Deze tattoos zijn duizenden jaren oud 0 1804

Tattoo

Lang dacht men dat de Egyptenaren de eerste waren die begonnen met tatoeëren. Niets blijkt minder waar! Met de vondst van ijsmummie Ötzi, vond men ook tatoeages van 5300 jaar geleden. Niet in Egypte, maar in Europa. Maar hoe zijn die tatoeages destijds gemaakt? En wat betekenen ze? Wij zochten het voor je uit.

Een mummie: griezelig of bijzonder?

Het woord ‘mummie’ associëren we vaak met iets griezeligs. Toch is het niet meer dan een goed geconserveerd lichaam na overlijden. In het oude Egypte waren ze expert in het mummificatieproces, met balsem en doeken. Maar soms is het de natuur die, geheel zonder opzet, zorgt voor de conservering van een lichaam. Dat is ook het geval bij ijsmummies.

Wanneer een dier of mens na overlijden door ijs wordt omgeven, wordt het lichaam perfect geconserveerd. Het lichaam verandert dan in een ijsmummie en wordt soms pas duizenden jaren later gevonden. Als de mummie al die tijd goed luchtdicht met het ijs omsloten is gebleven, is hij vaak nog in bijzondere goede staat als hij wordt uitgegraven.

De vondst van Ötzi

Otzi

De oudste gevonden ijsmummie in Europa is Ötzi. Het is het lichaam van een man die zo’n 5300 jaar geleden leefde, in wat we nu de Kopertijd noemen. Wandelaars vonden hem aan de rand van een gletsjer in de Ötztaler Alpen. Sindsdien is hij meerdere malen uitgebreid onderzocht.

De oudste tattoos

De spullen die Ötzi bij zich had, leren ons over de Kopertijd en over zijn status en bezigheden. Maar de onderzoekers waren ook erg gefascineerd door de tatoeages die op ze op zijn lichaam vonden. Tatoeages gemaakt met roet, dat in een sneetje in de huid is gewreven. Een primitieve manier van tatoeëren, die past bij de tijd waarin Ötzi leefde.

Een bijzondere ontdekking

Bij zulke oude tatoeages ga je je natuurlijk afvragen waar ze voor dienden. Hebben ze te maken met een bepaalde stam of een leefgebied? Zijn het trofeeën voor overwinningen? Vertellen de tattoos een verhaal? Onderzoekers bogen zich over dit vraagstuk en kwamen tot een interessante ontdekking: De tatoeages van Ötzi zijn zeer waarschijnlijk gezet om pijn te bestrijden. Meer dan 50 van de tattoos zitten op plekken waar hij lichamelijk ongemak had, bijvoorbeeld door artrose. Het is dus goed mogelijk dat men 5300 jaar geleden pijn bestreed met inkervingen en roet. Bijzonder!

Previous ArticleNext Article
Cultuur, Geschiedenis ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zo geef jij in verschillende culturen het magische ja-woord 0 1541

in verschillende culturen het ja-woord geven

Sommige meisjes dromen er van kleins af aan over, andere krijgen het al Spaans benauwd bij het idee: het liefdevolle ja-woord geven! Deze sprookjesachtige dag wordt over de hele wereld anders gevierd. Van intieme kleine momenten tot grote meerdaagse feesten, bijzondere culturen hebben bijzondere tradities. Wij vertellen welke dat zijn en we beantwoorden de brandende vraag: maakt trouwen je echt gelukkiger?

Westerse cultuur 

Wij in de westerse cultuur zijn vooral bekend met het huwelijksaanzoek, gevolgd door een vrijgezellenfeest. Nadat er voor de laatste keer ‘afscheid’ is genomen van het ‘vrijgezellenleven’ komt iedereen bij elkaar om de bruiloft te vieren. Vaak is er na de ceremonie een receptie of een groot feest met muziek, eten en drinken. Met als afsluiter een huwelijksreis.

In de westerse cultuur bestaan er ook enkele tradities en symbolen. Ronde ringen symboliseren oneindigheid. Het is gebruikelijk dat de bruid wordt weggeven door de vader aan de toekomstige echtgenoot. Een ander ritueel, dat we eigenlijk van het oosten hebben overgenomen, maar nu veel in het westen wordt gedaan: het gooien van rijst. Het vormt een symbool voor het ontbreken van gebrek en hiermee willen de gasten voorspoed meegegeven. Er bestaan hier ook alternatieven voor, zoals het loslaten van duiven of ballonnen en het blazen van bellen. Weet jij waarom de bruidegom de bruid over de drempel van hun huis tilt? Dat is om te voorkomen dat demonen van zijn schoonfamilie het huis mee naar binnen gaan. 

Scherven brengen geluk 

Je hebt het vast eerder gehoord, een Griekse traditie is het gooien van borden na een maaltijd. De scherven brengen geluk in het huwelijk. Het ritueel is overgewaaid naar Duitsland, hier wordt servies en glas kapot gegooid. Dit brengt net als in de Griekse cultuur geluk, ook jaagt het de geesten en demonen weg. Het samen opruimen van de scherven zorgt er voor dat het bruidspaar dichter bij elkaar komen.

woman holding white flower bouquet during daytime

Alles behalve lachen 

Trouwen is voor de meeste een vrolijk feest, waar veel gelachen wordt. Voor een Congolees bruidspaar is dat anders. In Congo is het verboden om te lachen tijdens de hele huwelijksceremonie, zelfs op foto’s en uitnodigingen mag er niet geglimlacht worden. Als dit wel gebeurd zou dit betekenen dat het bruidspaar het huwelijk niet serieus neemt. Hoewel dit er wel een beetje treurig uit ziet, overtreft het huil-ritueel in China alles. Huilen in China is een teken van blijdschap. Dit gaat veel verder dan alleen een paar traantjes wegpinken, het huilen begint al een maand voor de bruiloft, elke dag één uur. Twintig dagen voor de bruiloft komt de moeder meehuilen en tien dagen voor de grote dag huilt oma mee. Enkele dagen voor de bruiloft komen alle vrouwen uit de familie langs om één uur met de bruid mee te huilen. Het zijn veel tranen, maar toch symboliseert het een gevoel van blijheid en geluk. 

 

Jij bent een vermogen waard 

In Rusland is de traditie dat de bruid wordt ‘ontvoerd’ door haar eigen familie en er ‘losgeld’ voor haar gevraagd wordt. De bruidegom gaat dan naar het ouderlijk huis van de bruid, waar vrienden en familie de bruid hebben verstopt. Hier start de onderhandeling. Door verschillende opdrachten uit te voeren komt de bruidegom steeds dichter bij zijn bruid. Het symbolische bedrag bestaat niet altijd uit cash, maar ook uit opdrachtjes en is geheel afhankelijk van de familie en vrienden van de bruid. Pas als de familie tevreden is, krijgt de bruidegom zijn bruid terug. 

woman in white dress standing on green grass field during daytime

Ben je echt gelukkiger als je trouwt?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat getrouwde mensen gelukkiger en gezonder zijn. Een nieuwe studie geeft echter aan dat mensen die gelukkiger en gezonder zijn eerder een fijne partner vinden met wie ze willen trouwen. Onderzoekers ontdekte dat in de verlovingsperiode zowel mannen als vrouwen gezonder leven. Na de bruiloft vervallen de meeste wel weer in oude gewoontes. 

Over psychisch welzijn; vrouwen ervaren in de aanloop naar het huwelijk een opkikker, daarna zakt het geluksniveau weer naar oude levels. In de maanden na het huwelijk hebben ook mannen een hoger gelukscijfer. Hoe lang dit aanhoudt, is niet bekend. Samenvattend komt het er op neer dat een gelukkig en gezond huwelijk voortkomt uit gelukkige en gezonde mensen. Ben je zelf gelukkig? Dan is de kans volgens onderzoekers groter dat je een partner vindt om een stabiele en sterke relatie mee op te bouwen.

Dit zijn de Griekse tradities én hun specialiteiten 0 3156

Griekenland

Over Spanjaarden, Fransen en Duitsers kunnen we een hoop vertellen. Je kent veel tradities en gewoontes, omdat het onze favoriete vakantielanden zijn. Nu Griekenland in opkomst is als vakantieoord is het belangrijk om ook kennis te maken met hun gewoontes en tradities. Wat is bijvoorbeeld typisch Grieks qua eten? En zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten met ons of andere Europeanen? In dit artikel zetten we op een rijtje wat jij moet weten over de Grieken, zo ben jij voorbereid om op vakantie te gaan naar een van deze bloedmooie eilanden.

Griekse gewoontes 

Het blauwe oog

Als je Griekenland ooit bezoekt zullen de witte huizen met blauwe kozijnen en deuren je ongetwijfeld opvallen. De reden hiervan is om het kwaad buiten de deuren te houden. Ook ‘het blauw oog’ beschermt jou tegen het kwaad. Dit oog hangt dan ook bij veel Grieken in huis of je ziet het hangen in restaurants. Koop je een Grieks souvenir? Grote kans dat dit blauwe oog daar in verwerkt is. 

Sirtaki

Als je van dansen houdt dan ben je in Griekenland op de juiste plek. De sirtaki is de nationale dans van de Grieken die overal wordt uitgevoerd. Je hoeft niet per se uit te gaan om deze dans bij te wonen. De sirtaki wordt namelijk ook vaak op pleinen uitgevoerd. Als je goed oplet, kun je de volgende keer mee swingen met de Grieken. 

Borden gooien

De Grieken staan uiteraard bekend om het gooien met borden na de maaltijd. Dit is inmiddels verboden in Griekenland. Dit komt omdat de rondvliegende scherven toch wel als gevaarlijk werden gezien. Tref je een restaurant waar het wel nog gebeurt? Dan hebben ze daar een vergunning voor. Hoewel het verboden is, blijft het natuurlijk wel een traditie. 

Pasen

Dit is het allerbelangrijkste feest in het jaar voor de Grieken. Het valt niet samen met ons Pasen en wordt ook heel anders gevierd. Er wordt met Pasen veertig dagen gevast, wat daarna wordt afgesloten met een groot feest. Tijdens het vasten is het verboden om vlees te eten. Als toerist hoef je je hier natuurlijk niet aan te houden. Niet iedereen doet ook mee aan dit vaste(n) ritueel. 

Wil je meer weten over de Griekse gewoontes, omdat je zaken moet doen met de Grieken? Bekijk dan eens dit lijstje. 

Grieks eten

Laat dineren

Laten we allereerst voorop stellen dat in Griekenland laat gegeten wordt. Qua eten lijken ze veel op de Spanjaarden. Waar wij om 18:00 al aan tafel schuiven, is in Griekenland 21:00 uur een normale tijd om te gaan eten. Er wordt dan ook pas en uitgebreid geluncht. De Spanjaarden houden natuurlijk van een siësta. In Griekenland noemen we dat de messimeri, die van 14:00 tot 17:00 uur duurt. Het idee is in principe hetzelfde. Tijdens de messimeri wordt er uitgebreid geluncht of er is tijd voor een middagdutje. 

Ouzo

Dit is een typisch Grieks drankje, waar je niet omheen kunt. Elk diner wordt er eigenlijk mee afgesloten en grote kans dat je het van het huis krijgt. Kijk wel uit dat je er niet te veel van drinkt, want het drankje bevat maar liefst 40% alcohol. Het serveren van een gratis glaasje ouzo wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Ze willen je niet dronken voeren, zodat je genoeg lef hebt om de sirtaki mee te dansen.

Inktvis

Griekenland is omringd door zee, waardoor het ook echte visliefhebbers zijn. Naast alle vissoorten die er zijn, is inktvis een van de populairste. Dit wordt dan ook het meest gegeten in welke vorm dan ook. Inktvis wordt vaak verwerkt in een schotel of wordt geserveerd als inktvisringen. 

Mezedes

Wat we in Spanje tapas noemen, noemen ze in Griekenland Mezedes. Het zijn typische Griekse gerechten, maar dan geserveerd in kleinere porties. Zo kun je de hapjes met z’n allen delen. Mezedes zijn ideaal als je kennis wil maken met de Griekse keuken. De typische Griekse gerechten die je bijvoorbeeld kunt bestellen zijn: Keftedes (Griekse gehakballetjes), Griekse salade, calamaris, souvlaki en gevulde druivenbladeren. Verder mag je natuurlijk feta, moussaka, tzatziki en de pita met gyros niet overslaan als je in Griekenland bent. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat de meeste Griekse eilanden een blauwe vlag hebben? Dit betekent dat de stranden schoon zijn en het water kwalitatief ook goed is. Een strand met een blauwe vlag is daarom mooi én veilig.