Nederland vs. Vlaanderen: de taalbattle 0 191

Vlaams en Nederlands

Ondanks de vele gelijkenissen tussen Vlaams en Nederlands, zitten er ook enkele opvallende verschillen tussen beide talen. Je zal vast wel eens verbijsterd gekeken hebben na die vreemde uitspraak van je vriend net over de grens. Zo gek is dat niet, sommige woorden hebben gewoon een volledig andere betekenis. Wij geven je enkele van de opvallendste verschillen. 

Enerverend

  • Wat het in België betekent: op de zenuwen werkend, irritant
  • Wat het in Nederland betekent: opwindend, spannend

Een enerverende baan beoefen je het beste in Nederland. Als Belg kan je, in dit geval, best zo snel mogelijk naar ander werk zoeken.

Lopen

  • Wat het in België betekent: hardlopen, rennen
  • Wat het in Nederland betekent: wandelen

Misschien wel een van de meest bizarre verschillen. Als je aan een Nederlander vraagt of hij mee wil gaan lopen, verschijn dan niet in je training en loopschoenen. Dan moet je ‘rennen’ of ‘joggen’ gebruiken. Lopen is eigenlijk een synoniem voor wandelen. 

Bangelijk

  • Wat het in België betekent: geweldig, fantastisch
  • Wat het in Nederland betekent: snel angstig, schrikachtig

Een bangelijke film kijken we met zijn allen toch liever in België. Tenzij je van horror houdt natuurlijk!

conversatie

Pompwagen

  • Wat het betekent in België: De brandweerauto met lange slangen om het vuur te blussen.
  • Wat het betekent in Nederland: middel om pallets mee te verplaatsen

Schrik als Belg dus niet wanneer je hoort dat je in een magazijn de pompwagen moet gaan halen. Zo gek zijn Nederlanders nog net niet. In België kennen wij een pompwagen als een transpallet.

Kleedje

  • Wat het in België betekent: een jurk
  • Wat het in Nederland betekent: een tapijt, een vloerkleed

Een Vlaams meisje zal zich gevleid voelen wanneer ze een opmerking krijgt over haar mooi kleedje. Maar zeg dit niet tegen een Nederlandse, dat komt eerder cynisch en beledigend over.

Schoon

  • Wat het in België betekent: iets moois
  • Wat het in Nederland betekent: netjes gepoetst

Iets dat schoon is betekent in Nederland goed gepoetst, in België gebruik je het woordje schoon voor iets moois of knap. Een schone jongen betekent een knappe jongen, geen jongen die net uit de douche komt.

Poepen

  • Wat het in België betekent: seks hebben
  • Wat het in Nederland betekent: naar de wc gaan

In België weten we allemaal dat je met twee moet zijn om te poepen, in Nederland doe je dit best op je eentje.

vlaams vs nederlands

Tas

  • Wat het in België betekent: een tas om mee te nemen, om uit te drinken
  • Wat het in Nederland betekent: een tas of zak om mee te nemen

Een tas heeft in België een dubbele betekenis. Je kan het zien als een tas die je meeneemt naar je werk met alle belangrijke documenten in, maar je kan er ook een kopje koffie uit drinken. In Nederland zeg je tegen dit laatste een mok of kopje.

Weerhouden

  • Wat het in België betekent: laten blijven, behouden
  • Wat het in Nederland betekent: tegenhouden, afhouden van

Net over de grens solliciteren kan wel eens voor verwarring zorgen. Neem nu het woordje weerhouden. Als je sollicitatie in Nederland wordt weerhouden hebben we niet zo goed nieuws, in België betekent het net dat ze het overwegen, de sollicitatie bijhouden. 

Kamer

  • Wat het in België betekent: huiskamer
  • Wat het in Nederland betekent: studentenkamer

Schrik je niet als je als Belgische Erasmusstudent in Nederland op kamers zal gaan. Dat is geen doorsnee huiskamer maar een studentenkot of studentenhuis.

Straks

  • Wat het in België betekent: over enkele uren
  • Wat het in Nederland betekent: over enkele minuten

Tot slot hebben we nog het woordje straks, wat eigenlijk wel hetzelfde betekent namelijk ‘iets wat gaat gebeuren in de toekomst’. Toch zit er een verschil in interpretatie. Nederlanders bedoelen met straks iets achter enkele minuten terwijl het bij Belgen over enkele uren kan gaan.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd en laat je je niet meer vangen in deze woorden wanneer je over de grens bent.

Previous ArticleNext Article
Cultuur, Reizen ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De stilste plekjes van België 0 447

stille plekken

Ben je wel toe aan wat rust, maar kun je dat moeilijk vinden met alle geluiden om je heen? In de stad kun je een mengelmoes van geluiden horen, van toeterende auto’s en huilende baby’s tot aan ruziënde buren. Logisch dat je soms op zoek bent naar stilte en rust. Wij hebben daarom de meest stille plekken van België voor je gevonden.

We kennen in België een aantal plekken die het officiële label ‘Stiltegebied’ dragen, toegekend door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Dit zijn prachtige natuurgebieden waar flora en fauna overheersen boven mensen, maar vooral waar een aangename akoestiek zich kenmerkt voor deze plek. Het departement omschrijft deze plaatsen als unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in landelijke omgeving en stedelijke omgeving. Beiden kunnen als stiltegebied worden aangemerkt. In een landelijk gebied zullen met name natuurlijke geluiden overheersen van de flora en fauna. In een stedelijk gebied zal er sprake zijn van menselijke en natuurlijke geluiden die aantrekkelijk worden gevonden door rustzoekers.

Kalmthoutse heide

Kansen zijn dat je hier dus niemand tegen komt of juist gelijkgestemden. Net waar je naar op zoek bent! Kies voor de landelijke omgeving als je niemand wilt tegenkomen en kies voor een stedelijk gebied als je van een rustig stadsgezicht houdt. Enkele voorbeelden van de huidige stiltegebieden zijn: De Liereman in Oud-Turnhout, Zwarteput tussen Bilzen, Lanaken en Zutendaal, Kalmthoutse Heide in Kalmthout, Gerhagen in Tessenderlo, de Schelde-oevers in Bornem, Altenbroek in Voeren, Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi, Gestel in Berlaar, Wortel-Kolonie in Hoogstraten en het Oost-Vlaamse deel van het gebied Dender-Mark. 

rust in belgie

Ben je al benieuwd geworden? Onze persoonlijke favorieten is het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide en de Schelde oevers in Bornem. Maar we moedigen je vooral aan om zelf je favoriete stilteplek te verkennen. Ontdek waar jij je ultieme rust kunt vinden.

Zit er geen stiltegebied bij jou in de buurt? Dan is het een perfecte reden om daar een weekendje weg naartoe te gaan plannen. Een beter excuus is er niet toch? Kies voor een citytrip of een bijzondere overnachting in de natuur. Zoek zelf de stilte op! Daarnaast raden we aan om de website van departement Omgeving bij te houden. Daar wordt de lijst met officiële stiltegebieden steeds vernieuwd. Kansen zijn dat het natuurgebied bij jou in de buurt binnenkort ook het label krijgt. 

10 dingen waar Italianen volgens leven 0 425

carbonara

Wanneer het om eten en drinken gaat, hebben de Italianen het allemaal voor elkaar. Met heerlijke olijfolie, Napolitaanse pizza’s, verse pasta’s en fantastische wijnen is dit het walhalla voor foodies. Wat maakt hun manier van leven zo speciaal en volgens welke regels leven zij? Wij doen de 10 geheimen van de Italiaanse gastronomie uit de doeken.

1. Koffie als ontbijt

Italianen zijn niet zo’n fan van uitgebreid ontbijten. Voor hen moet ‘s morgens alles snel gaan. Geen keuze tussen duizend koffie’s zoals bij Starbucks, echte Italianen drinken ‘Espresso’. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Bestel je trouwens een latte, dan ga je een glas stomende melk krijgen want latte in het Italiaans is gewoon melk. Bij je koffie neem je een croissant, cornetto of andere gebak, liefst aan de toog en dan weer buiten.

2. Meerdere gangen en pasta is geen hoofdgerecht

pizza

Hoewel ontbijt heel minimalistisch is en snel naar binnen wordt gewerkt, is er geen limiet op de andere maaltijden. Starten doe je met Antipasto, een hapje. Je gaat daarna verder met de ‘Primo’, het voorgerecht dat vaak bestaat uit pasta, dan naar de ‘Secondo’, je hoofdgerecht bestaande uit vis of vlees en eindigen doe je met ‘Dolci’, het dessert.

3. La scarpetta

Je bord leegschrapen is hier niet nodig. Want bij elke maaltijd krijg je een broodmandje. Dit is niet voor bij je eten, maar om nadien te kunnen nagenieten van de saus. La scarpetta is een grote eer voor de chef en een laatste treat voor je smaakpapillen.

4. Ananas hoort niet op een pizza

Deze discussie gaat al enkele decennia mee, sinds een Canadees in 1962 besloot om het een kans te geven. Hoewel er heel wat liefhebbers zijn van deze zoete combinatie, hoort volgens Italianen ananas niet op een pizza en is het een schande. Maar even serieus: de tomatensaus op een pizza heeft al redelijk wat aciditeit. Een ananas voegt alleen maar extra toe, waardoor het niet zo makkelijk te verteren is. Bovendien maakt het sap van de ananas je pizza veel natter dan die hoort te zijn. En niemand wil toch een natte pizza?

5. Carbonara maak je niet met room

carbonara

Ook een eet-gerelateerde discussie die volgens Italianen de wereld uit moet, is het maken van pasta carbonara. Als je dit geliefde gerecht voor je ziet met kaas, room, spek en pasta dan zit je verkeerd. De liefde gaat door de maag, maar die begint wel met de liefde voor de ingrediënten. Carbonara maak je namelijk met guanciale (varkenswangen) of pancetta (Italiaans spek van de varkensbuik) en pecorino kaas.
De romige saus van een carbonara maak je niet met room maar met rauwe eieren waar een beetje van het kookwater van de pasta aan wordt toegevoegd.

6. Hoe verser hoe beter

Naar de supermarkt gaan in Italië is fantastisch. De verstoog ligt vol met heerlijke eten, groenten in alle kleuren, noem maar op. Maar wil je leven als een echte Italiaan, dan ga je naar de wekelijkse markt. Daar vind je de rijpste tomaten, de pittigste kazen en de lekkerste vleesjes. Ook de pasta haal je niet in een pakje in de supermarkt, die maak je thuis zelf natuurlijk.

7. Olijfolie boven alles

olijfolie

Koken doen Italianen met olijfolie. Dit komt natuurlijk niet zomaar. Over heel Italië vind je olijfgaarden, die in de herfst geteeld worden en in de lokale Fattoria in olijfolie wordt getoverd. De smaak van olijfolie zal je dan ook overal terugvinden, ook soms in gebakjes. Je vindt natuurlijk ook andere oliën, maar Italianen zweren bij de smaak van de olijf!

8. Sharing is caring

In Italië draait alles om familie. Het is dan ook niet ongebruikelijk om op zondag grote families samen te zien koken. Iedereen neemt wat mee, helpt elkaar in de keuken en geniet daarna van een grote maaltijd. Qualitytime en lekker eten (met van die heerlijke op-grootmoeders-wijze-gerechten), je zou van minder gelukkig worden.

9. Drinken doe je met eten

In tegenstelling tot onze drank-cultuur, waar je al van je glaasje rode wijn zit te nippen voor het eten er is, wordt alcohol in Italië eerder gezien als een toegevoegde waarde aan je eten. Je zal een Italiaan niet gauw betrappen op het drinken van een goed glas Brunello voor bij die steak Fiorentina er is. De wijn is er om het smakenpallet helemaal compleet te maken. Begin jij al te watertanden?

10. Nog meer eten en nog meer drank

aperol

Voor alles is er een moment. Hoewel we ondertussen weten dat ontbijt niet belangrijk is, maar de 2 andere maaltijden wel, is er ook een moment voor aperitief. Om de eetlust op te wekken vind je Italianen tijdens de ‘Aperitivo’ (jawel, voor je weer met de Antipasti start), samen voor een Aperol of Negroni. Met alle zoute hapjes die erbij komen ben je klaar om aan het volgende gerecht te starten.