DIY schoonmaakmiddelen 0 50

DIY schoonmaak

Wil je de chemicaliën in commerciële schoonmaakmiddelen dumpen en wat geld besparen? Je kan deze producten makkelijk vervangen met natuurlijke schoonmaakmiddelen die je thuis zelf kan maken. Bespaar wat geld en ga voor groen! 

Allesreiniger

Laten we beginnen met een reiniger die je wekelijks of zelfs dagelijks gebruikt: een allesreiniger. Omdat dit product veel gebruikt wordt, kan je er best een grote hoeveelheid van aanmaken. Neem 50 ml gedestilleerd water, 50 ml witte azijn en 10 druppels essentiële oliën. Doe de ingrediënten in een spuitfles en schud ze goed voor elk gebruik. Klaar is kees!

Graniet reiniger

Deze reiniger is niet alleen voor graniet, maar kan gebruikt worden voor alle minerale oppervlakken of natuursteen.. Er zit geen azijn in omdat de zuurgraad anders de natuursteen kan eroderen. Tea tree olie is een essentiële olie die afkomstig is van het stomen van de bladeren van de Australische tea tree. Bij uitwendig gebruik wordt tea tree olie verondersteld antibacterieel te zijn en het is een veilig en schimmeldodend product, wat ideaal is voor natuursteen. Neem 1 liter gedestilleerd water, 25 ml alcohol, 1 eetlepel Castille zeep en 10 druppels etherische olie. Voeg alle ingrediënten toe in een spuitbus en schud goed voor elk gebruik.

Glasreiniger

Deze glasreiniger is er één die je écht zelf wilt maken. In de winkel gekochte glasreinigers kunnen niet alleen veel irriterende stoffen bevatten, maar ook neurotoxines en hormoonverstorende stoffen. Natuurlijke glasreinigers hebben de neiging strepen achter te laten, maar deze heeft een geheim wapen: maizena. Neem 50 ml witte azijn, 25 ml alcohol, 1 eetlepel maïzena en 10 druppels etherische olie en doe alle ingrediënten in een spuitfles. Vanwege de maïzena is het vooral belangrijk dat je goed schudt voor elk gebruik, zo raakt de spuitfles niet verstopt. Gebruik voor het beste resultaat ook een pluisvrije doek.

Toiletreiniger

poetsenDit is een heel eenvoudig schoonmaakmiddel. Het bevat enkel zuiveringszout en azijn. Je bent misschien gewend om de producten in een spuitfles te doen, maar voor het toilet gebruik je best een knijpfles omdat je ze ondersteboven of op zijn zijkant moet houden om overal goed aan te raken. Strooi het zuiveringszout over de hele binnenkant van het toilet en gebruik dan de knijpfles met de azijn en eventuele essentiële olie mix om het helemaal te bedekken. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken en gebruik dan de borstel om goed te schrobben. Gebruik vervolgens de allesreiniger voor de buitenkant.

Het is ongelofelijk hoe je met slechts een paar huishoudelijke ingrediënten verschillende natuurlijke schoonmaakmiddelen kunt maken. Deze schoonmaak recepten nemen niet veel tijd in beslag, besparen je geld, minimaliseren de hoeveelheid schoonmaakmiddelen die je moet opslaan en het belangrijkste: ze zijn veel veiliger voor je gezondheid. Waar wacht je nog op?

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welke groenten zijn makkelijk en rendabel zelf te kweken – en welke niet? 0 50

eigen kweek

Het is voor niemand een verrassing dat groenten die je in de supermarkt koopt niet heel gezond zijn. Dit komt omdat ze de producten zo lang mogelijk vers willen houden en daarvoor wordt veel fruit en groenten bespoten. Daarom beginnen steeds meer mensen hun eigen groenten te verbouwen, want een eigen moestuin bijhouden is helemaal van deze tijd. En zeg nou eerlijk, meer biologisch dan dat kan bijna niet! Maar welke groenten kun je dan het beste verbouwen?

Aardappelen

Om aardappelen in jouw moestuin te gaan planten, moet je wel goed opletten op de oogsttijd. Voor de aardappelen van vandaag geldt dat ze vanaf maart ook voor gezaaid mogen worden. Een maand erna kunnen ze dan in de volle grond worden geplant. Het is wel belangrijk dat de aardappelen in een onkruidvrije grond worden geplaatst.

Courgettes

Ook courgettes zijn makkelijke groenten om zelf te verbouwen. Deze groente kan vanaf eind april worden gezaaid en zullen dan vanaf half mei in de volle grond moeten worden geplaatst. Om te groeien, hebben ze ongeveer één vierkante meter nodig per plant. Pas op met water geven. Op het begin hebben ze dat nog niet zoveel nodig, maar na 2 weken juist wel heel veel omdat ze dan moeten groeien

Radijs

Dit is misschien wel de meest gemakkelijke groenten om te onderhouden in jouw moestuin. Het proces tussen het zaaien en oogsten gaat namelijk enorm snel. De radijsjes ga je plannen rond het voorjaar of eind augustus. Zorg dat je de radijsjes met losse aarde bedekt en dat ze regelmatig water krijgen. Het kiemen van de radijsjes hangt af van de temperatuur buiten. Maar normaal gesproken kiemen radijsjes binnen 5 tot 14 dagen.

Tomaten

Deze groenten zijn iets moeilijker om te verbouwen. Van maart tot april kun je de tomaten zaaien op een lichtrijke, warme plek. De tomaten mogen namelijk absoluut geen water op de bladeren hebben. Als de tomaten aan het groeien zijn, bindt ze dan losjes onder elke tros vast met een clip.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen spam? 0 44

spam

Wat jaren geleden nog zo ver weg leek, is nu niet meer weg te denken. Dan hebben we het natuurlijk over het internet. Bijna alles gebeurt online, van chatten tot werken en van producten kopen en verkopen tot het studeren. Ook het mailverkeer is de laatste jaren enorm toegenomen. De reclame die eerst op de deurmat viel, ontvang je nu in jouw mailbox. Naast deze reclame, ontvangt ook iedereen spamberichten, welke heel onschuldig lijken, maar wel veel schade aan kunnen richten. Door het openen van deze spamberichten, kan zelfs jouw identiteit worden gestolen. Dat zijn redenen genoeg, om jezelf te beschermen tegen spam. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

 

1. Verspreid je e-mailadres niet openbaar

Natuurlijk moet je bij veel instanties, websites en webshops jezelf aanmelden met een geldig e-mailadres. Hiervoor kun jij gewoon jouw eigen e-mail gebruiken. Maar, zodra een website openbaar is, gaan de mensen achter de spam daar e-mailadressen vandaan halen. Fora en gastenboeken zijn voorbeelden van websites waar je openbaar e-mailadressen kunt vinden.

2. Beantwoord geen spam

Reageer nooit op een spam e-mail. Dit betekent ook dat je geen aanwijzingen moet volgen, die in zo’n mail staan beschreven. Vaak krijg je een stappenplan van hoe je van de spam af moet komen. Dit werkt echter averechts. Zodra jij die aanwijzingen volgt, zien de spam verzenders dat jouw e-mailadres actief is. Hierdoor zullen ze alleen maar meer spam naar jou verzenden, in plaats van jou te verwijderen van de mailinglijst.

spam

3. Open geen bestanden

Zorg ervoor dat je nooit bestanden of afbeeldingen in een spam mail opent. Hier kunnen van allerlei gevaarlijke scripts in zijn verstopt. Zodra je zo’n afbeelding downloadt, kan degene achter de spam bijvoorbeeld jouw wachtwoorden achterhalen. Met een klik, geef jij ze de macht over jouw beeldscherm. 

4. Spamfilter

Als je een Gmail of Outlook account hebt, kun je gebruik maken van de spamfilter in de e-mail. Zo’n filter zorgt ervoor dat de spam wordt geblokkeerd en niet jouw inbox vervuilt. Op Outlook kun je het beschermingsniveau ook verhogen, waardoor je meer mails automatisch kunt blokkeren. Het gevaar is wel, dat ook de gewenste mails per ongeluk geblokkeerd kunnen worden