Dit zijn de Griekse tradities én hun specialiteiten 0 785

Griekenland

Over Spanjaarden, Fransen en Duitsers kunnen we een hoop vertellen. Je kent veel tradities en gewoontes, omdat het onze favoriete vakantielanden zijn. Nu Griekenland in opkomst is als vakantieoord is het belangrijk om ook kennis te maken met hun gewoontes en tradities. Wat is bijvoorbeeld typisch Grieks qua eten? En zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten met ons of andere Europeanen? In dit artikel zetten we op een rijtje wat jij moet weten over de Grieken, zo ben jij voorbereid om op vakantie te gaan naar een van deze bloedmooie eilanden.

Griekse gewoontes 

Het blauwe oog

Als je Griekenland ooit bezoekt zullen de witte huizen met blauwe kozijnen en deuren je ongetwijfeld opvallen. De reden hiervan is om het kwaad buiten de deuren te houden. Ook ‘het blauw oog’ beschermt jou tegen het kwaad. Dit oog hangt dan ook bij veel Grieken in huis of je ziet het hangen in restaurants. Koop je een Grieks souvenir? Grote kans dat dit blauwe oog daar in verwerkt is. 

Sirtaki

Als je van dansen houdt dan ben je in Griekenland op de juiste plek. De sirtaki is de nationale dans van de Grieken die overal wordt uitgevoerd. Je hoeft niet per se uit te gaan om deze dans bij te wonen. De sirtaki wordt namelijk ook vaak op pleinen uitgevoerd. Als je goed oplet, kun je de volgende keer mee swingen met de Grieken. 

Borden gooien

De Grieken staan uiteraard bekend om het gooien met borden na de maaltijd. Dit is inmiddels verboden in Griekenland. Dit komt omdat de rondvliegende scherven toch wel als gevaarlijk werden gezien. Tref je een restaurant waar het wel nog gebeurt? Dan hebben ze daar een vergunning voor. Hoewel het verboden is, blijft het natuurlijk wel een traditie. 

Pasen

Dit is het allerbelangrijkste feest in het jaar voor de Grieken. Het valt niet samen met ons Pasen en wordt ook heel anders gevierd. Er wordt met Pasen veertig dagen gevast, wat daarna wordt afgesloten met een groot feest. Tijdens het vasten is het verboden om vlees te eten. Als toerist hoef je je hier natuurlijk niet aan te houden. Niet iedereen doet ook mee aan dit vaste(n) ritueel. 

Wil je meer weten over de Griekse gewoontes, omdat je zaken moet doen met de Grieken? Bekijk dan eens dit lijstje. 

Grieks eten

Laat dineren

Laten we allereerst voorop stellen dat in Griekenland laat gegeten wordt. Qua eten lijken ze veel op de Spanjaarden. Waar wij om 18:00 al aan tafel schuiven, is in Griekenland 21:00 uur een normale tijd om te gaan eten. Er wordt dan ook pas en uitgebreid geluncht. De Spanjaarden houden natuurlijk van een siësta. In Griekenland noemen we dat de messimeri, die van 14:00 tot 17:00 uur duurt. Het idee is in principe hetzelfde. Tijdens de messimeri wordt er uitgebreid geluncht of er is tijd voor een middagdutje. 

Ouzo

Dit is een typisch Grieks drankje, waar je niet omheen kunt. Elk diner wordt er eigenlijk mee afgesloten en grote kans dat je het van het huis krijgt. Kijk wel uit dat je er niet te veel van drinkt, want het drankje bevat maar liefst 40% alcohol. Het serveren van een gratis glaasje ouzo wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Ze willen je niet dronken voeren, zodat je genoeg lef hebt om de sirtaki mee te dansen.

Inktvis

Griekenland is omringd door zee, waardoor het ook echte visliefhebbers zijn. Naast alle vissoorten die er zijn, is inktvis een van de populairste. Dit wordt dan ook het meest gegeten in welke vorm dan ook. Inktvis wordt vaak verwerkt in een schotel of wordt geserveerd als inktvisringen. 

Mezedes

Wat we in Spanje tapas noemen, noemen ze in Griekenland Mezedes. Het zijn typische Griekse gerechten, maar dan geserveerd in kleinere porties. Zo kun je de hapjes met z’n allen delen. Mezedes zijn ideaal als je kennis wil maken met de Griekse keuken. De typische Griekse gerechten die je bijvoorbeeld kunt bestellen zijn: Keftedes (Griekse gehakballetjes), Griekse salade, calamaris, souvlaki en gevulde druivenbladeren. Verder mag je natuurlijk feta, moussaka, tzatziki en de pita met gyros niet overslaan als je in Griekenland bent. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat de meeste Griekse eilanden een blauwe vlag hebben? Dit betekent dat de stranden schoon zijn en het water kwalitatief ook goed is. Een strand met een blauwe vlag is daarom mooi én veilig.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 1041

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!

10 dingen waar Italianen volgens leven 0 799

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.