Cleopatra indrukwekkend noemen, is een grove understatement. Deze koningin is één van de bekendste vrouwen uit de geschiedenis, beroemd om haar schoonheid, intellect en haar liefdesaffaires met Julius Caesar en Marcus Antonius. Maar wist je dat ze trouwde met haar eigen broers?
Wie was Cleopatra?
De Romeinse propaganda schilderde Cleopatra af als een losbandige verleidster die haar sexappeal als politiek wapen gebruikte, maar ze was misschien wel meer bekend om haar intellect dan om haar uiterlijk. Ze sprak een dozijn talen en was geschoold in wiskunde, filosofie, oratie en astronomie. Bovendien zou Cleopatra helemaal niet zo’n uitgesproken uiterlijk hebben gehad. Zo beweerde Plutarchus, historicus uit de tijd van het oude Griekenland, dat Cleopatra niet zo’n schoonheid was, maar eerder door haar macht en onweerstaanbare charmes zo begeerlijk was. Er bestaan ook munten met haar portret waar ze een grote haakneus heeft en heel wat mannelijke gelaatstrekken. Al valt dit wel te verklaren doordat ze zich mogelijks opzettelijk meer mannelijk afbeeldde als teken van macht.
Zuiverheid bloedlijn bewaren
Het was gebruikelijk voor de royals uit de oudheid om met verwanten te trouwen om ‘de zuiverheid van hun bloedlijn te bewaren’. Zo was Cleopatra allicht zelf het product van incest. Vele van Cleopatra’s voorouders gingen haar voor om te trouwen met familieleden, waardoor allicht zelfs haar eigen ouders broer en zus waren. In ere van de bloedlijn, trouwde ook Cleopatra uiteindelijk met haar beide broers, die elk op verschillende momenten tijdens haar heerschappij als ceremoniële echtgenoot en co-regent fungeerden.
Een opeenvolging van huwelijken
Het huwelijk met haar eerste broer ontaardde in rivaliteit. De adviseurs van haar broer spanden samen tegen Cleopatra en dwongen haar Egypte te verlaten. Ze ontvluchtte Egypte, maar na een inmenging in de zaken van Rome, verloor Ptolemaeus XIII zijn sterke positie en joeg toenmalige heerser van Rome, Julius Caesar, tegen zich in het harnas. Dit resulteerde in de Alexandrijnse oorlog, waar Ptolemaeus XIII overleed. Caesar herstelde, na een korte affaire, Cleopatra’s positie op de troon, met haar jongste broer Ptolemaeus XIV als nieuwe echtgenoot en medeheerser. Ptolemaeus XIV, die maar 13 jaar oud was, werd 3 jaar na de ceremonie vermoord, vermoedelijk om plaats te maken voor Cleopatra’s zoon met Julius Caesar.
De kinderen van Cleopatra
Hoewel het idee achter het trouwen met haar broers voortkwam uit het zuiver houden van de bloedlijn, leverden haar huwelijken met haar twee broers geen kinderen op. Wel kreeg ze naast haar zoon met Julius Caesar, een tweeling met Marcus Antonius na een affaire. Nadien trouwden ze en kregen ze nog een zoon.