Waarom muziek en een goede gezondheid hand in hand gaan  0 799

Muziek

Muziek hoor je bijna overal. Op de radio, door de speakers van de sportschool, in je favoriete restaurant of zelfs als je in de rij staat bij de kassa. Naast dat muziek luisteren natuurlijk erg leuk is, heeft het ook nog eens een helend effect op je lichaam. 

Muziek als een remedie voor stress

Muziek luisteren zorgt ervoor dat je je parasympathicus (het rempedaal van je lichaam) kunt activeren. Dit komt tot stand wanneer je ademhaling vertraagt en laat dit nu net het effect zijn van muziek. Wist je trouwens ook dat muziek je stresshormoon cortisol verlaagt? Hoewel cortisol heel wat voordelen heeft voor het lichaam, is teveel ervan ook niet goed. Een hoge cortisolwaarde kan leiden tot overgewicht, een verhoogde bloedsuiker en bloeddruk, verlies van spierkracht en meer. Een juiste balans en een dosis muziek kan dus voor wonderen zorgen.

De emotionele impact van muziek 

MuziekHet soort muziek dat je luistert, heeft invloed op de emotie(s) die je voelt. Wanneer je luistert naar je favoriete muziek, dan komt er dopamine vrij. Deze ‘genotstof’ heeft een positieve invloed op de hersenen. Het maakt je sterk en gelukkig, het verbetert je humeur en vermindert angstgevoelens. Dopamine zorgt ook voor blijdschap, plezier, een euforisch gevoel en een toenemende motivatie. Misschien krijg jij een boost van rustige muziek, maar wist je dat de gemiddelde voorkeur uitgaat naar muziek met 120 beats per minuut? 

Een mens is natuurlijk niet gemaakt om alleen te zijn en dat merken we ook in muziek. Het luisteren naar muziek, dansen of naar festivals gaan met vrienden, zorgt voor een gevoel van verbondenheid en samenhorigheid; wat dan weer je sociale banden en je gevoel voor empathie versterkt.  

Muziek is goed voor je hart en bloedvaten

Wist je dat er ook een link zit tussen een gezond hart en muziek luisteren? Het heeft een therapeutische werking op zowel het hart als de bloedvaten. Als je naar je lievelingsmuziek luistert, dan zet het weefsel aan de binnenkant van je bloedvaten (het zogeheten endothelium) met 26% uit. Hierdoor stroomt je bloed beter door je bloedvaten en krijgt het hart meer zuurstof. 

Muziek als pijnbestrijding

Endorfine is je lichaamseigen pijnstiller. Wist je dat terwijl je pijn hebt, je lichaam deze stof zelf aanmaakt wanneer je naar muziek luistert? Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het draaien van muziek in de operatiekamer ervoor zorgt dat er minder pijnstilling nodig is tijdens het herstel van de patiënten. En niet alleen patiënten hebben voordeel bij het luisteren van muziek, ook de chirurgen presteren dan beter. 

Alsof ontspannen met een leuk achtergrondmuziekje of meebrullen met je favoriete nummers tijdens het uitgaan niet leuk genoeg is, heeft muziek dus heel wat meer voordelen voor je lichaam en gezondheid. Wist jij dat muziek zo’n invloed heeft op jouw gezondheid?

Previous ArticleNext Article
Muziek ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk effect heeft muziek op je baby tijdens je zwangerschap 0 1467

zwangerschap

Wetenschappers hebben aangetoond dat een ongeboren baby in het derde trimester de stem van zijn moeder en zijn moedertaal kan herkennen en zelfs woordpatronen en rijmpjes kan onthouden. Het is dus logisch dat muziek ook een impact heeft, maar maakt het luisteren naar klassieke muziek een foetus echt slimmer?

Het Mozart-effect

Het idee dat je kind intelligenter wordt als je klassieke muziek op je buik speelt, werd populair aan het eind van de jaren negentig en leidde tot een industrie die zwangere moeders hersenstimulerende muziek verkocht. De realiteit is dat er weinig bewijs is dat je kind er intelligenter van wordt. De legende komt voort uit een studie van psychologe Frances Rauscher onder Amerikaanse universiteitsstudenten, waar ze een klein verband vond tussen IQ en het luisteren naar Mozart. Hoe de sprong van studenten naar ongeboren baby’s is gemaakt, is een raadsel. Hoewel Mozart je kleintje misschien niet slimmer maakt, kan het zijn hersenen wel actiever maken. Baby’s in de baarmoeder blijken een verhoogde hersenactiviteit te vertonen wanneer ze aan muziek worden blootgesteld.

Is het nodig om naar zachte, rustgevende muziek te luisteren?

Onderzoek suggereert dat je niet naar hele langzame muziek hoeft te luisteren. Ook popmuziek kan helpen je baby te kalmeren. Denk er echter aan dat het ademhalingspatroon van een baby verandert op basis van de beats en dat het luisteren naar bonkende muziek met snelle beats voor een langere periode je baby kan stressen. Wel hebben studies aangetoond dat baby’s worden geboren met het vermogen om muzikale beats te detecteren. En wat nog belangrijker is, sommige onderzoeken suggereren dat rustgevende muziek premature baby’s kan aanmoedigen om te voeden en hun vitale functies, zoals hartslag en O2-verzadiging niveaus, kan verbeteren

muziek

Muziek en de hersenen

Hoewel er geen bewijs is dat klassieke muziek baby’s slimmer maakt, hebben interessante studies aangetoond dat muziek een rol kan spelen in de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte. Europees onderzoek uit 2013 toonde bijvoorbeeld aan dat het blootstellen van een ongeboren baby aan muziek een langdurig effect had op hun hersenen. Zij ontdekten dat pasgeboren baby’s zich een versie van ‘Twinkle, Twinkle Little Star’ konden herinneren die in de baarmoeder voor hen werd gespeeld en anders reageerden wanneer alternatieve versies werden gespeeld. Deze herinneringen, die voor hun geboorte waren gecreëerd, bleven bestaan tot ze vier maanden oud waren.

Speel op veilig

In het derde trimester zal je baby de muziek die je afspeelt zeker kunnen horen. En hoewel zachte geluiden, zoals slaapliedjes, bedoeld zijn om te kalmeren, schrikken ongeboren baby’s van zeer harde of onregelmatige geluiden en teveel lawaai kan stresserend zijn. Zorg ervoor dat het volume niet te hoog staat en dat je muziekkeuze melodieus is. Wacht dus nog een paar maanden voordat je je baby laat kennismaken met je favoriete metal nummers!

Zo werkt een ketogeen dieet 0 1182

keto

Je hebt vast wel eens van het keto-dieet gehoord. Het is de laatste tijd een rage. Veel voedselleveranciers zijn begonnen met een reeks keto producten, restaurants hebben speciale menu’s opgezet, en het is overal op sociale media. De nieuwste dieet eettrend heeft veel beroemde volgers, zoals JLo, Halle Berry, Kylie Jenner en Kourtney Kardashian, om er een paar te noemen. Kortom, het lijkt erop dat iedereen het heeft over het keto dieet op dit moment. Dit komt omdat dit dieet is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen en ook aanzienlijk gewichtsverlies. Maar hoe werkt een ketogeen dieet nu? De meeste diëten werken tot op zekere hoogte voor een korte tijd, dus wat maakt een ketogeen dieet speciaal?

 

Wat is het?

Het idee van een ketogeen dieet is dat je consequent je koolhydraatgehalte extreem laag houdt. Door dit te doen blijf je in ketose en kun je de verschillende gewichtsverlies en metabolische voordelen behalen die hiermee gepaard gaan. Je lichaam zal enige tijd nodig hebben om in ketose te komen, maar zodra het dat doet, zal je lever beginnen met het omzetten van vetten in ketonlichamen en deze gebruiken als brandstof, in plaats van glucose. Als gevolg hiervan wordt het vet niet opgeslagen in je lichaam en omdat je weinig koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt, begin je gewicht te verliezen.

Uitdagingen

Veel mensen vinden dat een ketogeen dieet vrij makkelijk te volgen is. Eén van de redenen hiervoor is dat je vertrouwt op vet als energiebron. Voedsel dat veel vet bevat, vult vaak. Deels omdat het ook veel eiwit bevat. Toch heeft een ketogeen dieet de neiging om vrij moeilijk te zijn als je voor het eerst begint. Dit komt omdat ons lichaam bij voorkeur koolhydraten verbrandt. Wanneer je overschakelt op een geheel andere energiebron, kan het enige tijd duren om je aan te passen. Dit effect wordt ook wel de ‘koolhydraatarme griep’ genoemd en het kan bij de meeste mensen een paar dagen duren. Sommige mensen kunnen er echter langere tijd last van hebben en het kan een maand duren voordat je lichaam zich volledig heeft aangepast aan de verandering van energiebron. 

keto

De gezondheidsvoordelen

Ketogene diëten zijn ook in verband gebracht met andere gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde lipidenprofielen en verlaagde insulinespiegels. Bovendien betekent een ketogeen dieet meestal dat je gezonder eet, wat ook kan bijdragen aan gezondheidsvoordelen

Met deze voordelen, is het niet verwonderlijk dat ketose een populair concept is. In theorie zou ketose het makkelijker kunnen maken om gewicht te verliezen. Dit kan een belangrijke reden zijn waarom de termen “keto-dieet” en “ketogeen dieet” steeds populairder zijn geworden. Als je overweegt het keto-dieet uit te proberen, is het raadzaam een dokter te raadplegen.