Zo werkt een ketogeen dieet 0 1227

keto

Je hebt vast wel eens van het keto-dieet gehoord. Het is de laatste tijd een rage. Veel voedselleveranciers zijn begonnen met een reeks keto producten, restaurants hebben speciale menu’s opgezet, en het is overal op sociale media. De nieuwste dieet eettrend heeft veel beroemde volgers, zoals JLo, Halle Berry, Kylie Jenner en Kourtney Kardashian, om er een paar te noemen. Kortom, het lijkt erop dat iedereen het heeft over het keto dieet op dit moment. Dit komt omdat dit dieet is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen en ook aanzienlijk gewichtsverlies. Maar hoe werkt een ketogeen dieet nu? De meeste diëten werken tot op zekere hoogte voor een korte tijd, dus wat maakt een ketogeen dieet speciaal?

 

Wat is het?

Het idee van een ketogeen dieet is dat je consequent je koolhydraatgehalte extreem laag houdt. Door dit te doen blijf je in ketose en kun je de verschillende gewichtsverlies en metabolische voordelen behalen die hiermee gepaard gaan. Je lichaam zal enige tijd nodig hebben om in ketose te komen, maar zodra het dat doet, zal je lever beginnen met het omzetten van vetten in ketonlichamen en deze gebruiken als brandstof, in plaats van glucose. Als gevolg hiervan wordt het vet niet opgeslagen in je lichaam en omdat je weinig koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt, begin je gewicht te verliezen.

Uitdagingen

Veel mensen vinden dat een ketogeen dieet vrij makkelijk te volgen is. Eén van de redenen hiervoor is dat je vertrouwt op vet als energiebron. Voedsel dat veel vet bevat, vult vaak. Deels omdat het ook veel eiwit bevat. Toch heeft een ketogeen dieet de neiging om vrij moeilijk te zijn als je voor het eerst begint. Dit komt omdat ons lichaam bij voorkeur koolhydraten verbrandt. Wanneer je overschakelt op een geheel andere energiebron, kan het enige tijd duren om je aan te passen. Dit effect wordt ook wel de ‘koolhydraatarme griep’ genoemd en het kan bij de meeste mensen een paar dagen duren. Sommige mensen kunnen er echter langere tijd last van hebben en het kan een maand duren voordat je lichaam zich volledig heeft aangepast aan de verandering van energiebron. 

keto

De gezondheidsvoordelen

Ketogene diëten zijn ook in verband gebracht met andere gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde lipidenprofielen en verlaagde insulinespiegels. Bovendien betekent een ketogeen dieet meestal dat je gezonder eet, wat ook kan bijdragen aan gezondheidsvoordelen

Met deze voordelen, is het niet verwonderlijk dat ketose een populair concept is. In theorie zou ketose het makkelijker kunnen maken om gewicht te verliezen. Dit kan een belangrijke reden zijn waarom de termen “keto-dieet” en “ketogeen dieet” steeds populairder zijn geworden. Als je overweegt het keto-dieet uit te proberen, is het raadzaam een dokter te raadplegen.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom muziek en een goede gezondheid hand in hand gaan  0 825

Muziek

Muziek hoor je bijna overal. Op de radio, door de speakers van de sportschool, in je favoriete restaurant of zelfs als je in de rij staat bij de kassa. Naast dat muziek luisteren natuurlijk erg leuk is, heeft het ook nog eens een helend effect op je lichaam. 

Muziek als een remedie voor stress

Muziek luisteren zorgt ervoor dat je je parasympathicus (het rempedaal van je lichaam) kunt activeren. Dit komt tot stand wanneer je ademhaling vertraagt en laat dit nu net het effect zijn van muziek. Wist je trouwens ook dat muziek je stresshormoon cortisol verlaagt? Hoewel cortisol heel wat voordelen heeft voor het lichaam, is teveel ervan ook niet goed. Een hoge cortisolwaarde kan leiden tot overgewicht, een verhoogde bloedsuiker en bloeddruk, verlies van spierkracht en meer. Een juiste balans en een dosis muziek kan dus voor wonderen zorgen.

De emotionele impact van muziek 

MuziekHet soort muziek dat je luistert, heeft invloed op de emotie(s) die je voelt. Wanneer je luistert naar je favoriete muziek, dan komt er dopamine vrij. Deze ‘genotstof’ heeft een positieve invloed op de hersenen. Het maakt je sterk en gelukkig, het verbetert je humeur en vermindert angstgevoelens. Dopamine zorgt ook voor blijdschap, plezier, een euforisch gevoel en een toenemende motivatie. Misschien krijg jij een boost van rustige muziek, maar wist je dat de gemiddelde voorkeur uitgaat naar muziek met 120 beats per minuut? 

Een mens is natuurlijk niet gemaakt om alleen te zijn en dat merken we ook in muziek. Het luisteren naar muziek, dansen of naar festivals gaan met vrienden, zorgt voor een gevoel van verbondenheid en samenhorigheid; wat dan weer je sociale banden en je gevoel voor empathie versterkt.  

Muziek is goed voor je hart en bloedvaten

Wist je dat er ook een link zit tussen een gezond hart en muziek luisteren? Het heeft een therapeutische werking op zowel het hart als de bloedvaten. Als je naar je lievelingsmuziek luistert, dan zet het weefsel aan de binnenkant van je bloedvaten (het zogeheten endothelium) met 26% uit. Hierdoor stroomt je bloed beter door je bloedvaten en krijgt het hart meer zuurstof. 

Muziek als pijnbestrijding

Endorfine is je lichaamseigen pijnstiller. Wist je dat terwijl je pijn hebt, je lichaam deze stof zelf aanmaakt wanneer je naar muziek luistert? Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het draaien van muziek in de operatiekamer ervoor zorgt dat er minder pijnstilling nodig is tijdens het herstel van de patiënten. En niet alleen patiënten hebben voordeel bij het luisteren van muziek, ook de chirurgen presteren dan beter. 

Alsof ontspannen met een leuk achtergrondmuziekje of meebrullen met je favoriete nummers tijdens het uitgaan niet leuk genoeg is, heeft muziek dus heel wat meer voordelen voor je lichaam en gezondheid. Wist jij dat muziek zo’n invloed heeft op jouw gezondheid?

Dit zijn de Griekse tradities én hun specialiteiten 0 2804

Griekenland

Over Spanjaarden, Fransen en Duitsers kunnen we een hoop vertellen. Je kent veel tradities en gewoontes, omdat het onze favoriete vakantielanden zijn. Nu Griekenland in opkomst is als vakantieoord is het belangrijk om ook kennis te maken met hun gewoontes en tradities. Wat is bijvoorbeeld typisch Grieks qua eten? En zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten met ons of andere Europeanen? In dit artikel zetten we op een rijtje wat jij moet weten over de Grieken, zo ben jij voorbereid om op vakantie te gaan naar een van deze bloedmooie eilanden.

Griekse gewoontes 

Het blauwe oog

Als je Griekenland ooit bezoekt zullen de witte huizen met blauwe kozijnen en deuren je ongetwijfeld opvallen. De reden hiervan is om het kwaad buiten de deuren te houden. Ook ‘het blauw oog’ beschermt jou tegen het kwaad. Dit oog hangt dan ook bij veel Grieken in huis of je ziet het hangen in restaurants. Koop je een Grieks souvenir? Grote kans dat dit blauwe oog daar in verwerkt is. 

Sirtaki

Als je van dansen houdt dan ben je in Griekenland op de juiste plek. De sirtaki is de nationale dans van de Grieken die overal wordt uitgevoerd. Je hoeft niet per se uit te gaan om deze dans bij te wonen. De sirtaki wordt namelijk ook vaak op pleinen uitgevoerd. Als je goed oplet, kun je de volgende keer mee swingen met de Grieken. 

Borden gooien

De Grieken staan uiteraard bekend om het gooien met borden na de maaltijd. Dit is inmiddels verboden in Griekenland. Dit komt omdat de rondvliegende scherven toch wel als gevaarlijk werden gezien. Tref je een restaurant waar het wel nog gebeurt? Dan hebben ze daar een vergunning voor. Hoewel het verboden is, blijft het natuurlijk wel een traditie. 

Pasen

Dit is het allerbelangrijkste feest in het jaar voor de Grieken. Het valt niet samen met ons Pasen en wordt ook heel anders gevierd. Er wordt met Pasen veertig dagen gevast, wat daarna wordt afgesloten met een groot feest. Tijdens het vasten is het verboden om vlees te eten. Als toerist hoef je je hier natuurlijk niet aan te houden. Niet iedereen doet ook mee aan dit vaste(n) ritueel. 

Wil je meer weten over de Griekse gewoontes, omdat je zaken moet doen met de Grieken? Bekijk dan eens dit lijstje. 

Grieks eten

Laat dineren

Laten we allereerst voorop stellen dat in Griekenland laat gegeten wordt. Qua eten lijken ze veel op de Spanjaarden. Waar wij om 18:00 al aan tafel schuiven, is in Griekenland 21:00 uur een normale tijd om te gaan eten. Er wordt dan ook pas en uitgebreid geluncht. De Spanjaarden houden natuurlijk van een siësta. In Griekenland noemen we dat de messimeri, die van 14:00 tot 17:00 uur duurt. Het idee is in principe hetzelfde. Tijdens de messimeri wordt er uitgebreid geluncht of er is tijd voor een middagdutje. 

Ouzo

Dit is een typisch Grieks drankje, waar je niet omheen kunt. Elk diner wordt er eigenlijk mee afgesloten en grote kans dat je het van het huis krijgt. Kijk wel uit dat je er niet te veel van drinkt, want het drankje bevat maar liefst 40% alcohol. Het serveren van een gratis glaasje ouzo wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Ze willen je niet dronken voeren, zodat je genoeg lef hebt om de sirtaki mee te dansen.

Inktvis

Griekenland is omringd door zee, waardoor het ook echte visliefhebbers zijn. Naast alle vissoorten die er zijn, is inktvis een van de populairste. Dit wordt dan ook het meest gegeten in welke vorm dan ook. Inktvis wordt vaak verwerkt in een schotel of wordt geserveerd als inktvisringen. 

Mezedes

Wat we in Spanje tapas noemen, noemen ze in Griekenland Mezedes. Het zijn typische Griekse gerechten, maar dan geserveerd in kleinere porties. Zo kun je de hapjes met z’n allen delen. Mezedes zijn ideaal als je kennis wil maken met de Griekse keuken. De typische Griekse gerechten die je bijvoorbeeld kunt bestellen zijn: Keftedes (Griekse gehakballetjes), Griekse salade, calamaris, souvlaki en gevulde druivenbladeren. Verder mag je natuurlijk feta, moussaka, tzatziki en de pita met gyros niet overslaan als je in Griekenland bent. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat de meeste Griekse eilanden een blauwe vlag hebben? Dit betekent dat de stranden schoon zijn en het water kwalitatief ook goed is. Een strand met een blauwe vlag is daarom mooi én veilig.