We hebben de gok allemaal wel eens gewaagd; online daten. Veel mensen hebben via het swipen hun lifelong partner gevonden aan wie ze het magische ja-woord zouden geven. Anderen zijn nog druk bezig in de zoektocht naar hun ware liefde. Hoe je het ook wendt of keert, digitaal daten is niet voor iedereen weggelegd. Er komen voor- en nadelen bij kijken en voor enkele veranderen deze nadelen in heuse nachtmerries. Want wat gebeurt er als de persoon op wie je verliefd bent een oplichter blijkt te zijn?
Het kan de beste overkomen
Laten we beginnen met het feit en ook meteen de geruststelling dat datingfraude iedereen kan overkomen. Het gebeurt via apps als Tinder, maar ook op meer betrouwbare sites zoals Lexa kunnen dit soort misdrijven ontstaan. Liefde maakt nou eenmaal blind en zorgt voor afwijkend gedrag. Je kunt heel open en onbevangen zijn en hierdoor te goed van vertrouwen worden, of je stapt door eenzaamheid gemakkelijker in de valkuilen. Wat de reden ook is, it happens to the best of us.
Datingfraude, zo herken je het!
De meeste slachtoffers herkennen de datingfraude pas wanneer ze al duizenden euro’s hebben overgemaakt. Dat je dit later door hebt, komt door de vertrouwensband die de zwendelaars met je hebben opgebouwd. Je wordt emotioneel afhankelijk van de fraudeur. Hoewel je in deze situaties vaak te maken hebt met een taalbarrière, zijn fraudeurs toch succesvol met hun charmes, mooie verhalen en leuke praatjes. Hierdoor word jij als slachtoffer helemaal ingepalmd. Het maakt je blind voor de rode vlaggen die om je date heen wapperen. Eenmaal na de mooie praatjes en gesprekken vol complimentjes komt altijd het moment dat de bedriegers geld nodig hebben. Er worden verschillende smoesjes gebruikt, van ‘plotselinge’ financiële tegenvallers tot geldproblemen van familieleden. Of omdat ze juist het geld nodig hebben om jou speciaal te bezoeken. Vaak zit achter deze betalingen ook nog eens veel druk.
Herken jij deze puntjes?
- De fraudeur stelt ‘zichzelf’ altijd kwetsbaar op, zo ontwikkelt deze persoon een emotionele band en word je op een manipulatieve manier afhankelijk van hem of haar.
- Profielen zijn vaak ‘too good to be true’, van aantrekkelijke mensen met betrouwbare uitstraling en interessante levens.
- Gebrekkig of niet correct Nederlands (of Engels).
- De bedrieger beweert in het buitenland te werken.
- Plannen om af te spreken en elkaar te zien worden altijd last minute door de fraudeur gecanceld.
- Vage verhalen, vaak waarin de afzetter zich in een slachtofferpositie schetst.
- Communicatie loopt al snel via WhatsApp, sms of e-mail. Dit omdat oplichters het datingplatform willen vermijden. Het oplichters profiel wordt dan ook snel van zo’n platform gehaald, onder het mom exclusief te zijn voor jou als slachtoffer.
Wat doe je als het jou dan toch overkomt?
Datingfraude is een ernstig misdrijf waarbij daders gebruik maken van psychologische trucjes om op een manipulatieve manier mensen te misleiden. De zwendel meld je eerst aan de datingsite, zo wordt het profiel meteen geblokkeerd. Daarnaast is het verstandig om de fraude te melden bij de Meldpunt België. Hoewel ze het niet voor je kunnen oplossen, krijgen ze hierdoor meer inzicht over deze oplichtingen en geven ze advies over wat je nu het beste kunt doen. Als laatste is het altijd goed om aangifte te doen bij de politie. Bewaar daarom goed de gesprekken en andere belangrijke details. Met deze informatie kan een dossier worden opgesteld en wie weet pakken ze met genoeg aangiftes de dader.
Zo ontsnap jij aan de val van datingfraudeurs
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Lijkt het te goed om waar te zijn? Controleer dan extra goed het profiel om te vermijden dat je voor verrassingen komt te staan. Je kunt foto’s van profielen controleren via tools als Google Lens of TinEye. Zo weet je of de foto’s op het profiel ook ergens anders worden gebruikt. Blijf ook zo lang mogelijk praten op de datingsites en wees voorzichtig met het geven van je persoonlijke e-mail of mobiele nummer. Stuur daarnaast nooit persoonlijke gegevens en documenten zoals je paspoort of rijbewijs. Het doel van fraudeurs is om je (emotioneel) te isoleren, hierdoor ben je makkelijker te beïnvloeden. Blijf daarom altijd met familie en vrienden in gesprek over de persoon met wie je aan het daten bent. De charmes van daders zorgen voor een roze bril op je hoofd. Een relativerende blik van vrienden doet dan wonderen.
Het allerbelangrijkste? Maak nooit geld over aan iemand die je via een datingsite hebt leren kennen en nog nooit (of maar enkele keren) hebt ontmoet. Zo voorkom je het beste een geplunderde rekening.