Het enige schilderij dat Van Gogh zelf wist te verkopen 0 2127

Van Gogh

Vincent van Gogh had een turbulent leven. Hij struikelde veel tijdens zijn zoektocht naar zichzelf als persoon. Nu is hij wereldberoemd en wordt hij gezien als één van de bekendste schilders uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Vandaag zijn zijn schilderijen miljoenen waard, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoewel zijn werk pas populair werd na zijn dood, sloeg hij er wel in om één schilderij zelf te verkopen.

Van kunsthandelaar tot schilder 

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh in het Brabantse dorp Zundert geboren. Een goede student was Vincent niet, op zijn zestiende ging hij aan de slag als leerjongen bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Net zoals school, was ook fulltime werken niet voor hem weggelegd. Geïnspireerd door de kunst waar hij voortdurend door werd omgeven, moedigde zijn broer Theo hem aan om zelf te beginnen tekenen. 

Na verschillende schilderlessen kreeg Vincent de microbe te pakken en verfijnde hij doorheen de jaren zijn techniek en stijl. Hij reisde van Antwerpen naar Parijs, maar ruilde al het drukke stadsleven in voor de zon en de rust van Zuid-Frankrijk. Daar probeerde hij met een groep kunstenaars in Arles een atelier te starten. Samen met de huurder Paul Gauguin, een Franse schilder, werd  “Het Gele Huis’ hun thuisbasis. Een mentale crisis zorgde er voor dat Vincent tijdens een hallucinatie zijn eigen oor eraf sneed. Na zijn verblijf in het ziekenhuis van Arles, liet hij zich vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy, waar hij naar verluid zo’n 150 schilderijen maakte. 

De rode wijngaard

Eén van die 150 schilderijen is het schilderij ‘De rode wijngaard’. Dit is het enige schilderij dat Vincent in zijn leven heeft verkocht. Met deze olieverf op doek beelde Vincent de wijnoogst in het najaar van 1888 uit. Als Nederlander was dit Franse fenomeen nieuw. In zijn brieven kwam naar voren dat hij al had gefantaseerd over de druivenoogst, maar dit tafereel eindelijk zelf kon waarnemen. De rode wijngaard werd tijdens een expositie van ‘Les Vingt’ (‘De Twintig’) in 1890 samen met vijf andere schilderijen tentoongesteld. Het schilderij werd tijdens de tentoonstelling door de Belgische kunstenares Anna Boch voor 400 frank verkocht. De koper was geen vreemde van Vincent. Anna was namelijk de zus van Eugène Boch, een goede vriend van Vincent. Hoewel dit schilderij het enige is dat hij gedurende zijn leven zelf heeft verkocht, ruilde Vincent regelmatig zijn werk met andere kunstenaars voor voor eten of teken- en schildermaterialen. Met de verkoop van ‘De rode wijngaard’ werd de waardering voor Vincent en zijn werk in gang gezet. 

Mentale gezondheid

Helaas ging de mentale gezondheid van Vincent er niet op vooruit. De sombere toekomst van angst en financiële onzekerheid kon hij niet loslaten en op 27 juli 1890 beroofde hij zichzelf van het leven. De collectie van Vincent kwam in het bezit van zijn broer Theo. Na het overlijden van Theo schoven de schilderijen door naar zijn vrouw, die ze in bruikleen gaf aan musea wereldwijd. Uiteindelijk werd de verzameling ondergebracht onder de Vincent van Gogh Stichting. Tegenwoordig worden de schilderijen tentoongesteld in het Van Gogh Museum. 

De bekendste schilderijen van Vincent van Gogh

In de onrustige periode in Zuid-Frankrijk maakte Vincent zijn beroemdste schilderijen en tekeningen. Waaronder zelfportretten en een serie van het ‘Gele Huis’. Ook het schilderij ‘Zonnebloemen’ was in Arles geschilderd. 

Sterrennacht
Het bekendste schilderij van Vincent van Gogh is Sterrennacht en hangt op het moment in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Vincent schilderde De sterrennacht toen hij in juni 1889 in de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy zat. Hoewel het schilderij beeld geeft van de nacht schilderde Vincent het tijdens dag. Hij werd geobsedeerd van het idee om een nachtelijk landschap vanuit zijn geheugen te schilderen.

Korenveld met kraaien
Dit schilderij behoort tot één van de beroemdste kunstwerken van Vincent van Gogh. Dat dit het laatste schilderij is dat hij zou hebben geschilderd, is een mythe. Velen denken dat het doodlopende pad en de dreigende lucht met kraaien een symbool vormt voor zijn naderende levenseinde. Maar na dit schilderij maakte Vincent nog verschillende andere kunstwerken. 

Zelfportret met grijze vilthoed
Vincent heeft veel zelfportretten geschilderd, waarvan er maar liefst 35 bekend zijn. Op de zelfportretten beeldt hij zichzelf af met rood haar, groene ogen en een wat hoekig gezicht. Ook had hij vaak een geconcentreerde gezichtsuitdrukking. Toen hij in Parijs woonde had hij weinig geld en het vinden van modellen was moeilijk. Om die reden begon hij zichzelf te schilderen, zodat hij toch kon oefenen met het schilderen van mensen. Het portret van hem met de grijze vilthoed is een bekende. Hij schilderde dit zelfportret toen hij al bijna twee jaar in Parijs woonde en het is Vincent’s meest gedurfde Parijse kleurenexperiment. 

Vincent van Gogh is niet alleen beroemd om zijn schilderijen en andere kunstwerken, maar duidelijk ook om zijn turbulente leven en de invloed ervan op zijn werk. Zijn werken hebben een plekje naast kunstwerken van andere beroemde kunstenaars waaronder Leonardo da Vinci, Monet en Picasso.

Vincent van Gogh verrijkt samen met de andere grootmeesters in de kunst de Nederlandse cultuur. Wist jij trouwens dat er een periode was waarin hij één schilderij per dag schilderde?

Previous ArticleNext Article
Kunst ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Non-fungible tokens: de nieuwe hype op het internet 0 2036

nft

NFT’s nemen momenteel de wereld over. Van de ‘disaster girl’ meme tot de allereerste tweet, alles wordt online te koop gegooid. Wat is het nut om de eigenaar te zijn van een grappige meme of een betekenisloze tweet? Is het een goede investering of is het te goed om waar te zijn? En wat zijn NFT’s precies? Wij vertellen je alles over de laatste nieuwe hype in cryptoland.

Wat is een NFT

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet inwisselbaar digitaal certificaat, bewaard op een gedecentraliseerde database, genaamd blockchain. Het is vergelijkbaar met een schilderij of een huis: een asset dat niet vervangbaar is en unieke eigenschappen heeft. Zo werkt het ook met NFT’s, maar dan op de digitale markt. Het is de aankoop van een digitaal kunstwerk met een digitaal certificaat als bewijs van eigendom. Dit certificaat is niet dupliceerbaar, wat de markt opent om het verzamelbaar te maken. NFT’s gaan van muziek, kunst en virtuele werelden tot video’s, sportfragmeten, noem maar op. 

Eigenaar zijn van een NFT, wil niet zeggen dat je alle rechten van het kunstwerk krijgt. Net zoals wanneer je een Picasso koopt, kan jij niet beweren dat jij de kunstenaar bent of plots postkaartjes van dit werk kan maken en doorverkopen. Tenzij er over de copyrights specifiek wordt gesproken in de kleine lettertjes van je aankoop, is je NFT enkel voor persoonlijk gebruik.

Hoe werkt het

Een NFT kan je gemakkelijk aankopen op een van de verschillende marktplaatsen die je op het internet kan vinden, zoals OpenSea. Om een NFT te kunnen kopen, heb je een crypto wallet nodig (zoals MetaMask) waar jij de sleutel tot je eigendomsakte kan bewaren. Met die wallet kan je veilig toegang krijgen tot alle gegevens van je transacties en eigendommen die bewaard worden op een blockchain. Afhankelijk van het type transacties je doet, bestaan er verschillende blockchains voor verschillende doelen.

Geld voor benzine

Net zoals je je auto enkel kan besturen met brandstof, werken ook blockchains met benzine. In de praktijk gebruiken ze de term gas-fee. Afhankelijk van de grootte van het contract dat je wil afsluiten en hoe snel je de deal wil afronden, betaal je een fee voor de transactie. Hoe hoger de gas-fee, hoe sneller je transactie afgerond en opgeslagen wordt in de blockchain. Voor NFT’s maakt het niet heel veel uit hoe snel de deal rond moet zijn en kan je best een paar minuten langer wachten. Bij financiële transacties zit die tijdsdruk er wel, omdat de waarde van geld voortdurend verandert.
Bij het aankopen van een NFT, kan je ook de gas-fee zelf aanpassen. Let wel op dat je een realistisch getal invult, want als je zonder benzine valt voor je transactie rond is, faalt de transactie en verlies je ook de betaalde gas-fee.

Wanneer veel transacties met een hoge gas-fee tegelijk worden gedaan, stijgt ook de waarde van de gas-fee. Daardoor kan het gebeuren dat de fee duurder uitvalt dan jouw aankoop. De volledige uitleg over de werking van gas-fees kan je hier terugvinden:

Waarom kopen mensen NFT’s?

Al jaar en dag zijn verzamelobjecten een project waar iedereen een andere reden voor heeft. De ene doet het als hobby, om in te investeren, om te kunnen opscheppen en voor status, de ander voor het financieel steunen van de artiest of omdat ze deel uitmaken van een fanbase. Postzegels, baseball kaarten, munten, merchandise, schilderijen,… En dat is dus niet anders voor NFT’s. Zodra je eigenaar bent van een NFT beslis je zelf wat je hiermee doet. Voor veel mensen is het een investering en worden die na aankoop weer doorverkocht aan de hoogste bieder. Hoeveel zoiets kan opbrengen? De NFT van de YouTube video ‘Charlie bit my finger’ werd verkocht voor zo’n 760.000 dollar en er werd zelfs al een NFT via het veilinghuis Christie’s verkocht voor 69 miljoen dollar.

Zelf verkopen

Ben je in de markt om zelf te verkopen, dan doe je best wat onderzoek naar de verschillende platformen. Er zijn namelijk heel wat beurzen of markten waar je je NFT’s op kan verkopen, elk met hun eigen voorwaarden en regels over verkooprechten. Lees dit dus goed na voor je je werk er te koop zet.

Let op voor dieven

Net zoals een inbreker kunst uit een museum kan stelen, kan dit natuurlijk ook online gebeuren. Er liggen altijd hackers op de loer die maar al te graag gaan lopen met jouw kunstwerken. Wanneer je een NFT aankoopt, krijg je een sleutel die je toegang geeft tot je digitaal kunstwerk. Die sleutel kan je opslaan in je eigen wallet, maar kan je ook laten staan bij de beurs waar je je NFT hebt gekocht. Dat lijkt een veilige optie, maar wanneer het platform wordt gehackt, is de kans groot dat jouw sleutel mee wordt genomen. En zonder sleutel, geen NFT. Best om dus je eigen wallet aan te maken. Gelukkig bestaan er heel wat sites en applicaties die je helpen deze aan te maken en controleren of die veilig is weggeborgen.

De mogelijkheden met NFT’s zijn oneindig. Het opent een hele nieuwe digitale wereld, vergelijkbaar met cryptocurrency, waar iedereen kunstverzamelaar kan worden. Ben jij een investeerder of zie jij jouw werken eerder verkopen? Laat het ons weten in de reacties!

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 2725

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!