Ontdek de Inuit cultuur met hun unieke tattoos 0 617

Ontdek de Inuit cultuur met hun unieke tattoos

De Siberische kou is voor velen niet weggelegd, maar de Inuit kennen niet beter. Dit bijzondere volk woont in Alaska en Groenland. Omdat deze gebieden binnen de poolcirkel liggen, kunnen de temperaturen tot wel zestig graden onder nul dalen. De Inuit zijn de oorspronkelijke bewoners van het noorden en hebben in een relatief korte periode een enorme overgang meegemaakt. Wij vertellen je alles over dit unieke volk. 

Harmonie tussen cultuur en leefgebied 

Als we over bijzondere culturen spreken, hoort de Inuit cultuur daar zeker bij. Er bestaan niet veel volkeren waarvan de cultuur zo samenhangt met het gebied waarin ze leven. De Inuit hebben zich de barre leefomstandigheden van de poolcirkel eigen gemaakt. Van origine leven ze van de jacht, hun dieet bestaat dan ook voornamelijk uit vlees en vis. Want met deze temperaturen is het telen van planten, groenten en bomen onmogelijk. Ze gebruiken zoveel mogelijk van de dieren en verwerken het tot kleding, tenten en zelfs gebruiksproducten zoals boten! De bijzondere band met de natuur komt voort uit de overtuigingen van het sjamanisme. Ze geloven erin dat alles om hen heen een geest heeft. Dieren hebben om die reden een sterke plaats in deze spirituele wereld. 

Klimaatveranderingen zorgden ervoor dat de Inuit door verschillende gebieden trokken. De koude temperaturen leidden uiteindelijk tot een meer nomadisch bestaan, er werden hutten en iglo’s gebouwd. De Inuit leefden geïsoleerd, grootmachten van die tijd bemoeiden zich weinig met deze groepen. De eerste ontmoetingen vond plaats toen de Vikingen zich in Groenland gingen vestigen. De vreemdelingen zorgden voor problemen, ze namen ziektes met zich mee en door het vele vissen en jagen werd het eten schaars. Diverse diersoorten stierven zelfs uit. Daarna probeerde de Rooms-katholieke het christendom aan de Inuit te introduceren. Het traditionele nomadenbestaan heeft uiteindelijk lang bestaan, pas in de jaren vijftig vestigde ze zich op een vaste plek. Ondertussen is er een groeiende interesse voor deze cultuur en hun religie bloeit op. 

Een tattoo voor elke mijlpaal

Gedurende millennia werden Inuit vrouwen getatoeëerd met naalden van bot of pezen die gedrenkt waren in niervet. Elke tattoo stond symbool voor een belangrijke prestatie, zoals het villen van een vos of het naaien van een jas van zeehondenleer. De bijzondere tekeningen stonden op het punt uit te sterven toen zendelingen ongeveer 100 jaar geleden in het Noordpoolgebied van Canada aankwamen. Zij verklaarden dat de tatoeages duivels waren en verboden vrouwen om deze te laten zetten. Aangespoord door documentaires en projecten maken de Inuit tatoeages een comeback

De tatoeages hebben diepe betekenissen, zo staat de V-vormige tattoo op het voorhoofd voor vrouwelijkheid. Het was vaak de eerste tekening die een Inuit vrouw kreeg, het markeerde de mijlpaal van de start van haar eerste menstruatie. Soms waren de eerste tattoos de strepen op de kin, het signaal dat een meisje de puberteit had bereikt. De tekeningen op de vingers gaven eer en respect aan Nuliajuk, de zeegodin. 

Alle tatoeages markeren mijlpalen en prestaties, maar kunnen ook symbool staan voor dierbaren die niet meer leven of verhalen die moeilijk te vertellen zijn. Heb jij deze bijzondere tekeningen bij iemand gezien? 

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vikingen als eerste ontdekkers van Amerika 0 6008

vikings

Wanneer we denken aan de ontdekker van Amerika, denken we meteen aan Columbus. Maar wist je dat een ander volk Amerika eerst ontdekte, en lang voor Columbus? Wij vertellen je alles over de eerste nederzettingen in Amerika door… de Vikingen.

De eerste blik op Amerika

In 986 n.C. vertrok viking Bjarni Herjulfsson naar Groenland. Na een hevige storm raakte hij van koers, weg van Groenland. Toen de storm ging liggen en hij en zijn bemanning eindelijk land zagen, bleek de beschrijving niet overeen te komen met Groenland. Geschrokken door de ontdekking en zonder aan wal te gaan, verliet hij het nieuwe land en ondernam hij een nieuwe poging om naar Groenland te gaan.

vikings

De eerste nederzettingen van de Vikingen in Amerika

De Noorse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson, was de tweede zoon van Erik de Rode, ontdekker van Groenland. In de 10e eeuw werd hij aangesteld om opkomende het Christendom verder te verspreiden in Groenland. Onderweg trad hij toevallig in de voetsporen van zijn vader. Want ook hij week, net als zijn voorganger Herjulfsson, van koers af en herontdekte Amerika. Eriksson zette echter wel voet aan wal. Hij ontdekte een land met druiven, wat hij Vinland (Wijnland) noemde, en waar ze dan ook de eerste nederzettingen bouwden. De Vikingen gingen nooit dieper landinwaarts, vanwege de vijandige houding van de Indianen.

vikingboot

Waarom verlieten de Vikingen Noord-Amerika?

Verschillende verklaringen zijn naar voren gebracht voor het vertrek van de Vikingen uit Noord-Amerika. Misschien waren er te weinig van hen om een nederzetting te onderhouden. Of misschien werden ze verdreven door de Indianen. Een andere theorie is dat plotse klimaatverandering, ook wel gekend als de mini-ijstijd, de reden was dat van het vertrek van de Vikings.

Van sage naar Unesco Werelderfgoed

Archeologen hebben bewijzen gevonden die de sage over de Noorse expedities naar Amerika ondersteunen. In 1960 speurde de Noorse ontdekkingsreiziger Helge Ingstad de kusten van Labrador en Newfoundland af naar tekenen van een mogelijke nederzetting. Die vond hij op het noordelijkste puntje van Newfoundland bij L’Anse aux Meadows. Een internationaal team van archeologen groef artefacten van Viking-origine op die dateren van rond het jaar 1000 na Christus en de overblijfselen van het dorp maken nu deel uit van een UNESCO Werelderfgoedlijst.

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 1375

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!