Ontdek de Inuit cultuur met hun unieke tattoos 0 1773

Ontdek de Inuit cultuur met hun unieke tattoos

De Siberische kou is voor velen niet weggelegd, maar de Inuit kennen niet beter. Dit bijzondere volk woont in Alaska en Groenland. Omdat deze gebieden binnen de poolcirkel liggen, kunnen de temperaturen tot wel zestig graden onder nul dalen. De Inuit zijn de oorspronkelijke bewoners van het noorden en hebben in een relatief korte periode een enorme overgang meegemaakt. Wij vertellen je alles over dit unieke volk. 

Harmonie tussen cultuur en leefgebied 

Als we over bijzondere culturen spreken, hoort de Inuit cultuur daar zeker bij. Er bestaan niet veel volkeren waarvan de cultuur zo samenhangt met het gebied waarin ze leven. De Inuit hebben zich de barre leefomstandigheden van de poolcirkel eigen gemaakt. Van origine leven ze van de jacht, hun dieet bestaat dan ook voornamelijk uit vlees en vis. Want met deze temperaturen is het telen van planten, groenten en bomen onmogelijk. Ze gebruiken zoveel mogelijk van de dieren en verwerken het tot kleding, tenten en zelfs gebruiksproducten zoals boten! De bijzondere band met de natuur komt voort uit de overtuigingen van het sjamanisme. Ze geloven erin dat alles om hen heen een geest heeft. Dieren hebben om die reden een sterke plaats in deze spirituele wereld. 

Klimaatveranderingen zorgden ervoor dat de Inuit door verschillende gebieden trokken. De koude temperaturen leidden uiteindelijk tot een meer nomadisch bestaan, er werden hutten en iglo’s gebouwd. De Inuit leefden geïsoleerd, grootmachten van die tijd bemoeiden zich weinig met deze groepen. De eerste ontmoetingen vond plaats toen de Vikingen zich in Groenland gingen vestigen. De vreemdelingen zorgden voor problemen, ze namen ziektes met zich mee en door het vele vissen en jagen werd het eten schaars. Diverse diersoorten stierven zelfs uit. Daarna probeerde de Rooms-katholieke het christendom aan de Inuit te introduceren. Het traditionele nomadenbestaan heeft uiteindelijk lang bestaan, pas in de jaren vijftig vestigde ze zich op een vaste plek. Ondertussen is er een groeiende interesse voor deze cultuur en hun religie bloeit op. 

Een tattoo voor elke mijlpaal

Gedurende millennia werden Inuit vrouwen getatoeëerd met naalden van bot of pezen die gedrenkt waren in niervet. Elke tattoo stond symbool voor een belangrijke prestatie, zoals het villen van een vos of het naaien van een jas van zeehondenleer. De bijzondere tekeningen stonden op het punt uit te sterven toen zendelingen ongeveer 100 jaar geleden in het Noordpoolgebied van Canada aankwamen. Zij verklaarden dat de tatoeages duivels waren en verboden vrouwen om deze te laten zetten. Aangespoord door documentaires en projecten maken de Inuit tatoeages een comeback

De tatoeages hebben diepe betekenissen, zo staat de V-vormige tattoo op het voorhoofd voor vrouwelijkheid. Het was vaak de eerste tekening die een Inuit vrouw kreeg, het markeerde de mijlpaal van de start van haar eerste menstruatie. Soms waren de eerste tattoos de strepen op de kin, het signaal dat een meisje de puberteit had bereikt. De tekeningen op de vingers gaven eer en respect aan Nuliajuk, de zeegodin. 

Alle tatoeages markeren mijlpalen en prestaties, maar kunnen ook symbool staan voor dierbaren die niet meer leven of verhalen die moeilijk te vertellen zijn. Heb jij deze bijzondere tekeningen bij iemand gezien? 

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 2053

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

  • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

  • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

  • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?

Vikingen als eerste ontdekkers van Amerika 0 15632

vikings

Wanneer we denken aan de ontdekker van Amerika, denken we meteen aan Columbus. Maar wist je dat een ander volk Amerika eerst ontdekte, en lang voor Columbus? Wij vertellen je alles over de eerste nederzettingen in Amerika door… de Vikingen.

De eerste blik op Amerika

In 986 n.C. vertrok viking Bjarni Herjulfsson naar Groenland. Na een hevige storm raakte hij van koers, weg van Groenland. Toen de storm ging liggen en hij en zijn bemanning eindelijk land zagen, bleek de beschrijving niet overeen te komen met Groenland. Geschrokken door de ontdekking en zonder aan wal te gaan, verliet hij het nieuwe land en ondernam hij een nieuwe poging om naar Groenland te gaan.

vikings

De eerste nederzettingen van de Vikingen in Amerika

De Noorse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson, was de tweede zoon van Erik de Rode, ontdekker van Groenland. In de 10e eeuw werd hij aangesteld om opkomende het Christendom verder te verspreiden in Groenland. Onderweg trad hij toevallig in de voetsporen van zijn vader. Want ook hij week, net als zijn voorganger Herjulfsson, van koers af en herontdekte Amerika. Eriksson zette echter wel voet aan wal. Hij ontdekte een land met druiven, wat hij Vinland (Wijnland) noemde, en waar ze dan ook de eerste nederzettingen bouwden. De Vikingen gingen nooit dieper landinwaarts, vanwege de vijandige houding van de Indianen.

vikingboot

Waarom verlieten de Vikingen Noord-Amerika?

Verschillende verklaringen zijn naar voren gebracht voor het vertrek van de Vikingen uit Noord-Amerika. Misschien waren er te weinig van hen om een nederzetting te onderhouden. Of misschien werden ze verdreven door de Indianen. Een andere theorie is dat plotse klimaatverandering, ook wel gekend als de mini-ijstijd, de reden was dat van het vertrek van de Vikings.

Van sage naar Unesco Werelderfgoed

Archeologen hebben bewijzen gevonden die de sage over de Noorse expedities naar Amerika ondersteunen. In 1960 speurde de Noorse ontdekkingsreiziger Helge Ingstad de kusten van Labrador en Newfoundland af naar tekenen van een mogelijke nederzetting. Die vond hij op het noordelijkste puntje van Newfoundland bij L’Anse aux Meadows. Een internationaal team van archeologen groef artefacten van Viking-origine op die dateren van rond het jaar 1000 na Christus en de overblijfselen van het dorp maken nu deel uit van een UNESCO Werelderfgoedlijst.