Zo werkt een ketogeen dieet 0 68

keto

Je hebt vast wel eens van het keto-dieet gehoord. Het is de laatste tijd een rage. Veel voedselleveranciers zijn begonnen met een reeks keto producten, restaurants hebben speciale menu’s opgezet, en het is overal op sociale media. De nieuwste dieet eettrend heeft veel beroemde volgers, zoals JLo, Halle Berry, Kylie Jenner en Kourtney Kardashian, om er een paar te noemen. Kortom, het lijkt erop dat iedereen het heeft over het keto dieet op dit moment. Dit komt omdat dit dieet is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen en ook aanzienlijk gewichtsverlies. Maar hoe werkt een ketogeen dieet nu? De meeste diëten werken tot op zekere hoogte voor een korte tijd, dus wat maakt een ketogeen dieet speciaal?

 

Wat is het?

Het idee van een ketogeen dieet is dat je consequent je koolhydraatgehalte extreem laag houdt. Door dit te doen blijf je in ketose en kun je de verschillende gewichtsverlies en metabolische voordelen behalen die hiermee gepaard gaan. Je lichaam zal enige tijd nodig hebben om in ketose te komen, maar zodra het dat doet, zal je lever beginnen met het omzetten van vetten in ketonlichamen en deze gebruiken als brandstof, in plaats van glucose. Als gevolg hiervan wordt het vet niet opgeslagen in je lichaam en omdat je weinig koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt, begin je gewicht te verliezen.

Uitdagingen

Veel mensen vinden dat een ketogeen dieet vrij makkelijk te volgen is. Eén van de redenen hiervoor is dat je vertrouwt op vet als energiebron. Voedsel dat veel vet bevat, vult vaak. Deels omdat het ook veel eiwit bevat. Toch heeft een ketogeen dieet de neiging om vrij moeilijk te zijn als je voor het eerst begint. Dit komt omdat ons lichaam bij voorkeur koolhydraten verbrandt. Wanneer je overschakelt op een geheel andere energiebron, kan het enige tijd duren om je aan te passen. Dit effect wordt ook wel de ‘koolhydraatarme griep’ genoemd en het kan bij de meeste mensen een paar dagen duren. Sommige mensen kunnen er echter langere tijd last van hebben en het kan een maand duren voordat je lichaam zich volledig heeft aangepast aan de verandering van energiebron. 

keto

De gezondheidsvoordelen

Ketogene diëten zijn ook in verband gebracht met andere gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde lipidenprofielen en verlaagde insulinespiegels. Bovendien betekent een ketogeen dieet meestal dat je gezonder eet, wat ook kan bijdragen aan gezondheidsvoordelen

Met deze voordelen, is het niet verwonderlijk dat ketose een populair concept is. In theorie zou ketose het makkelijker kunnen maken om gewicht te verliezen. Dit kan een belangrijke reden zijn waarom de termen “keto-dieet” en “ketogeen dieet” steeds populairder zijn geworden. Als je overweegt het keto-dieet uit te proberen, is het raadzaam een dokter te raadplegen.

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welke groenten zijn makkelijk en rendabel zelf te kweken – en welke niet? 0 51

eigen kweek

Het is voor niemand een verrassing dat groenten die je in de supermarkt koopt niet heel gezond zijn. Dit komt omdat ze de producten zo lang mogelijk vers willen houden en daarvoor wordt veel fruit en groenten bespoten. Daarom beginnen steeds meer mensen hun eigen groenten te verbouwen, want een eigen moestuin bijhouden is helemaal van deze tijd. En zeg nou eerlijk, meer biologisch dan dat kan bijna niet! Maar welke groenten kun je dan het beste verbouwen?

Aardappelen

Om aardappelen in jouw moestuin te gaan planten, moet je wel goed opletten op de oogsttijd. Voor de aardappelen van vandaag geldt dat ze vanaf maart ook voor gezaaid mogen worden. Een maand erna kunnen ze dan in de volle grond worden geplant. Het is wel belangrijk dat de aardappelen in een onkruidvrije grond worden geplaatst.

Courgettes

Ook courgettes zijn makkelijke groenten om zelf te verbouwen. Deze groente kan vanaf eind april worden gezaaid en zullen dan vanaf half mei in de volle grond moeten worden geplaatst. Om te groeien, hebben ze ongeveer één vierkante meter nodig per plant. Pas op met water geven. Op het begin hebben ze dat nog niet zoveel nodig, maar na 2 weken juist wel heel veel omdat ze dan moeten groeien

Radijs

Dit is misschien wel de meest gemakkelijke groenten om te onderhouden in jouw moestuin. Het proces tussen het zaaien en oogsten gaat namelijk enorm snel. De radijsjes ga je plannen rond het voorjaar of eind augustus. Zorg dat je de radijsjes met losse aarde bedekt en dat ze regelmatig water krijgen. Het kiemen van de radijsjes hangt af van de temperatuur buiten. Maar normaal gesproken kiemen radijsjes binnen 5 tot 14 dagen.

Tomaten

Deze groenten zijn iets moeilijker om te verbouwen. Van maart tot april kun je de tomaten zaaien op een lichtrijke, warme plek. De tomaten mogen namelijk absoluut geen water op de bladeren hebben. Als de tomaten aan het groeien zijn, bindt ze dan losjes onder elke tros vast met een clip.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen spam? 0 44

spam

Wat jaren geleden nog zo ver weg leek, is nu niet meer weg te denken. Dan hebben we het natuurlijk over het internet. Bijna alles gebeurt online, van chatten tot werken en van producten kopen en verkopen tot het studeren. Ook het mailverkeer is de laatste jaren enorm toegenomen. De reclame die eerst op de deurmat viel, ontvang je nu in jouw mailbox. Naast deze reclame, ontvangt ook iedereen spamberichten, welke heel onschuldig lijken, maar wel veel schade aan kunnen richten. Door het openen van deze spamberichten, kan zelfs jouw identiteit worden gestolen. Dat zijn redenen genoeg, om jezelf te beschermen tegen spam. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

 

1. Verspreid je e-mailadres niet openbaar

Natuurlijk moet je bij veel instanties, websites en webshops jezelf aanmelden met een geldig e-mailadres. Hiervoor kun jij gewoon jouw eigen e-mail gebruiken. Maar, zodra een website openbaar is, gaan de mensen achter de spam daar e-mailadressen vandaan halen. Fora en gastenboeken zijn voorbeelden van websites waar je openbaar e-mailadressen kunt vinden.

2. Beantwoord geen spam

Reageer nooit op een spam e-mail. Dit betekent ook dat je geen aanwijzingen moet volgen, die in zo’n mail staan beschreven. Vaak krijg je een stappenplan van hoe je van de spam af moet komen. Dit werkt echter averechts. Zodra jij die aanwijzingen volgt, zien de spam verzenders dat jouw e-mailadres actief is. Hierdoor zullen ze alleen maar meer spam naar jou verzenden, in plaats van jou te verwijderen van de mailinglijst.

spam

3. Open geen bestanden

Zorg ervoor dat je nooit bestanden of afbeeldingen in een spam mail opent. Hier kunnen van allerlei gevaarlijke scripts in zijn verstopt. Zodra je zo’n afbeelding downloadt, kan degene achter de spam bijvoorbeeld jouw wachtwoorden achterhalen. Met een klik, geef jij ze de macht over jouw beeldscherm. 

4. Spamfilter

Als je een Gmail of Outlook account hebt, kun je gebruik maken van de spamfilter in de e-mail. Zo’n filter zorgt ervoor dat de spam wordt geblokkeerd en niet jouw inbox vervuilt. Op Outlook kun je het beschermingsniveau ook verhogen, waardoor je meer mails automatisch kunt blokkeren. Het gevaar is wel, dat ook de gewenste mails per ongeluk geblokkeerd kunnen worden