De meest bijzondere bruggen ter wereld 0 2084

Bijzondere-bruggen

Als we op reis gaan, gaan we niet alleen om te relaxen. We gaan ook om kennis te maken met de cultuur. Dat doen we door specialiteiten te proeven in authentieke restaurantjes of cafés, maar dat doen we ook door bezienswaardigheden te bezoeken. Zo bezoeken we kerken, standbeelden en musea. We kijken naar de kunst en de architectuur. Bruggen staan ook in het lijstje van bezienswaardigheden die we graag bezoeken. En de meest bijzondere zetten we in dit artikel voor je op een rijtje. Een brug is dan misschien wel gebouwd om je over het water te begeleiden, maar sommigen zijn veel meer dan dat. 

Brooklyn Bridge – Verenigde Staten

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

Of je nu wel eens in New York bent geweest of niet, iedereen kent de Brooklyn Bridge. De brug is in mei 1883 geopend na een bouw van maar liefst 14 jaar. De brug is ontworpen door John Roebling en zijn zoon Washington Roebling en verbindt Brooklyn en Manhattan met elkaar. De voormalige naam van de brug was: New York and Brooklyn Bridge. Sinds 1915 heet de brug officieel ‘Brooklyn Bridge’. 

Tower Bridge – Verenigd Koninkrijk 

Tower Bridge
Tower Bridge

Ook deze brug is natuurlijk ontzettend bekend. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Londen. De brug is ontworpen door Horace Jones en gebouwd door John Wolfe Barry. De Tower Bridge is in acht jaar gebouwd over de rivier de Theems. 

Golden Gate Bridge – Verenigde Staten

Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge

Deze brug verbindt de baai van San Francisco met de Stille Oceaan. Door de grote overbrugging is de brug maar liefst 2.737 meter lang. Joseph Straus heeft de brug in 1917 ontworpen. Echter is de bouw pas begonnen in 1933, die in 1937 ook alweer af was. Ondanks de lengte van de brug is deze toch in maar vier jaar gebouwd. 

Sydney Harbour Bridge – Australië 

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge

Alhoewel deze brug aan de andere kant van de wereld ligt, is dit toch een hele bekende brug bij de meeste mensen. Je hoeft niet eens Australië te hebben bezocht, wil je deze brug kennen. Deze brug is ontworpen om het noordelijke deel beter te bereiken en werd gebouwd door Dorman Long & Co. De bouw is begonnen in 1923 en de Sydney Harbour Bridge was in 1932 klaar. 

Helix Bridge – Singapore 

Helix Bridge
Helix Bridge

In tegenstelling tot de andere bruggen in dit artikel, is dit een heel ander type brug. Dat zie je al meteen als je naar de constructie kijkt. Het is een heel ander type brug, waarbij ook rekening is gehouden met schaduw voor de voetgangers die over de brug heen lopen. Een ander verschil is dat deze brug helemaal niet zo lang geleden is gebouwd. De Helix Bridge is ontworpen door ARUP Pte Ltd. en is gebouwd tussen 2007 en 2010. 

Ponte Vecchio – Italië

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Na alle bruggen in verre landen, zijn we nu aangekomen bij een Europese brug. Dit is een van de weinige bruggen in Florence die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. De brug is gebouwd over de rivier de Arno en de naam betekent letterlijk ‘oude brug’. In 1345 is deze brug gebouwd zoals deze vandaag de dag is. De brug bestond al eerder, maar dan van hout, deze is dan ook verwoest door een overstroming in 1933. De Ponte Vecchio staat vooral bekend door alle winkeltjes van juweliers die op en aan de brug te vinden zijn. Na het bezoek aan deze brug is het uiteraard tijd voor een Italiaanse espresso.

Previous ArticleNext Article
Reizen ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 dingen waar Italianen volgens leven 0 2461

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.

Nederland vs. Vlaanderen: de taalbattle 0 1416

Vlaams en Nederlands

Ondanks de vele gelijkenissen tussen Vlaams en Nederlands, zitten er ook enkele opvallende verschillen tussen beide talen. Je zal vast wel eens verbijsterd gekeken hebben na die vreemde uitspraak van je vriend net over de grens. Zo gek is dat niet, sommige woorden hebben gewoon een volledig andere betekenis. Wij geven je enkele van de opvallendste verschillen. 

Enerverend

  • Wat het in België betekent: op de zenuwen werkend, irritant
  • Wat het in Nederland betekent: opwindend, spannend

Een enerverende baan beoefen je het beste in Nederland. Als Belg kan je, in dit geval, best zo snel mogelijk naar ander werk zoeken.

Lopen

  • Wat het in België betekent: hardlopen, rennen
  • Wat het in Nederland betekent: wandelen

Misschien wel een van de meest bizarre verschillen. Als je aan een Nederlander vraagt of hij mee wil gaan lopen, verschijn dan niet in je training en loopschoenen. Dan moet je ‘rennen’ of ‘joggen’ gebruiken. Lopen is eigenlijk een synoniem voor wandelen. 

Bangelijk

  • Wat het in België betekent: geweldig, fantastisch
  • Wat het in Nederland betekent: snel angstig, schrikachtig

Een bangelijke film kijken we met zijn allen toch liever in België. Tenzij je van horror houdt natuurlijk!

conversatie

Pompwagen

  • Wat het betekent in België: De brandweerauto met lange slangen om het vuur te blussen.
  • Wat het betekent in Nederland: middel om pallets mee te verplaatsen

Schrik als Belg dus niet wanneer je hoort dat je in een magazijn de pompwagen moet gaan halen. Zo gek zijn Nederlanders nog net niet. In België kennen wij een pompwagen als een transpallet.

Kleedje

  • Wat het in België betekent: een jurk
  • Wat het in Nederland betekent: een tapijt, een vloerkleed

Een Vlaams meisje zal zich gevleid voelen wanneer ze een opmerking krijgt over haar mooi kleedje. Maar zeg dit niet tegen een Nederlandse, dat komt eerder cynisch en beledigend over.

Schoon

  • Wat het in België betekent: iets moois
  • Wat het in Nederland betekent: netjes gepoetst

Iets dat schoon is betekent in Nederland goed gepoetst, in België gebruik je het woordje schoon voor iets moois of knap. Een schone jongen betekent een knappe jongen, geen jongen die net uit de douche komt.

Poepen

  • Wat het in België betekent: seks hebben
  • Wat het in Nederland betekent: naar de wc gaan

In België weten we allemaal dat je met twee moet zijn om te poepen, in Nederland doe je dit best op je eentje.

vlaams vs nederlands

Tas

  • Wat het in België betekent: een tas om mee te nemen, om uit te drinken
  • Wat het in Nederland betekent: een tas of zak om mee te nemen

Een tas heeft in België een dubbele betekenis. Je kan het zien als een tas die je meeneemt naar je werk met alle belangrijke documenten in, maar je kan er ook een kopje koffie uit drinken. In Nederland zeg je tegen dit laatste een mok of kopje.

Weerhouden

  • Wat het in België betekent: laten blijven, behouden
  • Wat het in Nederland betekent: tegenhouden, afhouden van

Net over de grens solliciteren kan wel eens voor verwarring zorgen. Neem nu het woordje weerhouden. Als je sollicitatie in Nederland wordt weerhouden hebben we niet zo goed nieuws, in België betekent het net dat ze het overwegen, de sollicitatie bijhouden. 

Kamer

  • Wat het in België betekent: huiskamer
  • Wat het in Nederland betekent: studentenkamer

Schrik je niet als je als Belgische Erasmusstudent in Nederland op kamers zal gaan. Dat is geen doorsnee huiskamer maar een studentenkot of studentenhuis.

Straks

  • Wat het in België betekent: over enkele uren
  • Wat het in Nederland betekent: over enkele minuten

Tot slot hebben we nog het woordje straks, wat eigenlijk wel hetzelfde betekent namelijk ‘iets wat gaat gebeuren in de toekomst’. Toch zit er een verschil in interpretatie. Nederlanders bedoelen met straks iets achter enkele minuten terwijl het bij Belgen over enkele uren kan gaan.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd en laat je je niet meer vangen in deze woorden wanneer je over de grens bent.