Zo werkt een ketogeen dieet 0 1428

keto

Je hebt vast wel eens van het keto-dieet gehoord. Het is de laatste tijd een rage. Veel voedselleveranciers zijn begonnen met een reeks keto producten, restaurants hebben speciale menu’s opgezet, en het is overal op sociale media. De nieuwste dieet eettrend heeft veel beroemde volgers, zoals JLo, Halle Berry, Kylie Jenner en Kourtney Kardashian, om er een paar te noemen. Kortom, het lijkt erop dat iedereen het heeft over het keto dieet op dit moment. Dit komt omdat dit dieet is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen en ook aanzienlijk gewichtsverlies. Maar hoe werkt een ketogeen dieet nu? De meeste diëten werken tot op zekere hoogte voor een korte tijd, dus wat maakt een ketogeen dieet speciaal?

 

Wat is het?

Het idee van een ketogeen dieet is dat je consequent je koolhydraatgehalte extreem laag houdt. Door dit te doen blijf je in ketose en kun je de verschillende gewichtsverlies en metabolische voordelen behalen die hiermee gepaard gaan. Je lichaam zal enige tijd nodig hebben om in ketose te komen, maar zodra het dat doet, zal je lever beginnen met het omzetten van vetten in ketonlichamen en deze gebruiken als brandstof, in plaats van glucose. Als gevolg hiervan wordt het vet niet opgeslagen in je lichaam en omdat je weinig koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt, begin je gewicht te verliezen.

Uitdagingen

Veel mensen vinden dat een ketogeen dieet vrij makkelijk te volgen is. Eén van de redenen hiervoor is dat je vertrouwt op vet als energiebron. Voedsel dat veel vet bevat, vult vaak. Deels omdat het ook veel eiwit bevat. Toch heeft een ketogeen dieet de neiging om vrij moeilijk te zijn als je voor het eerst begint. Dit komt omdat ons lichaam bij voorkeur koolhydraten verbrandt. Wanneer je overschakelt op een geheel andere energiebron, kan het enige tijd duren om je aan te passen. Dit effect wordt ook wel de ‘koolhydraatarme griep’ genoemd en het kan bij de meeste mensen een paar dagen duren. Sommige mensen kunnen er echter langere tijd last van hebben en het kan een maand duren voordat je lichaam zich volledig heeft aangepast aan de verandering van energiebron. 

keto

De gezondheidsvoordelen

Ketogene diëten zijn ook in verband gebracht met andere gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde lipidenprofielen en verlaagde insulinespiegels. Bovendien betekent een ketogeen dieet meestal dat je gezonder eet, wat ook kan bijdragen aan gezondheidsvoordelen

Met deze voordelen, is het niet verwonderlijk dat ketose een populair concept is. In theorie zou ketose het makkelijker kunnen maken om gewicht te verliezen. Dit kan een belangrijke reden zijn waarom de termen “keto-dieet” en “ketogeen dieet” steeds populairder zijn geworden. Als je overweegt het keto-dieet uit te proberen, is het raadzaam een dokter te raadplegen.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zo geef jij in verschillende culturen het magische ja-woord 0 1643

in verschillende culturen het ja-woord geven

Sommige meisjes dromen er van kleins af aan over, andere krijgen het al Spaans benauwd bij het idee: het liefdevolle ja-woord geven! Deze sprookjesachtige dag wordt over de hele wereld anders gevierd. Van intieme kleine momenten tot grote meerdaagse feesten, bijzondere culturen hebben bijzondere tradities. Wij vertellen welke dat zijn en we beantwoorden de brandende vraag: maakt trouwen je echt gelukkiger?

Westerse cultuur 

Wij in de westerse cultuur zijn vooral bekend met het huwelijksaanzoek, gevolgd door een vrijgezellenfeest. Nadat er voor de laatste keer ‘afscheid’ is genomen van het ‘vrijgezellenleven’ komt iedereen bij elkaar om de bruiloft te vieren. Vaak is er na de ceremonie een receptie of een groot feest met muziek, eten en drinken. Met als afsluiter een huwelijksreis.

In de westerse cultuur bestaan er ook enkele tradities en symbolen. Ronde ringen symboliseren oneindigheid. Het is gebruikelijk dat de bruid wordt weggeven door de vader aan de toekomstige echtgenoot. Een ander ritueel, dat we eigenlijk van het oosten hebben overgenomen, maar nu veel in het westen wordt gedaan: het gooien van rijst. Het vormt een symbool voor het ontbreken van gebrek en hiermee willen de gasten voorspoed meegegeven. Er bestaan hier ook alternatieven voor, zoals het loslaten van duiven of ballonnen en het blazen van bellen. Weet jij waarom de bruidegom de bruid over de drempel van hun huis tilt? Dat is om te voorkomen dat demonen van zijn schoonfamilie het huis mee naar binnen gaan. 

Scherven brengen geluk 

Je hebt het vast eerder gehoord, een Griekse traditie is het gooien van borden na een maaltijd. De scherven brengen geluk in het huwelijk. Het ritueel is overgewaaid naar Duitsland, hier wordt servies en glas kapot gegooid. Dit brengt net als in de Griekse cultuur geluk, ook jaagt het de geesten en demonen weg. Het samen opruimen van de scherven zorgt er voor dat het bruidspaar dichter bij elkaar komen.

woman holding white flower bouquet during daytime

Alles behalve lachen 

Trouwen is voor de meeste een vrolijk feest, waar veel gelachen wordt. Voor een Congolees bruidspaar is dat anders. In Congo is het verboden om te lachen tijdens de hele huwelijksceremonie, zelfs op foto’s en uitnodigingen mag er niet geglimlacht worden. Als dit wel gebeurd zou dit betekenen dat het bruidspaar het huwelijk niet serieus neemt. Hoewel dit er wel een beetje treurig uit ziet, overtreft het huil-ritueel in China alles. Huilen in China is een teken van blijdschap. Dit gaat veel verder dan alleen een paar traantjes wegpinken, het huilen begint al een maand voor de bruiloft, elke dag één uur. Twintig dagen voor de bruiloft komt de moeder meehuilen en tien dagen voor de grote dag huilt oma mee. Enkele dagen voor de bruiloft komen alle vrouwen uit de familie langs om één uur met de bruid mee te huilen. Het zijn veel tranen, maar toch symboliseert het een gevoel van blijheid en geluk. 

 

Jij bent een vermogen waard 

In Rusland is de traditie dat de bruid wordt ‘ontvoerd’ door haar eigen familie en er ‘losgeld’ voor haar gevraagd wordt. De bruidegom gaat dan naar het ouderlijk huis van de bruid, waar vrienden en familie de bruid hebben verstopt. Hier start de onderhandeling. Door verschillende opdrachten uit te voeren komt de bruidegom steeds dichter bij zijn bruid. Het symbolische bedrag bestaat niet altijd uit cash, maar ook uit opdrachtjes en is geheel afhankelijk van de familie en vrienden van de bruid. Pas als de familie tevreden is, krijgt de bruidegom zijn bruid terug. 

woman in white dress standing on green grass field during daytime

Ben je echt gelukkiger als je trouwt?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat getrouwde mensen gelukkiger en gezonder zijn. Een nieuwe studie geeft echter aan dat mensen die gelukkiger en gezonder zijn eerder een fijne partner vinden met wie ze willen trouwen. Onderzoekers ontdekte dat in de verlovingsperiode zowel mannen als vrouwen gezonder leven. Na de bruiloft vervallen de meeste wel weer in oude gewoontes. 

Over psychisch welzijn; vrouwen ervaren in de aanloop naar het huwelijk een opkikker, daarna zakt het geluksniveau weer naar oude levels. In de maanden na het huwelijk hebben ook mannen een hoger gelukscijfer. Hoe lang dit aanhoudt, is niet bekend. Samenvattend komt het er op neer dat een gelukkig en gezond huwelijk voortkomt uit gelukkige en gezonde mensen. Ben je zelf gelukkig? Dan is de kans volgens onderzoekers groter dat je een partner vindt om een stabiele en sterke relatie mee op te bouwen.

Waarom muziek en een goede gezondheid hand in hand gaan  0 1019

Muziek

Muziek hoor je bijna overal. Op de radio, door de speakers van de sportschool, in je favoriete restaurant of zelfs als je in de rij staat bij de kassa. Naast dat muziek luisteren natuurlijk erg leuk is, heeft het ook nog eens een helend effect op je lichaam. 

Muziek als een remedie voor stress

Muziek luisteren zorgt ervoor dat je je parasympathicus (het rempedaal van je lichaam) kunt activeren. Dit komt tot stand wanneer je ademhaling vertraagt en laat dit nu net het effect zijn van muziek. Wist je trouwens ook dat muziek je stresshormoon cortisol verlaagt? Hoewel cortisol heel wat voordelen heeft voor het lichaam, is teveel ervan ook niet goed. Een hoge cortisolwaarde kan leiden tot overgewicht, een verhoogde bloedsuiker en bloeddruk, verlies van spierkracht en meer. Een juiste balans en een dosis muziek kan dus voor wonderen zorgen.

De emotionele impact van muziek 

MuziekHet soort muziek dat je luistert, heeft invloed op de emotie(s) die je voelt. Wanneer je luistert naar je favoriete muziek, dan komt er dopamine vrij. Deze ‘genotstof’ heeft een positieve invloed op de hersenen. Het maakt je sterk en gelukkig, het verbetert je humeur en vermindert angstgevoelens. Dopamine zorgt ook voor blijdschap, plezier, een euforisch gevoel en een toenemende motivatie. Misschien krijg jij een boost van rustige muziek, maar wist je dat de gemiddelde voorkeur uitgaat naar muziek met 120 beats per minuut? 

Een mens is natuurlijk niet gemaakt om alleen te zijn en dat merken we ook in muziek. Het luisteren naar muziek, dansen of naar festivals gaan met vrienden, zorgt voor een gevoel van verbondenheid en samenhorigheid; wat dan weer je sociale banden en je gevoel voor empathie versterkt.  

Muziek is goed voor je hart en bloedvaten

Wist je dat er ook een link zit tussen een gezond hart en muziek luisteren? Het heeft een therapeutische werking op zowel het hart als de bloedvaten. Als je naar je lievelingsmuziek luistert, dan zet het weefsel aan de binnenkant van je bloedvaten (het zogeheten endothelium) met 26% uit. Hierdoor stroomt je bloed beter door je bloedvaten en krijgt het hart meer zuurstof. 

Muziek als pijnbestrijding

Endorfine is je lichaamseigen pijnstiller. Wist je dat terwijl je pijn hebt, je lichaam deze stof zelf aanmaakt wanneer je naar muziek luistert? Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het draaien van muziek in de operatiekamer ervoor zorgt dat er minder pijnstilling nodig is tijdens het herstel van de patiënten. En niet alleen patiënten hebben voordeel bij het luisteren van muziek, ook de chirurgen presteren dan beter. 

Alsof ontspannen met een leuk achtergrondmuziekje of meebrullen met je favoriete nummers tijdens het uitgaan niet leuk genoeg is, heeft muziek dus heel wat meer voordelen voor je lichaam en gezondheid. Wist jij dat muziek zo’n invloed heeft op jouw gezondheid?