort verzamelt gif van andere organisme om het later af te vuren op hun vijanden. Zo knagen ze bijvoorbeeld aan de schors van de pijlgif boom. Eenmaal het gif is opgenomen, smeren ze het uit over hun eigen vacht. Wanneer een roofdier aanvalt, zorgt het gif voor een hartstilstand. Hoe het komt dat de rat zelf niet doodgaat van dit gif is voorlopig nog een raadsel. 

Egel

egel

Jawel, ook soorten die wij in België als vanzelfsprekend zien, kunnen zich op een sluwe manier verdedigen. Egels passen een soortgelijke techniek toe als de Manenrat. Ze kauwen op de met gif gevulde klieren uit de kop van padden. In hun bek ontstaat dan schuim, een mengsel van paddengif en eigen speeksel. Dit mengsel smeren ze met hun tong uit over hun stekels. Een egel aanvallen zal je dus niet alleen een stevige prik geven, de kans bestaat dat je daarbovenop nog eens een gif binnenkrijgt.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit zijn de Griekse tradities én hun specialiteiten 0 3358

Griekenland

Over Spanjaarden, Fransen en Duitsers kunnen we een hoop vertellen. Je kent veel tradities en gewoontes, omdat het onze favoriete vakantielanden zijn. Nu Griekenland in opkomst is als vakantieoord is het belangrijk om ook kennis te maken met hun gewoontes en tradities. Wat is bijvoorbeeld typisch Grieks qua eten? En zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten met ons of andere Europeanen? In dit artikel zetten we op een rijtje wat jij moet weten over de Grieken, zo ben jij voorbereid om op vakantie te gaan naar een van deze bloedmooie eilanden.

Griekse gewoontes 

Het blauwe oog

Als je Griekenland ooit bezoekt zullen de witte huizen met blauwe kozijnen en deuren je ongetwijfeld opvallen. De reden hiervan is om het kwaad buiten de deuren te houden. Ook ‘het blauw oog’ beschermt jou tegen het kwaad. Dit oog hangt dan ook bij veel Grieken in huis of je ziet het hangen in restaurants. Koop je een Grieks souvenir? Grote kans dat dit blauwe oog daar in verwerkt is. 

Sirtaki

Als je van dansen houdt dan ben je in Griekenland op de juiste plek. De sirtaki is de nationale dans van de Grieken die overal wordt uitgevoerd. Je hoeft niet per se uit te gaan om deze dans bij te wonen. De sirtaki wordt namelijk ook vaak op pleinen uitgevoerd. Als je goed oplet, kun je de volgende keer mee swingen met de Grieken. 

Borden gooien

De Grieken staan uiteraard bekend om het gooien met borden na de maaltijd. Dit is inmiddels verboden in Griekenland. Dit komt omdat de rondvliegende scherven toch wel als gevaarlijk werden gezien. Tref je een restaurant waar het wel nog gebeurt? Dan hebben ze daar een vergunning voor. Hoewel het verboden is, blijft het natuurlijk wel een traditie. 

Pasen

Dit is het allerbelangrijkste feest in het jaar voor de Grieken. Het valt niet samen met ons Pasen en wordt ook heel anders gevierd. Er wordt met Pasen veertig dagen gevast, wat daarna wordt afgesloten met een groot feest. Tijdens het vasten is het verboden om vlees te eten. Als toerist hoef je je hier natuurlijk niet aan te houden. Niet iedereen doet ook mee aan dit vaste(n) ritueel. 

Wil je meer weten over de Griekse gewoontes, omdat je zaken moet doen met de Grieken? Bekijk dan eens dit lijstje. 

Grieks eten

Laat dineren

Laten we allereerst voorop stellen dat in Griekenland laat gegeten wordt. Qua eten lijken ze veel op de Spanjaarden. Waar wij om 18:00 al aan tafel schuiven, is in Griekenland 21:00 uur een normale tijd om te gaan eten. Er wordt dan ook pas en uitgebreid geluncht. De Spanjaarden houden natuurlijk van een siësta. In Griekenland noemen we dat de messimeri, die van 14:00 tot 17:00 uur duurt. Het idee is in principe hetzelfde. Tijdens de messimeri wordt er uitgebreid geluncht of er is tijd voor een middagdutje. 

Ouzo

Dit is een typisch Grieks drankje, waar je niet omheen kunt. Elk diner wordt er eigenlijk mee afgesloten en grote kans dat je het van het huis krijgt. Kijk wel uit dat je er niet te veel van drinkt, want het drankje bevat maar liefst 40% alcohol. Het serveren van een gratis glaasje ouzo wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Ze willen je niet dronken voeren, zodat je genoeg lef hebt om de sirtaki mee te dansen.

Inktvis

Griekenland is omringd door zee, waardoor het ook echte visliefhebbers zijn. Naast alle vissoorten die er zijn, is inktvis een van de populairste. Dit wordt dan ook het meest gegeten in welke vorm dan ook. Inktvis wordt vaak verwerkt in een schotel of wordt geserveerd als inktvisringen. 

Mezedes

Wat we in Spanje tapas noemen, noemen ze in Griekenland Mezedes. Het zijn typische Griekse gerechten, maar dan geserveerd in kleinere porties. Zo kun je de hapjes met z’n allen delen. Mezedes zijn ideaal als je kennis wil maken met de Griekse keuken. De typische Griekse gerechten die je bijvoorbeeld kunt bestellen zijn: Keftedes (Griekse gehakballetjes), Griekse salade, calamaris, souvlaki en gevulde druivenbladeren. Verder mag je natuurlijk feta, moussaka, tzatziki en de pita met gyros niet overslaan als je in Griekenland bent. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat de meeste Griekse eilanden een blauwe vlag hebben? Dit betekent dat de stranden schoon zijn en het water kwalitatief ook goed is. Een strand met een blauwe vlag is daarom mooi én veilig.

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 2388

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

  • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

  • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

  • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?