DIY schoonmaakmiddelen 0 353

DIY schoonmaak

Wil je de chemicaliën in commerciële schoonmaakmiddelen dumpen en wat geld besparen? Je kan deze producten makkelijk vervangen met natuurlijke schoonmaakmiddelen die je thuis zelf kan maken. Bespaar wat geld en ga voor groen! 

Allesreiniger

Laten we beginnen met een reiniger die je wekelijks of zelfs dagelijks gebruikt: een allesreiniger. Omdat dit product veel gebruikt wordt, kan je er best een grote hoeveelheid van aanmaken. Neem 50 ml gedestilleerd water, 50 ml witte azijn en 10 druppels essentiële oliën. Doe de ingrediënten in een spuitfles en schud ze goed voor elk gebruik. Klaar is kees!

Graniet reiniger

Deze reiniger is niet alleen voor graniet, maar kan gebruikt worden voor alle minerale oppervlakken of natuursteen.. Er zit geen azijn in omdat de zuurgraad anders de natuursteen kan eroderen. Tea tree olie is een essentiële olie die afkomstig is van het stomen van de bladeren van de Australische tea tree. Bij uitwendig gebruik wordt tea tree olie verondersteld antibacterieel te zijn en het is een veilig en schimmeldodend product, wat ideaal is voor natuursteen. Neem 1 liter gedestilleerd water, 25 ml alcohol, 1 eetlepel Castille zeep en 10 druppels etherische olie. Voeg alle ingrediënten toe in een spuitbus en schud goed voor elk gebruik.

Glasreiniger

Deze glasreiniger is er één die je écht zelf wilt maken. In de winkel gekochte glasreinigers kunnen niet alleen veel irriterende stoffen bevatten, maar ook neurotoxines en hormoonverstorende stoffen. Natuurlijke glasreinigers hebben de neiging strepen achter te laten, maar deze heeft een geheim wapen: maizena. Neem 50 ml witte azijn, 25 ml alcohol, 1 eetlepel maïzena en 10 druppels etherische olie en doe alle ingrediënten in een spuitfles. Vanwege de maïzena is het vooral belangrijk dat je goed schudt voor elk gebruik, zo raakt de spuitfles niet verstopt. Gebruik voor het beste resultaat ook een pluisvrije doek.

Toiletreiniger

poetsenDit is een heel eenvoudig schoonmaakmiddel. Het bevat enkel zuiveringszout en azijn. Je bent misschien gewend om de producten in een spuitfles te doen, maar voor het toilet gebruik je best een knijpfles omdat je ze ondersteboven of op zijn zijkant moet houden om overal goed aan te raken. Strooi het zuiveringszout over de hele binnenkant van het toilet en gebruik dan de knijpfles met de azijn en eventuele essentiële olie mix om het helemaal te bedekken. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken en gebruik dan de borstel om goed te schrobben. Gebruik vervolgens de allesreiniger voor de buitenkant.

Het is ongelofelijk hoe je met slechts een paar huishoudelijke ingrediënten verschillende natuurlijke schoonmaakmiddelen kunt maken. Deze schoonmaak recepten nemen niet veel tijd in beslag, besparen je geld, minimaliseren de hoeveelheid schoonmaakmiddelen die je moet opslaan en het belangrijkste: ze zijn veel veiliger voor je gezondheid. Waar wacht je nog op?

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit moet je weten over Spanjaarden 0 794

Paella

Spanje is een van onze populairste vakantiebestemmingen. We brengen er graag de zomer door. Sommige mensen gaan er zelfs naar toe om er te overwinteren en anderen pakken hun spullen om te emigreren naar de Spaanse kust. Of je Spanje nou gaat bezoeken of van plan bent er te gaan wonen, er zijn natuurlijk wat zaken die belangrijk zijn om vooraf te weten. In dit artikel komen de gewoontes en karaktereigenschappen van de Spanjaarden samen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Spanjaarden houden van beweging

Als je naar Spanje op vakantie gaat, krijg je al snel te maken met de siësta tussen de middag. Tussen 14:00-17:00 uur zijn normaliter de winkels gesloten tijdens de zomer maanden. Voor ons kan dat nog wel eens tegenvallen, want precies op die tijdstippen willen wij wel eens gaan winkelen. Door die siësta wordt het Spaanse volk nog wel eens op de kaart gezet als luie mensen. Dat is een complete misvatting. De Spanjaarden zijn op die tijdstippen dicht, omdat dat gewoon de heetste uren van de dag zijn. Het betekent lang niet altijd dat de Spanjaarden écht gaan slapen. Gewoonlijk doen ze een dutje van 15 tot 30 minuten, een echte powernap. Maar, vaker is het zo dat ze uitgebreid genieten van een lunch. Spanjaarden doen het liefst alles te voet. Of je nou buiten het centrum woont of niet, wandelen is geen probleem voor ze. Trek er zelf ook eens op uit en geniet van deze mooie wandelgebieden

  • Spanjaarden delen alles

En dan bedoelen we ook echt alles. Of het nou gaat om eten of om informatie, ze willen het niet voor zichzelf houden. Wij zijn gewend om voor jezelf te bestellen in een restaurant. In Spanje werkt dit heel anders. Ze bestellen een aantal gerechten, die één voor één op tafel komen. De bedoeling is dat je overal samen van eet. Het voordeel hiervan is dat je altijd nieuwe gerechten leert kennen. Ook thuis wordt er vaak samen gekookt en mag iedereen wat mee brengen. Hetzelfde geldt voor de Italianen. 

Als het om informatie gaat delen Spanjaarden ook alles. Zo praten ze veel en enorm luid. Een gesprek is dan ook nooit tussen twee personen, want iedereen in jullie omgeving kan ervan meegenieten. Ze bellen dan ook het liefst met de telefoon op luidspreker. 

  • Eten heel belangrijk is

Dit klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, want voor ons is eten toch ook belangrijk? In de Spaanse cultuur draait eigenlijk alles om eten. Ze zijn dan ook gewend om de hele dag door met eten bezig te zijn. Na het ontbijt worden er voorbereidingen getroffen voor de lunch en na de lunch, wordt het avondeten voorbereid. Eten is alles voor een Spanjaard. En daarom genieten ze daar ook met volle teugen van. Een lunch kan bijvoorbeeld wel twee uur duren en valt vaak samen met de siësta. Hoewel kantoren dan vaak gesloten zijn, doen Spanjaarden vaak zaken tijdens de lunch. Spanjaarden hebben niet alleen een andere manier van eten, ze eten ook op hele andere tijden. Het is dan ook normaal om pas tussen 21:00-23:00 uur aan te schuiven voor het diner, dat is natuurlijk veel later dan wij zelf gewend zijn.

  • Een Spanjaard nooit te laat is

Spanjaarden zijn nooit te laat, althans zo zien zij dat zelf niet. Ze zullen het eerder zien als dat jij véél te vroeg bent. Ook al ben jij precies op de afgesproken tijd op het feestje, bij de kapper of bij een ander sociaal event. Spanjaarden zijn gewoonlijk een half uur tot uur later dan de afgesproken tijd. Dit zit in hun DNA en is ook enorm lastig eruit te krijgen. Het is niet respectloos bedoeld vanuit hun kant, want zij zijn het gewend van elkaar. Spanjaarden hebben gewoonlijk ook geen klok/horloge. Mochten ze die wel hebben, dan gebruiken ze die haast nooit. Ze leven in het nu en maken zich niet snel druk om de tijd. Misschien komen ze daarom altijd later…?

Typisch Belgisch, maar in Nederland kennen ze het niet! 0 1123

vallende ster

Onze noorderburen lijken zo dichtbij, maar toch zijn er grote verschillen tussen België en Nederland. Niet alleen wat betreft taal, maar ook wat betreft delicatessen, gewoontes en nog veel meer. Zo zijn er typische Belgische zaken die ze in Nederland helemaal niet kennen. Vreemd he? We hebben de grappigste vijf zaken voor je op een rijtje gezet. Laten we eens gluren bij de buren.

Vallende sterren

Allereerst staan we even stil bij onze doodnormale en soms erg vervelende flitspalen langs de snelweg, de vallende sterren. Waar Nederlanders zich verbazen over hoe vaak dit natuurspektakel blijkbaar plaatsvindt in België op de snelweg, weten wij dat we gewoonweg op de radio luisteren naar het verkeersnieuws en de vallende sterren op de snelweg liever ontwijken dan ernaartoe rijden. Hetzelfde geldt voor pinker en rondpunt, ook daar zijn onze buren niet mee bekend. Zij spreken van een knipperlicht en rotonde.

Broodje Martino

Wie kent het niet, het originele broodje Martino door uitvinder Albert de Hert. Nou, dat zijn de Hollanders! Zij leven zonder het heerlijke recept van het broodje met américain, pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Een gemis toch? Hopelijk voor hen steekt dit pittige broodje nog de grens over!frieten

Op frieten geen mayonaise?

We blijven nog even in de lekkernijen hoek. Wij Belgen staan bekend om onze heerlijke frieten met een lekkere flinke schep mayonaise erbij. De Nederlanders zijn ook dol op hun gele rakkers, maar daar kun je geen friet met mayo bestellen. Daar krijg je frietsaus op je patat. Let wel op, want de frietsaus lijkt wellicht wel op de ons bekende mayonaise, maar de smaak is duidelijk anders. Proef het eens en vergelijk zelf! 

De voor- en namiddag

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze noorderburen? Wees duidelijk in de tijd die jullie afspreken, want als je in de voormiddag afspreekt zal je date pas tegen 12 of 1 uur aankomen. Spreek je in de namiddag af? Dan kun je je afspraak rond 4 of 5 uur verwachten! In Nederland kennen ze het onderscheid tussen de voor- en namiddag niet, maar wordt er gesproken van ochtend en middag. Voormiddag zal daarom als het begin van de middag worden opgevat en namiddag als het einde van het middaguur. Goed om te weten, voordat je denkt dat je (weer) een blauwtje loopt!

solden

De solden!

En dan tot slot nog de solden. De favoriete twee maanden per jaar voor alle shopaholics die nu meelezen. We hebben het natuurlijk over de uitverkopen in de maanden januari en juli. Het moment dat je tegen zeer hoge afprijzingen dat leuke kleedje of die mooie jas kunt scoren! In Nederland is dit fenomeen niet bekend. Daarom zul je gerust Hollanders zien die hun winkeltripjes naar Antwerpen in juni of december plannen. Een gemiste kans! Voor hen dan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van typisch Belgische dingen die onze buren nog niet kennen. Er zijn overigens ongetwijfeld ook tal van zaken die typisch Nederlands zijn (denk aan de rauwe haring die onze buren ieder voorjaar weer lyrisch maakt!) en die wij nog niet kennen. Maar dat is wellicht iets voor een volgend artikel!